Saskardin - vďaka za tvoj príspevok do témy
No, súhlasím s tým, že by to už bolo dosť buržujské

Ak tá činka nestačí, môžeš ešte skúsiť stolárske zvierky na stiahnutie dosiek.
Skúsim pridať niečo z mojej strany do mlyna:
Lepidlá na podlepenie
V poslednej dobe už používam skoro výhradne len tyčinkové lepidlá. Disperzákom podlepujem iba veľmi výnimočne nejaké veľmi drobné diely.
Podľa doterajších skúseností mi na značke lepidla až tak nezáleží. Neznamená to ale, že by som medzi jednotlivými lepidlami nezbadal rozdiel - niektoré sú hustejšie, iné sa viac "trhajú" a viac sa z nich nanesie aj na papier. Ale po uschnutí zatiaľ všetky dobre držia. Jediný taký praktický rozdiel v prospech napr. Prittu je v dobe skladovateľnosti - kým tyčinkové lepidlá Tesco sa mi pod dlhšej dobe vyschli, kým ten Pritt je stále použiteľný..
Čo sa týka balenia, väčšie gramáže sa zvyčajne viac oplatia. Na druhej strane ale s menšími tyčinkami sa lepidlo lepšie a rovnomernejšie nanáša na malé diely.
Môj postup pri podlepovaní
1. Diely, ktoré sa podlepujú na rovnakú hrúbku, obstrihnem. Niekedy zvyknem z rubovej strany ceruzkou naznačiť okraje dielov (podvietím lampou, aby boli viditeľné).
2. Lepidlo nanášam na tenší papier, ktorý je zvyčajne ten s vytlačenými dielmi. Nanášam to v jednej vrstve paralelnými ťahmi, prisvietením pod uhlom je vidieť, kedy je lepidlo rovnomerne nanesené. V prípade potreby urobím ešte jednu vrstvu, nanášanú smerom kolmo na prvú alebo aspoň okolo obrysov dielov (tu pomôžu ceruzkou naznačené približné obrysy).
3. Po nanesení lepidla papier položím na kartón alebo papier, ktorým sa podlepuje. Rukou jemne zahladím, pri veľkých dieloch smerom zo stredu von, aby sa eliminovali vzduchové bubliny.
4. Valčekom vyvalcujem podlepený kus, prebehnem v dvoch smeroch, kolmých na seba.
5. Diel zaťažím a nechám vyschnúť (ideálne pár hodín, alebo jednu noc).
Materiály
Na podlepovanie používam papiere 80, 160 a 200 g/m2 a rôzne kartóny podľa potreby.
Pomôcky a tipy
- Na nanášanie lepidla je vhodný nejaký dokonalo rovný alebo mäkší podklad (kus papiera). Keď som to nanášal na povrchu, kde boli prischnuté kvapky sekunďáku a pod., tak tie spôsobovali vytrhnutie lepidla pri nanášaní a potom tam ostala väčšia hrča..
- Takisto na valcovanie je vhodný mať hladký a tvrdší podklad, ktorý neurobí otlačky do papiera, ktorý je vplyvom lepidla zmäknutý.
- Ako valček sa mi najviac osvedčil kus piestnice - je to hladká brúsená a chrómovaná tyč. Dajú sa použiť aj iné kusy kovových alebo aj plastových rúr.
- Diely lisujem medzi odrezkami plávajúcej podlahy a zaťažujem želiezkami, ktoré používam občas ako pomôcky aj pri lepení dielov.
- Pri podlepovaní papierom by sme mali dávať pozor na smer vlákien papiera. Ak potrebujem, aby podlepený diel bol čo najrovnejší, tak smery vlákien dávam do kríža (90° na seba), ak podlepujem nejakú obšívku, ktorú bude treba ohnúť alebo stočiť, tak ich dávam paralelne (ľahšie sa potom tvaruje)..