TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Podlepovanie

Moderator: iconmaster

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Podlepovanie

Postby iconmaster » 02 Mar 2022 00:14

Téma mesiaca marec 2022 - PODLEPOVANIE

Keďže sme tu nemali vlákno na "obyčajné" podlepovanie, rozhodol som sa ju založiť a hneď by som začal nejakou základnou definíciou, čo rozumieme pod týmto pojmom:
Podlepovaním sa označuje zosilnenie a zväčšenie hrúbky dielu tým, že sa nalepí ha papier, kartón, prípadne iný materiál. Vo väčšine prípadov sa diely modelu podlepujú ešte pred vyrezávaním, ale v niektorých prípadoch (napr. obojstranná obšívka) sa môže stať, že diel bude treba nalepiť už vo vyrezanom stave. Najrozšírenejšia metóda je podliepanie dielov pomocou tyčinkového lepidla, no je možné podlepovať aj používaním iných druhov lepidiel (disperzné, acetónové, kontaktné), či dokonca obojstrannej pásky. V prípade použitia lepidiel, je potrebné podlepený diel nechať preschnúť pod záťažou, aby sa nezdeformoval.

Saskardin | 52
Name: Martin

Re: Podlepovanie

Postby Saskardin » 02 Mar 2022 22:41

Skúšal som podlepovať klasickým tekutým Herkulesom, tyčinkovým lepidlom (tiež Herkules) i Chemoprénom. Každé malo svoje výhody i nevýhody, osobne som bol najviac spokojný s tyčinkovým lepidlom. Stále to ale nie je úplne to pravé - chcelo by to bezvodé lepidlo (aby sa papier nekrútil), ktoré by schlo niekoľko minút (aby sa dalo s dielmi ešte manipulovať a doladiť výsledok) a nelepilo sa ako žuvačka (aby nehrozilo zašpinenie modelu a všetkého okolo). Takže u mňa zatiaľ tyčinkové lepidlo a pri menších dieloch tekutý Herkules; od Chemoprénu pre viac nevýhod ako výhod ustupujem - možno keby bol redší.
Podlepujem kartónom rôznych hrúbok, ktorý nakupujem v modelárskych obchodoch.
Lepidlo nanášam rôzne; pri klasickom podlepovaní (ak teda používam tekutý Herkules) na diel, ktorý sa podlepuje špáradlom alebo štetcom a ten potom pritláčam na kartón, zaťažím a po preschnutí režem. Ak je to laserový, už presne vyrezaný diel, tak lepidlo nanášam na ten laser, do stredu, vycentrujem podlepovaný diel a po pár minútach pokračujem postupne ku krajom.
Diely nechávam preschnúť medzi dvomi doskami, na ktoré hodím 6 kg činku.
Štandardným problémom je ohyb, často aj pri niekoľkodňovom schnutí. Normálne som istý čas uvažoval, že si na to kúpim lis. :haha: (takéto voľačo: https://eur.vevor.com/press-screw-book- ... 0557877829, ale prišlo mi to už fakt trochu buržujské)
"Celý problém ľudstva je v tom, že hlupáci a fanatici sú si vždy istí sami sebou, a múdri ľudia plní pochybností." - Bertrand Russell

Na stole: London L.C.C. 106 (Occre), Kafemlejnek (A.Cupák)

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 05 Mar 2022 20:33

Saskardin - vďaka za tvoj príspevok do témy :victory:
Štandardným problémom je ohyb, často aj pri niekoľkodňovom schnutí. Normálne som istý čas uvažoval, že si na to kúpim lis. (takéto voľačo: https://eur.vevor.com/press-screw-book- ... 0557877829, ale prišlo mi to už fakt trochu buržujské)
No, súhlasím s tým, že by to už bolo dosť buržujské :) Ak tá činka nestačí, môžeš ešte skúsiť stolárske zvierky na stiahnutie dosiek.

