TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Ford Puma /Robert Blaschke/ 1:24

Moderator: iconmaster

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Ford Puma /Robert Blaschke/ 1:24

Postby Robert Blaschke » 23 Feb 2014 21:20

Kolega z práce ma požiadal, či by som mu urobil vystrihovačku auta, ktoré vlastní - Ford Puma. Dal som si deň na rozmyslenie a rozhodol som sa, že to urobím.

Myslím, že tento voz ešte neexistuje ako vystrihovačka - a ani sa moc nedivím, je to dosť zaoblené a členité auto, takže nič jednoduchého.

Zatiaľ zbieram podklady a kreslím si výkres (zásadne neverím žiadnemu výkresu, ktorý si neurobím sám :big smile: )
Ak sa mi tento projekt podarí doviesť do konca, bude na voľné stiahnutie, kto má záujem, bude si ho môcť prefarbiť na svoju obľúbenú farbu :)

Interiér neuvažujem robiť.
Predpokladám, že tak do troch mesiacov by som to mal zvládnuť.

Inak, rozmýšľal som, že ak by to niekoho vážne zaujímalo, mohol by som na tejto stavbe rozpracovať popis, akým spôsobom tvorím moje vystrihovačky v AutoCADe - cez 3D "wireframe", čiže "drôtený model". Je to spôsob archaický, zdĺhavý a pracný, ale na druhej strane si myslím, že mi prináša aj isté drobné výhody.

Zatiaľ som spracoval pohľady zboku, spredu a čiastočne zozadu.

Last edited by Robert Blaschke on 25 Apr 2014 12:19, edited 1 time in total.

Burton | --

Re: Ford Puma / 1:24 / novostavba

Postby Burton » 23 Feb 2014 21:59

Inak, rozmýšľal som, že ak by to niekoho vážne zaujímalo, mohol by som na tejto stavbe rozpracovať popis, akým spôsobom tvorím moje vystrihovačky v AutoCADe - cez 3D "wireframe", čiže "drôtený model". Je to spôsob archaický, zdĺhavý a pracný, ale na druhej strane si myslím, že mi prináša aj isté drobné výhody.
Ano, mna to zaujima, pokracuj prosim...

atlon | 48
Pán laserov
Name: attila

Postby atlon » 23 Feb 2014 22:19

tak isto sa pripájam k záujemcom rozpracovaného popisu :victory:
Armin is the best

Robert Blaschke | 66

Postby Robert Blaschke » 23 Feb 2014 22:50

OK, jeden záujemca je dosť, dvaja nadmieru :big smile: .

Takže kam som sa zatiaľ dostal: začal som výkresom, teda vlastne fotkami na nete - prehľadám čo sa len dá a hľadám dobrú fotku zboku, dobrú fotku spredu, dobrú fotku zozadu a ak sa dá, tak aj zhora - to je najťažšie.

Mojim pracovným software je BricsCAD, čo je to isté, čo AutoCAD, ale v Bricscade fungujem pod Ubuntu.

Fotky vložím do CAD-u (príkaz 'image') a obkresľujem polyline-ami. Všetko robím 1:1 - v bočnom pohľade som zobral za referenciu rázvor, to jest 2446mm - na ten rozmer zväčším fotku pred (alebo aj po) prekresľovaním.

Pohľad spredu som zväčšil na šírku - údaj, ktorý som našiel na internete - 1674mm

No a zatiaľ ako posledné som obkreslil pohľad zozadu, veľkosť nastavená podľa pohľadu zboku:

Všetko, čo som nakreslil spredu a zozadu následne vycentrujem, lebo fotky nie sú vlastne nikdy presne vycentrované - ale môj výkres musí byť.

Teraz ma čaká pohľad zhora - pričom všetky dôležité uzly musia zodpovedať vo všetkých pohľadoch.

Keď budem mať aj pohľad zhora, začnem z toho budovať 3D model.

Zatiaľ teda len toľko.

atlon | 48
Pán laserov
Name: attila

Postby atlon » 24 Feb 2014 12:14

:victory: paráda, určite to pomôže , tento postup
Armin is the best

Robert Blaschke | 66

Postby Robert Blaschke » 05 Mar 2014 22:24

Po dokončení vrtulníka som sa zase trochu vrátil k Pume.

Najskôr som dokončil výkresový pohľad zhora.
Táto stavba je výnimočná tým, že si to auto môžem pozrieť osobne v reále a tak priamo sa rozhodovať, ako budem deliť obšívku na jednotlivé dielce - to je skutočne dobrá možnosť :)
Tak som sa okrem iného rozhodol, že spodná časť dverí bude jeden dielec - a na ňom ukážem základný môj postup, ktorý vlastne aplikujem na všetky čiary povrchu.

