TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

LIAZ 111.154 D, Dakar 1988 /Spidamodels/ 1:25

Moderator: iconmaster

Paly | 38
Name: Paľo

Re: LIAZ 111.154 D, Dakar 1988 /Spidamodels/ 1:25

Postby Paly » 04 Jun 2020 20:58

Dnes som konečne dobojoval kolesá. Na pneumatikách som pracoval už skôr, dnes som všetko skompletoval s ráfmi a kolesá sa môžu zatiaľ odložiť, sú hotové, pripravené na nasadenie na osky (predné majú os napevno zalepenú a tá sa potom otáča v bubne brzdy).
Ako inak, znova som vyrábal vlastné pneumatiky, nakoľko sa mi osvedčili na 1985-ke. Prešli pár drobnými zmenami /vylepšeniami/, ale nič zásadné, ešte ma napadla aj ďalšia vychytávka ale to už boli hotové, takže možno niekedy v budúcnosti pri ďalšom modeli z Dakaru :) . Znova som vyrezával nápisy na obe bočnice, šlo to omnoho lepšie ako predtým, vtedy som ešte nevlastnil skalpel OLFA a je to neskutočný rozdiel oproti obyčajnému. Strašne veľa opracovania na kolesách 1985-ky si vyžadovalo obrúsenie bočných kociek dezénu, preto som ich tentokrát zrezal do šikma už pri chystaní jednotlivých prvkov dezénu a po ich nalepení na pneumatiku som už neobrusoval absolútne nič. Originálne gumy majú jednotlivé kocky dezénu so zaoblenými hranami a sú medzi nimi aj väčšie rozostupy a to bol prvok, ktorý zmenil ich vzhľad asi najviac, som s tým spokojný a môže to byť základ pre ďalšie zlepšenia Micheliniek na budúcich modeloch. Toľko jedna veta o spokojnosti, keby som tu mal opísať, koľko hodín, nadávok a lamentovania som strávil nad opracovaním každej jednej kocky skalepelom do obla, tak by tu toho bolo podstatne viac :bad smile: :P . Disky sú klasika, len som pridal naviac lem ráfu, matice kolies a upravil ich tak aby sa kolesá otáčali. Postup lepenia kolies som detailne opísal pri 1985-ke, preto som to nefotil a pridávam už len fotku hotového polotovaru pred nalepením nápisov a dezénu.

Polotovar pneumatiky:

Vyrezané nápisy a dezén+originálna pneumatika:

Hotové pneumatiky pred farbením a po ňom:

Disky a hotové kolesá:
Live hard, ride easy.

johnny7 | 42
Wykonawca
Name: Jano

Postby johnny7 » 04 Jun 2020 21:20

Tie napisy :beat plaster: Ty si blazen...
Hotovo: M4A3 Sherman GPM, Brabham BT26 Forum Team
Na Stole: Dragon Wagon GPM
Pod stolom: SdKfz 251, Mordin Solus (Mass Effect 2)
Zrusene: Skoda Roomster

mimapnd | --
Fordsonman
Name: M.

Postby mimapnd » 04 Jun 2020 21:59

Paly,
ta posledna fotka ma uplne zhypnotizovala.
Pamatam si ako som vydzubkaval napisy Forsdson z papiera, preto viem aka zabava museli byt pismenka na pnue. Parada sefe.
M.

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 04 Jun 2020 22:10

Písmenká akurát do polievky :P

Tie kolesá sú úžasné!

kuratkoo | 45

Postby kuratkoo » 04 Jun 2020 22:14

Klobúk dole Paly... :dribble:
Parádne to kolesá...

spida | --

Postby spida » 22 Jun 2020 21:28

No Ty číčo. Tak jako hustý. :-)
Image

Roman | 52
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 25 Jun 2020 06:43

-nadhera. dalsi pacient
-tip: ked budes lepit dalsie dakar auto sprav vsetky svetla svietacie

Paly | 38

Postby Paly » 05 Jul 2020 18:27

Mesiac bez príspevku s postupom na modeli ubehol ako voda, tak je na čase to zmeniť :wink:

Zlepil som obe nápravy. Práca to bola náročná ale aj preto som si ich zvolil keď som sa rozhodoval čím pokročiť - aby mi ostali na záver skôr tie jednoduchšie veci :) . Otáčanie kolies v prednej náprave som už spomínal, os je v diskoch kolies napevno a otáčať sa bude v brzdových bubnoch, tie musia byť teda prepolené, aby sa tam dala zarážka a až tak sa zlepia s nasadenými kolesami k zvyšku nápravy. To prepolenie vidno nebude, bubny sú komplet zapustené v kolesách. Spojovacia tyč riadenia je na jednom konci v trubičke pohyblivá, aby som mohol kolesá dobre vycentrovať až po ich nalepení, lebo nasucho to je o ničom, ale to dobre vieme, ako pri modelárstve, tak aj pri.... :haha:
Pomocné listy perovania sa dajú dobre využiť ako hlavný nosný prvok zadnej nápravy, keďže hlavné listové perá na to nie sú veľmi vhodné. Stačí stredný list nahradiť opracovaným drievkom (v mojom prípade použitá drevená palička, ktorou sa mieša káva z automatov) a na jeho koncoch budú upevnené tlmiče, ktoré taktiež spevním:

Hotová zadná náprava:

Hotová predná náprava:
Live hard, ride easy.

Kečup | --
Name: Jožo

Postby Kečup » 05 Jul 2020 20:12

Krasna stavba paly....pači sa mi každa drobotina.....:)
Jedného dňa pripláva moja loď,no pri mojom šťastí budem práve na letisku..
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Dokončené:Pz III,Jagdpanzer IV,Jagdtiger,Jagdpanther, Pz IV, Pz V Panther, Pz I, T-34/76, Sdkfz 251
Pracujem: Pz VI Tiger

Paly | 38

Postby Paly » 25 Jul 2020 19:42

Pri stavbe som pokračoval týmito dielmi:

Rozvodovou skriňou - tu ma prekvapila vôbec prvá nepresnosť, na akú som narazil pri modeloch od Spidu, alebo skôr možno veľmi zvláštna tlačová chyba? Ak si vlákno pozrie samotný autor, dá nám najlepšiu odpoveď. Plášť rozvodovej skrine sa v jednom mieste prehýba na stranu a ďalej pokračuje opäť rovno, pričom by mal byť rovný po celej dĺžke, tento diel je plochý a nemá žiadne záhyby. Takisto čelá sú rozdielnej veľkosti, jedno bolo cca o 1,5 mm vyššie. Šťastím je, že rozvodová skriňa nejako vážne nenadväzuje okrem prevodovky na nič iné a malý rozdiel v jej výške vzhľad modelu nijako neovplyvní. Ja som tento problém vyriešil tak, že som si z pásika papiera odrezal plášť potrebnej šírky a dĺžky. Z kópie modelu som odstrihol čelá a tieto podlepil 1mm kartónom. Následne som ich vyrezal a to väčšie orezal a obrúsil na rozmery menšieho + som po celom obvode ubral približne hrúbku papiera na obvodový plášť. Následne som čelá obalil plášťom, jemne ich zapustil a na ne nalepil už čelá z originálneho modelu. Po zaschnutí som skalpelom orezal to, čo z nich prečnievalo. A takto to vyzerá na fotkách:

Ďalej som si nachystal listové pružiny (ešte nemajú zrolované konce do ruličiek):

Rám som zlepil tak, že som si z kartónu potrebnej hrúbky vyrezal a natvaroval pozdĺžne nosníky, ktoré som v miestach narezania spevnil sekundovým lepidlom. Následne som to celé obalil dielmi nosníkov, pospájal priečkami a doplnil držiaky listových pružín, vzduchových mechov, tlmičov a dorazy perovania. Následne som to všetko pretrel čiernou matnou farbou, ako som avízoval už skôr, že mi to uľahčí patinovanie.
Live hard, ride easy.

Return to “Športové vozidlá // Racing Cars”