TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Ford Puma /Robert Blaschke/ 1:24

Moderator: iconmaster

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Re: Ford Puma / 1:24 / novostavba

Postby Robert Blaschke » 10 Mar 2014 20:36

nerobí každý program v podstate iba trojuholníky na zakrivené plochy?
Samozrejme, lenže v 21.storočí, keď to robí človek miesto programu, tak je to také podivné :big smile:
enem nám nakladaj, je to veľa zaujímavé :wink:
Tak jo.
Nechcel som vás príliš zaťažovať, ale prianie ľudu je mi rozkazom :)
Medzičasom som už dokreslil kopec hraničných čiar - v podstate sa až sám divím, že to spoliehanie sa na bokorys a pôdorys mi celkom vychádza a dostávam z týchto dvoch pohľadov celkom pekný priestorový model.

Kvôli prehľadnosti som vymazal polovicu pôdorysu, nech mi zbytočne nezavadzajú čiary - aj tak je to symetrické. To jej jedna z nevýhod tohto prístupu, že vidno vždy všetky čiary, lebo tu nie je žiaden solid, ktorý by niečo zakryl. (Preto niekedy ukladám časť čiar do rôznych vrstiev, aby som ich mohol naraz vypnúť alebo zapnúť)

Na jednej hraničnej čiare nech je ukázaný princíp - horná hrana okien:
1) v bokoryse z danej krivky obrysu nakreslím z rôznych bodov viacero kolmíc na hraničnú čiaru a z nich ťahám čiary v rovine pôdorysu cez pôdorys.

2) kolmice z bokorysu presuniem do bodov, kde zodpovedajúce vodorovné čiary preťali obraz línie danej krivky.

3) horné konce prepojím čiarami a dostávam 3D čiaru danej krivky.

4) pomocné čiary vymažem. Hotovo. (spodné čiary som zatiaľ nechal, lebo ich chcem použiť na spodný obrys okna)

Z iného uhla:

Robert Blaschke | 66

Postby Robert Blaschke » 12 Mar 2014 23:45

3D čiarky sa mi pomaly množia, už mi chýba dorobiť len oblasť predného nárazníka a budem mať základ karosérie hotový.

Robert Blaschke | 66

Postby Robert Blaschke » 13 Mar 2014 22:48

S istými problémami ale predsa len som dokreslil základné čiary predku a teda mám celú karosériu.

Následne som začal prepájať vytvorené hranice dielcov sieťou trojuholníkov - pričom si to celé 3D otáčam, aby som bol s trojuholníkmi spokojný. Nie je to úplne jednoduché - v prípade, že som trvalo nespokojný, musím doplniť nejakú novú hranu, nejaký nový zástrih.

Vyzerá, že všetko je tu ok, ale ešte som si nie istý, čo s prednou kapotou - ako ju deliť. To bude asi posledná vážna "výzva" pri mojej tvorbe tohto modelu. :big smile:

atlon | 48
Pán laserov
Name: attila

Postby atlon » 13 Mar 2014 22:52

klobúk dolu pane :jawbone: pozorne sledujem tvoju mravenčiu prácu :victory:
Armin is the best

Robert Blaschke | 66

Postby Robert Blaschke » 20 Mar 2014 21:49

:big smile:
Takmer celý povrch mám pospájaný sieťou čiar (to ide rýchlo :) ) a tak som sa dostal k najotravnejšej časti mojej metódy, k trojuholníkovej otročine. Jednotlivé časti si budem kopírovať separátne na iné miesta súboru, aby mi po vytlačení dávali prehľadný obraz a potom už len hurá na činnosť popísanú minule pri tvorbe rozvinutého tvaru dverí. :haha:
Ak som na nejakú čiarku zabudol, ono sa to ukáže a doplním ju podľa potreby. Niektoré polyline-y ešte budem musieť rozdeliť, aby som z nich vedel odčítať presnú dĺžku - nie všetky trojuholníky som totiž kreslil z koncových bodov čiarok, ale niektoré proste podľa potreby.

Robert Blaschke | 66

Postby Robert Blaschke » 23 Mar 2014 21:14

Postupne teraz tvorím jednotlivé dielce karosérie.

Toto je rozdelenie na skupiny dielcov.

Už mám asi tak 20 percent hotových :)

Keďže pre moju alfa stavbu som si vybral červenú verziu s dvomi pozdĺžnymi bielymi pruhmi (takéto niečo: Image ), a chcem aby to hneď od začiatku dobre vyzeralo, tak som sa rozhodol, že si všetky dielce karosérie vytvorím najskôr, aby som si to dal vytlačiť komplet niekde na laserovke, aby to bola taká pekná lesklá tlač :)
. Zvyčajne, keď robím formulku, si ju tlačím doma na inkjetke a lepím kúsok po kúsku.

mato_kolo | 43
Name: martin kolodzejcik

Postby mato_kolo » 26 Mar 2014 23:28

toto sa mi zacina pacit:) ked bude vystrihovacka hotova aj by som si to zlepil, formulky v tvojom podani su uplne perfektne! i ked ja na formulky moc niesom...
Práve na stole - P50, uz hotovo - Galéria Mato kolo
Colossians 3:23-24 Whatever my hands find to do, I work at it with all my heart, as working for the Lord, Jesus Christ...

Robert Blaschke | 66

Postby Robert Blaschke » 29 Mar 2014 16:35

Uvidíme, ako sa to celé vyvŕbi :)

V podstate mám komplet dielce karosérie, okrem spätných zrkadielok.
Tu fotka papierov, aby ste verili, že to s tými dĺžkami trojuholníkov som nekecal :big smile:

A toto by mali teda byť moje dielce:

Teraz ešte, pred exportom z CADu, musím dorobiť chlopne a potom to zmenším na mierku (teda zmenším 24 krát) a urobím export ako DXF, ktorý následne načítam do CorelDraw, kde to podľa miery mojich schopností vyfarbím.

19:15
Chlopne dorobené.
Kto by si to chcel vyfarbiť po svojom, tuná je DXF v mierke 1/24: http://modely.blaschke.sk/puma-vystr.dxf

Robert Blaschke | 66

Postby Robert Blaschke » 29 Mar 2014 23:28

Tak som si Pumu vyfarbil, približne ako som si predstavoval a keď si ju vytlačím, urobím si alfa test.

Kto sa chce pozrieť bližšie, pdf-ko je tu: http://modely.blaschke.sk/Ford_puma.pdf :victory:

atlon | 48
Pán laserov
Name: attila

Postby atlon » 29 Mar 2014 23:45

:victory: paráda
Armin is the best

Return to “Osobné automobily a motocykle // Passenger Cars & Motorbikes”