TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Podpora detí lepiacich vystrihovačky z Fifíka

vinjano | --
Name: Ján

Podpora detí lepiacich vystrihovačky z Fifíka

Postby vinjano » 13 Oct 2025 14:40

Ahoj,

ako vieme, Fifík je na Slovensku asi jediným časopisom, v ktorom pravidelne vychádzajú už vcelku solídne vystrihovačky pre deti. Odvážnejšie decká sa do nich pustia, ale často nemajú odbornú pomoc, ich výtvory potom tomu zopovedajú a ich sľubná kariéra papierového modelára sa skončí skôr, ako sa vôbec začala.
Zároveň máme toto fórum. Tu sú sekcie, kde sa to len hemží množstvom návodov, ako na to, ako model priviesť do dokonalosti.

No a to, čo mi chýba, je prepojenie. Na fóre PM by mohla existovať sekcia určená pre deti lepiace vystrihovačky z Fifíka a povedzme z kníh vystrihovačiek (Jakubčo, Hlaváč a pod.). Modelárski seniori, v ktorých žije učiteľský duch a snaha odovzdať modelárske zručnosti mladším generáciám, by mohli v tejto detskej sekcii polopatisticky prezentovať, ako ktorý model poskladať. Jednoduché názorné postupy, veľa fotiek, riešenie chýb, možné vylepšenia. No a Fifík by mohol informovať decká o tejto detskej sekcii na fóre PM - stačil by RQ kód alebo odkaz napríklad pri každom návode.

Myslím si, že takéto prepojenie by deckám mohlo pomôcť. A asi k tomu veľa netreba. Urobiť sekciu, poskladať niekoľko modelov s patričnou fotodokumentáciou a ukázať to redakcii Fifíka. A verím, že by sa jej to mohlo páčiť a takáto spolupráca by jej mohla vyhovovať.

alexxiik | 46

Re: Podpora detí lepiacich vystrihovačky z Fifíka

Postby alexxiik » 19 Oct 2025 12:34

Aby to tu nezapadlo prachom, vyjadrím sa. Myšlienka dobrá, no neviem ako štatisticky tu, no na iných 2 fórach, kde som členom (nie modelárske), klesá počet a aktivita účastníkov. Je to o zdravom jadre a aktivite malého percenta. Neviem, ako je to vekovo tu, či sa to neminie účinkom.

Za seba musím povedať, že neznášam túto :) našu "youtubovú" dobu, kedy skoro každý chce byť pomaly "fellini" a snom prváka je byť youtuber. Ale dobre, je to slobodné rozhodnutie, generačná zmeny a to množstvo bezcenného balastu už nejako prefiltrujem. A nepísal si o videách, takže to si tu už sčasti ja ventilujem aj iné záujmy :P Ale možno by nejaký rodič modelára mohol povedať, čo a ako ho motivuje a či návod je to, čo potrebuje.

Za seba nemám problém prispieť na zbierku pre oficiálny krúžok, dať cenu do tomboly/súťaže, predplatiť Fifíka...páči sa mi model finančnej podpory člen-fórum-slovenský eshop-modelársky krúžok, najmä pri istej transparentnosti, kedy viem, kam to ide. Isté vzdelávanie k tomu alebo koncoročná súťaž na fóre (detské foto mesiaca??) sa už odvíja aj od toho záujmu, ktorý to vyvolá.

Ale máte tu po tých rokoch viac skúseností s tým, čo možno fungovalo a čo nie.