Takže dvere.
Z bokorysu už mám obrys zboku, a to, čo ešte potrebujem, je priečny rez autom v prednej i zadnej časti dverí. Nájdem si na nete fotku v čo najostrejšom uhle zozadu, ale aby boli vidno čiary dverí, tie obkreslím:

Nakreslené čiary dám do správnej mierky (podľa ostatných, už hotových pohľadov) a na oddelenom mieste si vytvorím 3D kompozíciu z pohľadu zboku (čierna) a z rezu (červená) - z nich za pomoci pomocných čiar vytvorím 3D líniu (modrá):

A podobne aj zadnú líniu dverí (tú som urobil aj so strechou)

Teraz už len vytvorené 3D čiary treba použiť na budovanie 3D modelu kompletného modelu - Na to si najskôr pripravím "miesto" z nárysu a bokorysu, ktorý otočím o 90 stupňov do zvislej polohy (command: rotate3d) okolo jasne stanovenej zlomovej čiary (na obrázku tá červená). Zlomová čiara je priesečníkom roviny, v ktorej leží nárys a roviny, v ktorej leží bokorys.

A takto to vyzerá s prvými 3D čiarami môjho "wireframe" modelu: sú to priestorové línie obrysu dverí.

Následným krokom tejto témy bude vytvorenie prvého dielu vystrihovačky - spodnej časti dverí.

Robert Blaschke | 66

Postby Robert Blaschke » 10 Mar 2014 00:04

Po vytvorení vonkajšieho 3D obrysu dielca ho vyplním sieťou trojuholníkov (pričom si ho 3D otáčam, aby som videl, či moja sieť je v súlade s tým, ako ten dielec má byť tvarovaný).

Potom si väčšinou celý dielec skopírujem niekam bokom aby sa mi čiary neplietli s inými a vytlačím si ho z vhodného uhla na papier (alebo prosto nakreslím rukou celú tú sieť). Do tohto papiera si potom zapisujem dĺžky jednotlivých čiarok, zisťované príkazom "list".

Keď mám všetky dĺžky, vrátim sa do základného pohľadu a v rovine kreslím trojuholník po trojuholníku (metóda SSS = strana, strana, strana :big smile: , pritom mám zapnuté úchopy len za endpoint a intersection, aby som to ľahšie triafal a rýchlejšie kreslil). Teda najskôr prvá čiarka správnej dĺžky a potom vždy z oboch koncov kružnice, potom dokresliť dve nové strany trojuholníka, kružnice zmazať a znovu nové kružnice a nové trojuholníky.

Po nakreslení všetkých trojuholníkov dostávam dielec v 2D.

Doplním ohybové čiary či iné detaily podľa správnosti a pôvodného úmyslu :)
A napokon pomocné čiary vymažem - ale väčšinou len na kópii, vždy si uchovávam aj sieťovú podobu dielca, lebo občas treba niečo opraviť a väčšinou sa mnoho zo siete dá použiť.

Takto to teda výjde nakoniec - a toto je aj prvý dielec na moju Pumu - spodná časť dverí:

A toto vyššie popísané je v princípe postup, ktorý použijem na prevažnú väčšinu dielcov tohto modelu.

FunTomas | --
Name: Tomáš

Postby FunTomas » 10 Mar 2014 09:33

Napriek tomu, že som ešte nemodeloval žiaden objekt, mi táto metóda príde neuveriteľne zložitá. Hlavne tie trojuholníky a ich rozmery... Priznám sa, že ak by som mal takto robiť model, tak to rovno vzdám. V každom prípade držím palce a sledujem to. Verím, že sa z toho niečo naučím a možno mi to neskôr príde dokonca jednoduché.

Robert Blaschke | 66

Postby Robert Blaschke » 10 Mar 2014 10:07

Napriek tomu, že som ešte nemodeloval žiaden objekt, mi táto metóda príde neuveriteľne zložitá. Hlavne tie trojuholníky a ich rozmery...
Áno, je to tak, ako píšeš.

Preto keď sa ma niekto pýta, ktorý je vhodný program na vytváranie vystrihovačiek, toto nikomu neodporúčam. To s tými trojuholníkmi je neuveriteľná pakáreň :),

Ale napriek tomu som takto vytvril všetky zložité priestorové dielce mojich formuliek. Keďže mám v AutoCADe cca 20-ročnú prax, je to pre mňa pohodlnejšie, než sa učiť nanovo nejaký solid 3d program.
Na druhej strane mi to poskytuje zopár drobných výhod - nikdy som napríklad nemal problém trafiť nejaké logo správne na dielec - tá sieť čiar je perfektným vodítkom.
Last edited by Robert Blaschke on 10 Oct 2022 12:22, edited 1 time in total.

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 10 Mar 2014 19:43

nerobí každý program v podstate iba trojuholníky na zakrivené plochy? enem nám nakladaj, je to veľa zaujímavé :wink:
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

Return to “Osobné automobily a motocykle // Passenger Cars & Motorbikes”