Skúsim pridať niečo z mojej strany do mlyna:

Lepidlá na podlepenie
V poslednej dobe už používam skoro výhradne len tyčinkové lepidlá. Disperzákom podlepujem iba veľmi výnimočne nejaké veľmi drobné diely.

Podľa doterajších skúseností mi na značke lepidla až tak nezáleží. Neznamená to ale, že by som medzi jednotlivými lepidlami nezbadal rozdiel - niektoré sú hustejšie, iné sa viac "trhajú" a viac sa z nich nanesie aj na papier. Ale po uschnutí zatiaľ všetky dobre držia. Jediný taký praktický rozdiel v prospech napr. Prittu je v dobe skladovateľnosti - kým tyčinkové lepidlá Tesco sa mi pod dlhšej dobe vyschli, kým ten Pritt je stále použiteľný..

Čo sa týka balenia, väčšie gramáže sa zvyčajne viac oplatia. Na druhej strane ale s menšími tyčinkami sa lepidlo lepšie a rovnomernejšie nanáša na malé diely.

Môj postup pri podlepovaní
1. Diely, ktoré sa podlepujú na rovnakú hrúbku, obstrihnem. Niekedy zvyknem z rubovej strany ceruzkou naznačiť okraje dielov (podvietím lampou, aby boli viditeľné).
2. Lepidlo nanášam na tenší papier, ktorý je zvyčajne ten s vytlačenými dielmi. Nanášam to v jednej vrstve paralelnými ťahmi, prisvietením pod uhlom je vidieť, kedy je lepidlo rovnomerne nanesené. V prípade potreby urobím ešte jednu vrstvu, nanášanú smerom kolmo na prvú alebo aspoň okolo obrysov dielov (tu pomôžu ceruzkou naznačené približné obrysy).
3. Po nanesení lepidla papier položím na kartón alebo papier, ktorým sa podlepuje. Rukou jemne zahladím, pri veľkých dieloch smerom zo stredu von, aby sa eliminovali vzduchové bubliny.
4. Valčekom vyvalcujem podlepený kus, prebehnem v dvoch smeroch, kolmých na seba.
5. Diel zaťažím a nechám vyschnúť (ideálne pár hodín, alebo jednu noc).

Materiály
Na podlepovanie používam papiere 80, 160 a 200 g/m2 a rôzne kartóny podľa potreby.

Pomôcky a tipy
- Na nanášanie lepidla je vhodný nejaký dokonalo rovný alebo mäkší podklad (kus papiera). Keď som to nanášal na povrchu, kde boli prischnuté kvapky sekunďáku a pod., tak tie spôsobovali vytrhnutie lepidla pri nanášaní a potom tam ostala väčšia hrča..
- Takisto na valcovanie je vhodný mať hladký a tvrdší podklad, ktorý neurobí otlačky do papiera, ktorý je vplyvom lepidla zmäknutý.
- Ako valček sa mi najviac osvedčil kus piestnice - je to hladká brúsená a chrómovaná tyč. Dajú sa použiť aj iné kusy kovových alebo aj plastových rúr.
- Diely lisujem medzi odrezkami plávajúcej podlahy a zaťažujem želiezkami, ktoré používam občas ako pomôcky aj pri lepení dielov.
- Pri podlepovaní papierom by sme mali dávať pozor na smer vlákien papiera. Ak potrebujem, aby podlepený diel bol čo najrovnejší, tak smery vlákien dávam do kríža (90° na seba), ak podlepujem nejakú obšívku, ktorú bude treba ohnúť alebo stočiť, tak ich dávam paralelne (ľahšie sa potom tvaruje)..

martin1807 | 31
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 08 Mar 2022 13:34

Ahoj,

aj ja prispejem svojou troškou do diskusie :P .

U mňa sa podlepovanie tak nejak vyvíja v priebehu rokov.