Štefan Húska | 44
2K+
Name: Štefan Húska

Postby Štefan Húska » 29 Oct 2025 13:44

Myšlienka je to dobrá, no môj názor je takýto.
Dohodnúť s Fifíkom nejakú stránku, teda konkrétnu v každom vydanom fifíku (alebo každom druhom), kde by bola fotoreportáž, ktorú by spravili modelári (napr. Sony a Foxy) a pomali by učili deti, ktoré isto niesú na našom fóre, ako pracovať s papierom. Ako naryhovať papier, ako pracovať s lepidlom, pinzetou, retušou atď. Možno na konci školského roku spraviť pre malých čitateľov fifíka súťaž o najlepšie zlepený model, cena by bola predplatné fifíka a možno nejaké jednoduhšie modely od TOMa, z betexy atď. Alebo len takú galériu fotografií modelov. Podľa mňa by toto malo väčší dosah ako keby mali deti chodiť na toto fórum, skôr by som fórum priblížil deťom do fifíka. Ešte by sme mohli dohodnúť vo fifíku reportáže z modelárskych akcií na SK, ČR atď.
Ďalšia vec je, že mi na SK a celkovo v európe chýba časopis typu Elektrón+Zenit, kde bolo veľa krásnych reportáží, pekné modely pre pokročilých aj pre dospelých a aj niečo z techniky, kozmu, prírody atď., fifik je super pre deti ale staršia generácia ništ. Dnešné ABC je plné PC hier a reklám a modely tiež nič moc, okolo 60 strán o ničom.
Koniec hlásenia.
Keď je model hotový, môžete ho postúpať :#)
Musím lepiť kým mám slinu

sidewinder | 43
Name: Marián Dragošek

Postby sidewinder » 30 Oct 2025 18:49

Ak môžem pridať svoj názor / pohľad.
Z doby nášho detstva, kedy bola doba "osobná - fyzicky", aktivít bolo obmedzené množstvo, detí veľa a dospeláci mali tiež asi viac času. Sme sa presunuli do doby, kedy je detí menej, s príchodom IT doby pribudlo mnoho a mnoho ľahkých aktivít pre deti aj dospelých. Kde sa dá dosiahnuť endorfíny ľahko a rýchlejšie. Do doby kedy celkovo máme menej voľné času. A doby kedy sú aj vzájomne interakcie viac v online ako osobne. Všetky ťažké a časovo náročnejšie aktivity vymierajú. A v rámci nich aj modelarina. Odchádzajú celoživotný modelári a s nimi aj ich zručnosti. A či sa nám páči, alebo nie bude treba IT dobu, fóra a youtube a podobne, využiť ako úložisko a encyklopédiu týchto zručností. A bude asi nutné vytvoriť vhodné a efektívne prepojenia k tým čo budú chcieť modelárčiť. Neviem ako inde na slovensku, ale v mojej mestskej "bubline" ani tak nie je problém s finančnou podporou týchto modelárskych aktivít, ale skôr chýba čas aktívne sa týmto deťom venovať. Ubrať si zo svojho mála voľného času a venovať ho odovzdaniu zručností osobne.
Textovo sú návody na fóre krásne rozpísané. Ale chýba presne tá časť, kedy neskúseným niekto všetky tieto veci ukáže zoči voči. Čiže k textovej databáze návodov by veľmi pomohla aj databáza v podobe krátkych videí - napríklad. Par sekúnd, alebo pár minút. Ako strihať, ako lepiť, retušovať, ohýbať. Prípadne aj nejaké top techniky na lakovanie, 3d ohýbanie a podobne. A nemusia to byť len top modelári. Ale kľudne aj širšia alebo široká skupina modelárov. A keď by bola vytvorená nejaká množina videí s rovnakou témou. Potom sa to dá zhrnúť do vlákien. A linkovať napríklad do toho fifíka cez QR kódy alebo inde.
Za seba poviem, že veľa vecí a rád som dostal ústne. Ale keby som to raz videl, tak mi to dá určite viac a rýchlejšie. Myslím si, že aj pri bežných činnostiach ako rezanie, strihanie, retuš a podobne. Vieme aj medzi sebou odkukať nejaké grify z nejakého takého video materiálu. Pri osobnom kontakte je to jednoduché, lebo "tu pozeraj", kuknem a vidím. Pri nahrávaní na youtube treba to videjko do niečoho nahrať, zostrihnúť, uploadovať. A to je veľa času naviac. No bojím sa, že to bude do budúcna možno jediná možnosť odovzdať skúsenosti.
No a potom workshopy na akciách. Tak ako to majú plastikový modelári. Čiže mať možno stôl, kde by skúsený modelár ukázal nejaké zložitejšie techniky. Možno to aj nahrať, a šup s tým tiež do databázy.

Return to “Kniha prianí [Requests Book]”