TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ
LINK NA VLAKNO TOŤ
HMS Victory /Shipyard/ 1:96
Moderator: Fito
Re: HMS Victory /Shipyard/ 1:96
Přesně tak, práce na Sovereignu již započala a v následujících měsících nebo spíše létech bychom s Janem měli vytvořit tuhle nádhernou lodičku, před níž mám stále velký respekt. Dokončuji šalupu a s kutrem ještě nevím, protože mi vzhledově nesedí stěžně, ač je mám přesně podle reálu. Jdu si s tím ještě pohrát a uvidím. Jak by se mi to nelíbilo, nechala bych kutr pouze s jedním stěžněm nebo zcela bez. V posledních dnech moc nemodelařím kvůli krásnému počasí, takže mějte prosím ještě chviličku strpení. 

Doris
Pomalu dokončuji největší šalupu, už má kompletní takeláž a ještě počkám na rady Kapitána KL., zda tam pověsit skasané plachty, nebo to mohu nechat v této podobě. Šalupa bude ve vleku přidělaná lanem k Victory. Menší kutr bude mít plachty napnuté a bude v pozici, že pluje vedle lodi nebo před ní, což se ještě doladí pro efektní vzhled.

Finální vzhled člunů bude ještě dost vylepšen, neboť fotky jako vždy odhadlí řadu chyb a nepřesností, které mi vadí.

Finální vzhled člunů bude ještě dost vylepšen, neboť fotky jako vždy odhadlí řadu chyb a nepřesností, které mi vadí.
Doris
takto mi hned zrana sanka padlaAle dovolim si vynimocne trosku kritiky, nemusim mat pravdu, ale nezdaju sa ti tie kladky trosku velke ?
Viem, je to mala salupa. tak sa na to treba pozerat v inej "mierke" ako na Victorku, ale aj tak, v pomere k hrubke stazna a rahien...
Děkuji za koment a postřeh. Musím Ti dát zapravdu, ač jsem použila ty nejmenší kladky z Victory, jsou pro velikost šalupy větší, než by se slušelo. Menší kladky bych sice mohla vyrobit, ale nevím, jak by to bylo s jejích pevností při šponování lan. Už jsem se o to totiž pokoušela dřív a dopadlo to dost špatně, při napínání se lanko doslova prořízlo kladkou a bylo po všem. Stalo se mi to u více kladek. Takže jsem přistoupila ke kompromisu a za cenu funkčních kladek jsem je udělala "větší". Bylo by ještě řešení jako u kladek při dělech, kde jsem použila jen imitace bez otvorů, lana jsou k nim pouze přilepená. Toto bych mohla eventuelně pořešit i na člunech u kladek pohyblivého lanoví, snad by lana zůstala stejně napnutá. U úpon, kde jsou deadeyes se třemi otvory, by to ale nešlo, tam by se to na 99% prořízlo při napínání a imitace by navíc nevypadala moc věrohodně.
Každopádně zatím to nechám tak a jak mne to naštve, předělám to. Těch vylepšováků bude na Vicy ještě mnoho, než s ní budu zcela spokojená.
Každopádně zatím to nechám tak a jak mne to naštve, předělám to. Těch vylepšováků bude na Vicy ještě mnoho, než s ní budu zcela spokojená.

Doris
Tak a nyní jsou zde i fotky kutru pod plachtami. Ještě na tom bude dost práce, fotky jako vždy nemilosrdně odhalí řadu chybiček a nepřesností....

Na posledních fotkách je porovnání velikosti modelu s moji rukou, je to docela prcek....
EDIT:
Sice se mi dnes nefotí zrovna dobře, je pořád šero, ale aspoň malá ochutnávka finální podoby celého modelu a rozmístění obou člunů po boku Victory:

Na posledních fotkách je porovnání velikosti modelu s moji rukou, je to docela prcek....

EDIT:
Sice se mi dnes nefotí zrovna dobře, je pořád šero, ale aspoň malá ochutnávka finální podoby celého modelu a rozmístění obou člunů po boku Victory:

Doris
Ahoj!
Hrozne sa mi páči ako nádherne stávaš lode. Musím povedať že lode niesu jednoduché. Ja teraz stávam USS Arizonu (BB-39) a od začiatku sa mi nedari ale dúfam v šťastný koniec.
Prajem ti k robote veľa šťastia a šikovne ruky .
Lukáš
Hrozne sa mi páči ako nádherne stávaš lode. Musím povedať že lode niesu jednoduché. Ja teraz stávam USS Arizonu (BB-39) a od začiatku sa mi nedari ale dúfam v šťastný koniec.
Prajem ti k robote veľa šťastia a šikovne ruky .
Lukáš
DORIS wrote:...otky jako vždy nemilosrdně odhalí řadu chybiček a nepřesností....
Prosim ta, Doris, ake chybycky mas na mysli? Ako hladim tak hladim, ja tam nic zleho nevidim...
Ale to moze byt aj tymi dioptrami co mam zacviknute na nose... 
...jedine snad iba ta velkost stehov na plachtach, to snad nemyslis vazne, na tom malom clne, to mas iba akoze zatial, take demo-plachty ?...
:uz mlcim, sam by som lepsie nespravil, ale na druhej strane, kto iny tu Doris "dokope" k dokonalosti, ak nie my
:uz mlcim, sam by som lepsie nespravil, ale na druhej strane, kto iny tu Doris "dokope" k dokonalosti, ak nie my

Děkuji všem za komenty i náměty. Moc si toho vážím!
ARMENUSS: Také Ti přeji mnoho zdaru v díle, určitě to zvládneš na výbornou, držím palečky!
Burton: Štastný to člověk, mne tam ta spousta chyb bije do očí až až. Když pominu ty maxi-kladky, tak mám mizerně napnutá některá lana, některá, jak jsem už zjistila, mám špatně a navíc je tam plno nedokonalostí na slícování dílů a planěk včetně těch plachet, jak nade mnou zmínil Fito.
Fito: Zase jsi trefil hřebíček na hlavičku, jak Ty to děláš?
No přiznám se, že tady fakt nevím, jaké rozestupy pásků pro lugrové plachty kutru zvolit, počítala jsem s tím, že plachty se sešívají z totožných proužků jak pro plachetnice tak i pro jejich čluny, ale teď jsi mne fakt zaskočil a samotnou mne ty stehy bijí do očí. Už jsem se rozhodla, že na člunu řadu věcí předělám, lanovím počínaje. Ty plachty ještě pozjišťuji a případně je udělám z jiného materiálu s jemnějšími pásky. Měl bys nějaký tip prosím?
ARMENUSS: Také Ti přeji mnoho zdaru v díle, určitě to zvládneš na výbornou, držím palečky!
Burton: Štastný to člověk, mne tam ta spousta chyb bije do očí až až. Když pominu ty maxi-kladky, tak mám mizerně napnutá některá lana, některá, jak jsem už zjistila, mám špatně a navíc je tam plno nedokonalostí na slícování dílů a planěk včetně těch plachet, jak nade mnou zmínil Fito.
Fito: Zase jsi trefil hřebíček na hlavičku, jak Ty to děláš?
No přiznám se, že tady fakt nevím, jaké rozestupy pásků pro lugrové plachty kutru zvolit, počítala jsem s tím, že plachty se sešívají z totožných proužků jak pro plachetnice tak i pro jejich čluny, ale teď jsi mne fakt zaskočil a samotnou mne ty stehy bijí do očí. Už jsem se rozhodla, že na člunu řadu věcí předělám, lanovím počínaje. Ty plachty ještě pozjišťuji a případně je udělám z jiného materiálu s jemnějšími pásky. Měl bys nějaký tip prosím?Doris
S tymi plachtami to je tazke.
To, ze struktuta materialu pouziteho na plachty na modeli nezodpoveda mierke, to je snad kazdemu jasne .
Ved aj ta najhrubsia plachtovina, vyrabana rucne, by po prepocte v mierke 1:100 mala zanedbatelnu siet vlakien, a vlastne by bol na plachty vhodnejsi obycajny papier.
Ja som na plachty pouzil "Tesilan", to je asi najjemnejsia latka, ktora mi dovolovala pouzit na zvyraznenie stehov metodu "tahania nitiek", (pouzite na lodi Coureour)
Z dalsich vhodnych latok poznam iba Batyst.
Tym ze som pouzil metodu tahania nitiek som predisiel aj tomu, aby som musel zvyraznovat stehy presivanim plachty....
Snad pochopitelne, tesim sa na tvoju prerabku
To, ze struktuta materialu pouziteho na plachty na modeli nezodpoveda mierke, to je snad kazdemu jasne .
Ved aj ta najhrubsia plachtovina, vyrabana rucne, by po prepocte v mierke 1:100 mala zanedbatelnu siet vlakien, a vlastne by bol na plachty vhodnejsi obycajny papier.
Ja som na plachty pouzil "Tesilan", to je asi najjemnejsia latka, ktora mi dovolovala pouzit na zvyraznenie stehov metodu "tahania nitiek", (pouzite na lodi Coureour)
Z dalsich vhodnych latok poznam iba Batyst.
Tym ze som pouzil metodu tahania nitiek som predisiel aj tomu, aby som musel zvyraznovat stehy presivanim plachty....
Snad pochopitelne, tesim sa na tvoju prerabku