V skoršej dobe som to robil tak, že som si na začiatku stavby podlepil všetky diely naraz. Malo to svoje pre aj proti. Záležalo na tom, ako dlho sa stavba vliekla a čím som to podliepal. Napríklad keď som podlepoval tyčinkovým lepidlom, mohlo sa stať, že to tam proste nedržalo a musel som podlepovať nanovo. Pri podliepadní herkulesom a keď tam nebola rovnomerná vrstva, tak lepidlo doslova vytvrdlo a nepracovalo sa s tým dobre.

Po nejakom čase som objavil čaro obojstrannej lepiacej pásky. Ale tu pozor. Stalo sa mi, že mi obojstranná páska zničila model. Vtip spočíval v tom, že som zlepil model, nechal ho vo vitríne a po cca roku sa na ňom objavili mastné škvrny. Takto sa mi to stalo na tomto prívese a takto zničenú mám aj kabínku žeriavníka na Tatre 813 AD 125.

Objavil som ale pásku, ktorá mi vyhovuje a zatiaľ za asi 5-6 rokov čo ju používam s ňou problémy nenastali. Je to táto páska od výrobcu MILAM.

V súčastnosti už diely dopredu nepodlepujem. Prišiel som na to, že u relativne malých dielov ( cca do 5 cm) nie je potrebné ani dlhé schnútie a dá sa s tým pracovať. Tieto malé diely podlepím tenkou vrstvou herkulesu a po zaschnutí sa s tým dá pracovať. Nestalo sa mi ani to, že by sa mi tieto malé diely na kartóne krútili a tento postup sa mi osvečil. Vždy diel vyrežem s nejakým okrajom a taktiež podlepujem na vačší kus kartónu. ono sa potom ta prípadná vlhkos dokáže rozložiť aj do nepoužitého podlepovacieho materiálu. Áno je tam viac odpadu ale s tým sa počíta. :bad smile:
Čo sa týka vačších dielov. tam používam buď obojstrannú pásku a pri tej sa da viacmenej hneď pracovať, alebo podlepenie koresom (tyčinkovým lepidlom). V tom prípade diely nechám niekoľko hodín pod záťažou. :still dreaming:

Takže keby som to mal zhrnúť:
1. podľa mňa neexistuje správny postup.
2. Ku každému dielu pristupujem inak a u každého dielu zvolím postup, ktorý sa mi javí ako najsprávnejší v tom danom momente či už je to páska, herkules alebo kores. :victory:
Tip:
4. Valčekom vyvalcujem podlepený kus, prebehnem v dvoch smeroch, kolmých na seba.

Ďakujem za tip, toto ma nenapadlo ale vyskúšam to :still dreaming:
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 08 Mar 2022 21:27

Ups, toto muselo zabolieť... :-(

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 10 Mar 2022 00:11

... tak lepidlo doslova vytvrdlo a nepracovalo sa s tým dobre...
Kde kupujete disperzné lepidlo(a aké), čo vytvrdne tak, že sa dá brúsiť? Ja čo mám Herkules je vždy gumový a strašne blbo sa reže skalpelom, ho zachytáva a brzdí jak guma.
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

martin1807 | 31
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 10 Mar 2022 23:58

Ups, toto muselo zabolieť... :-(
Zabolelo to hlavne v momente, keď som cca rok po dokončení tohoto modelu dokončil cisternu a bolo treba nafotiť modely na obálku pred vydaním (nakoľko sa jednalo o betatest). Musel som hlavnú časť prívesu urobiť nanovo aby sa to mohlo dotiahnuť.
Ale stáva sa. :bad smile:
... tak lepidlo doslova vytvrdlo a nepracovalo sa s tým dobre...
Kde kupujete disperzné lepidlo(a aké), čo vytvrdne tak, že sa dá brúsiť? Ja čo mám Herkules je vždy gumový a strašne blbo sa reže skalpelom, ho zachytáva a brzdí jak guma.
Používam herkules. Možno som sa zle vyjadril a je to skôr tak ako hovoríš ty, že je také gumené. Každopádne sa s tým po dlhom čase nerobilo dobre :P
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

mory | 44
Name: Tomáš Morávek

Postby mory » 16 Mar 2022 14:55

Ahoj.

