TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Hľadanie stredu kruhových dielov

Moderator: iconmaster

OrasM | --
Name: Mirec

Hľadanie stredu kruhových dielov

Postby OrasM » 03 Sep 2025 14:57

Ahojte kolegovia modelári. V dnešnej dobe značné množstvo autorov označuje stredy kruhových častí krížikom, avšak nerobia to tak všetci. Všetci musíme uznať že kruh vyrezaný kružidlom je vždy "kruhovejší" ako iným spôsobom. Tu nastáva otázka ako nájsť stred kruhu? Skúšať to zapichnutím ihly a odmeraním ostria či dosahuje po celom obvode je síce možnosť ale trafiť sa úplne presne a na prvý raz je vylúčené. Nehovoriac o tom že pri treťom prispôsobení polohy ihly je už stred "deravý" a ihla nedrží na mieste ako má.
Sám som skúsil viacero možností hľadania cez geometriu, či už pomocou kružidla ak poznáme polomer, alebo pomocou obdĺžnika ak polomer kruhu nepoznáme. Teoreticky fungujú obe možnosti dokonale avšak v realite je to vysoko náchylné na presnosť rysovania. Predsa len mať stred o 0,5mm vľavo alebo vpravo už vie dielik "zoškarediť".

Máte nejakú fintu, grif, nástroj ako nájsť presný stred alebo radšej použijete skalpel prípadne zaoblené nožnice a podobne?

Bežný dielik je pomerne jednoduché vystrihnúť nožnicami, ale ak mám dielik podlepený 2mm kartónom tak je to už iná téma a tam by sa mi veľmi hodilo použiť vyrezávacie kružidlo.
Všetko je raz po prvý raz.

Helikoptéry nelietajú. Sú také škaredé, že ich zem sama odpudzuje.

developer10 | 41
Name: Peter

Re: Hľadanie stredu kruhových dielov

Postby developer10 » 03 Sep 2025 15:14

Zdar Mirec. To je dobrá otázka a na toto je toto fórum fantastické, že vždy nájdeš odpoveď!

Ja túto neobľúbenú činnosť riešim prakticky vždy, keď používam svoj ložiskový vykružovák, tam musíš centrovať v podstate pri každom výreze kruhu/oblúku. Ale matne si spomínam, že niekde je táto téma riešená a @iconmaster určite bude vedieť kde.

Ak sa jedná o stred, kde zapichneš kružidlo, odporúčal by som si vyrobiť taký zlepšovák na priehľadne fólii, kde si spravíš sústredné kružnice o rozdiele napr. 1mm, buď kružidlom, kde môžeš vložiť centroficu, alebo ihlu aj na druhý hrot a potom do rezu nanesieš farbu a spraví Ti to taký pekný terčík a diera od hrotu kružidla bude bod, ktorým si prenesieš stred na dielik.

Ale snáď Ico nájde to vlákno kde sa to pekne rozoberalo ;)

Trim še
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

krtek | 48
Name: Ján

Postby krtek » 03 Sep 2025 17:30

Ahojte
Ja používam na hladanie stredu kruhových dielikov takéto pravítko

Po obvode každého kruhu sú 4 rysky a ich prepojením máš vždy stred.
Úspešne ho používam pri výrobe kolies .

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 03 Sep 2025 19:51

Serpens toho času dával na stiahnutie šablóny pre hľadanie stredov kružníc: https://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=93&t=534 (Je to inak aj prelinkované v prehľade tém)

A ďalšie užitočné tipy na rezanie kružídlom je možné nájsť v špecializovanej téme: https://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=89&t=1408
Ahojte

Po obvode každého kruhu sú 4 rysky a ich prepojením máš vždy stred.
Úspešne ho používam pri výrobe kolies .
Hej, táto kruhová šablóna je dobrá pomôcka - ja som ju s obľubou používal aj na rysovanie výkresov na strednej škole! Akurát si pamätám, že na tie rysky bolo treba kukať naozaj že kolmo zhora, inak odchádzala pozícia kružníc :)

OrasM | --

Postby OrasM » 03 Sep 2025 23:12

Mám doma presne také isté. Ako písal iconmaster je potrebné sa pozerať úplne zhora. Mne sa to s ním nedarilo nájsť presne. Chcel som urobiť priamku medzi tými čiarkami ale pravítko na pravítku, medzi nimi vzduch cca 2mm a potom ťah ceruzou bol spôsob kde ľahko vznikla nepresnosť a bolo obtiažne tom trafiť s veľkou presnosťou.

Pri kruhovej vyrezávačke akú najskôr myslí developer10 je naozaj nutné centrovať, no sú na to od výroby vystredzovače.

Teraz ma napadlo že stred som hľadal nesprávne s tou šablónou. Keď nebudem hľadať hneď stred ale označím si vlastne polohu tých 4 bodov na kružnici (pri vnútornom kruhu dovnútra a pri vonkajšom zaznačím väčší priemer von z kruhu, tak potom ich viem spojiť priamo na dieliku a narysujem si stred presne. Skúsim túto variantu, mala by sa výrazne zlepšiť presnosť.

Iconmaster vďaka za odkazy presondujem to tam. Po pravde dnes som prebehol celú sekciu (cca 8 strán topicov) a prečítal stovky iných diskusií a príspevkov no nenašiel som. Teraz sa teším oveľa viac a aj keď je práve 23:12 tak to idem skúsiť. Len vynesiem smeti aby som sa trochu ochladil vonku na príjemnom nočnom vzduchu :victory:

OrasM | --

Postby OrasM » 04 Sep 2025 00:05

Tak som sa osviežil, príjemných 12°C vonku pomohlo a otestoval som jednak môj nápad a aj pomôcku od serpensa. Môj nový spôsob je značne presnejší ale nieje to tak jednoduché ako sa mi zdalo, teda aspoň pri umelom svetle to nie je veľmi jednoduché. Naproti tomu pomôcka od serpensa fungovala skvele. Nemám síce doma fóliu formátu A4 ale postačil aj obyčajný kanclák a svietiaca podložka mi krásne vytiahla kontúry kružnice a mohol som nájsť stred a kružidlom si ho zaznačil. Tak som sa hurá systém pustil do vyrezávacieho kružidla, zapichol ho do stredu (jemne), nastavil polomer, vykonal kontrolu kružnice a ejha nesedelo to. Pozriem sa lepšie a ja som poznačený stred netrafil a vyrezávacie kružidlo som pichol tesne vedľa. Tak som pichol do naznačeného správneho stredu, nameral polomer, odkontroloval a sadlo ako perfektne. Toľko radosti hneď mám.
Čo z toho plynie? Keď je tesne pred polnocou tak sa človek nemá snažiť o presné rysovanie a hľadanie stredu lebo myseľ si síce ide svoje, ale oči tiež a ruky tiež a je ťažké ich zladiť :haha:

Chlapi vďaka. Jednoduchšie to už fakt nejde :wink:

serpens | 42
a.k.a. hado
Name: Miro

Postby serpens » 31 Oct 2025 00:03

rado sa stalo, aj som zabudol, ze som nieco take robil...
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

Return to “Tipy a triky - Diskusia // Tips & Tricks - Discusion”