Také přidám vlastní poznatky otestované několika roky. Osobně jsem přišel na tyčinkové lepidlo DONAU - bílý obal s modrým popiskem. Lepidlo se velice dobře nanáší, krásně drží a nedeformuje papír. Další dobrá vlastnost je i jeho celkem nízká cena.

https://lepidlo.heureka.cz/donau-tycink ... /#prehled/

Dál využívám ještě tyčinkový Herkules.

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 16 Mar 2022 15:48

Ja iba tak v skratke, možno to tu už niekde napísane je, ale tak radšej 2x ako ani raz :

Moja skúsenosť je taká, že ak si aj kupujem rovnaké tyčinkové lepidlo, tak častokrát má inú kvalitu, ako to isté kúpené pred pol rokom.
Asi ako sa im podarí namiešať.
Niekedy stačí pár mesiacov počkať, aby sa tyčinkové lepidlo unormálnilo, niekedy je lepšie ho rovno vyhodiť.

Ešte k valcovaniu, hlavne pre tých silovo viac obdarených.
Pri valcovaní dlhších dielov si dajte pozor, pretože keď valcujete po dĺžke čerstvo podlepený diel ktorý je dlhý napr 25cm, a baví Vas to, tak sa kľudne môže stať že z toho vyvalcujete aj 26 a viac centimetrov...
No a potom budete nadávať, že Vám to nepasuje.
Preto je lepšie valcovať naprieč, a hlavne z rozumom.

Tretí hint je takéto lepidlo z nemenovaného Lidla ( od štvrtka v akcii) :

Samozrejme hodí sa to iba na veľké plochy, výhoda je že neobsahuje vodu, takže po podlepení sa to nekúti a môže sa v podstate hneď rezať.
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Paly | 38
Name: Paľo

Postby Paly » 16 Mar 2022 16:50

Tiež som kedysi pri podlepovaní používal na uhladenie dielu valček, avšak prestal som s tým, nakoľko to valcovanie diel natiahne. Naposledy mi to spôsobilo poriadne vrásky na čele pri lepení Liazu Dakar 1985. Pri podlepovaní bočnice korby som túto následne vaľkal. Po preschnutí dielu som zistil, že tým sa diel výrazne natiahol /aj vďaka vlhkosti lepidla/, bočnica o dĺžke cca 200 mm merala o celých 7 mm viac a prúser bol na svete. Záchranou bolo bočnicu upraviť pomocou dielu určeného pre druhú verziu Liazky s iným číslom. Ďalej pri podlepovaní veľkých dielov si tieto obstrihnem a následne obkreslím ich obvod ceruzkou na požadovaný papier/výkres/kartón a tú plochu následne natriem lepidlom, nikdy lepidlo nedávam na podlepovaný diel. Ťah tyčinkového lepidla pri snahe naniesť ho rovnomerne takisto dokáže diel natiahnuť. Pri menších dieloch je toto riziko minimálne. Takže od týchto dvoch činností som úplne upustil na základe vlastných chýb. Diely vždy len silno pritlačím tlakom ruky, nechám minútu postáť a dobre zaťažím medzi knihy. Ak sa mi zdá, že podlepiť diel kancelárskym papierom by bolo príliš, ale predsa len ho potrebujem zosilniť, podliepam jemným obkresľovacím papierom. Sám o sebe je veľmi slabý, avšak podlepenie v spojení s vrstvou lepidla spraví svoju prácu perfektne :big smile: .
Live hard, ride easy.

Return to “Tipy a triky - Diskusia // Tips & Tricks - Discusion”