TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

A.S.-51 HORSA Mk.I / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Moderators: Trak-Tor, Jolaus

LaBa | 45
Name: Ladislav Bachorec

Re: A.S.-51 HORSA Mk.I / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Postby LaBa » 24 Apr 2025 16:54

V poslednej dobe som veľa času na lepenie nemal ale vybavil som krídla klapkami a výstuhami.

Teraz čakám kým mi prídu neodymové magnety ktoré vlepím do spojov krídel nech to poriadne drží a potom (snáď úspešne) krídla oblečiem. Moc sa mi do toho nechce, keď vidím tie papierové plachty.

Ešte sa mi podarilo zlepiť pristávaciu / tlmiacu lyžu pod trup.

No a ešte som pozliepal z laserov kolesá a napustil ich sekundovým lepidlom nech sa dobre brúsia. Kedy ich budem brúsiť neviem, lebo celý víkend som v Tatroch. Možno kým odídem zlepím dačo z podvozkov.
Držte sa.

Tomasz | --
Name: Tomáš Wolanszký

Re: A.S.-51 HORSA Mk.I / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Postby Tomasz » 26 Apr 2025 08:50

Bomba veľmi zaujímavá stavba aj model :big smile: a hlavne chlapci čo robíte lietadla klobúk dole pred vašou čistou robotou

LaBa | 45

Postby LaBa » 13 May 2025 15:55

Ahojte.
Tí čo prišli do Budatína si určite všimli že magnety už dorazili. Sú nalepené a krídla držia fakt pevne. Možno som mohol dať aj slabšie, ale hádam to model zvládne párkrát rozobrať a zložiť.

Po dlhšom čase, kedy sa mi vôbec nechcelo púšťať do lepenia (keď že mi ostávajú viac menej len obšívky a tých sa fakt obávam) som sa rozhodol že treba s tým trocha pohnúť.
Vyrezal som vonkajšiu a vnútornú obšívku nalepil fólie do okien a vnútornú obšívku vlepil do vonkajšej. Tu zatiaľ viac menej všetko pasovalo. Na vnútornej obšívke vznikla menšia medzera, ale tá bude schovaná pod podlahou tak že nevadí.

Teraz nastáva tá chvíľa vopchať rám do obšívky a ja fakt dúfam že to dopadne dobre lebo sa mi to naozaj začína páčiť. A bez okolkov priznávam, že som sám na seba hrdý ako som dokázal zrolovať a zlepiť ten tubus.

No keď sa k tomu najbližšie dostanem podám správu ako to dopadlo :bad smile:

LaBa | 45

Postby LaBa » 14 May 2025 09:15

No nedalo mi a musel som vyskúšať či to pôjde dnu a čuduj sa svete vošlo. :wink: Dalo to trocha zabrať. Je to dosť natesno, ale je to rovné a pevné.

Po takom úspechu som musel pokračovať a opláštil som stredovú časť krídel. S menšími problémami ale dalo sa.

Rovno som to vyskúšal aj nasucho vložiť do trupu. Nie je to úplne presne, ale prilepiť to pôjde len to bude treba trocha popritláčať.

A vyskúšal som založiť aj krídla s ktorými je to už fakt široké.

Priložil som aj chvost a kabínu aby som zistil ako to prilieha. A tu som narazil na jeden problém, ktorý zatiaľ neviem ako poriešim. Chvost pasuje vcelku dobre, ale kabína už nie. Neviem ako ale prepážka ktorá má priliehať k trupu sa časom akosi prehla a vzniká tam medzera(cca 1mm). Zatiaľ neviem čo s tým ale hádam na niečo prídem.

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 14 May 2025 09:51

Paráda!
:)
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 14 May 2025 10:16

Pochvala za ten tubus, vyzerá veľmi dobre. :big smile:
V Nitre budeš potrebovať samostatný stôl na tento model. :haha:
Ináč len zo zvedavosti, takéto diely lepíte len na ich koncoch alebo aj niekde vnútri uprostred??
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

LaBa | 45

Postby LaBa » 14 May 2025 10:49

Ja som to zalepil len na koncoch.

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Postby Robert Blaschke » 14 May 2025 17:18

Týjo, Ty tam máš aj vztlakové klapky vyklopené. Paráda :victory:

LaBa | 45

Postby LaBa » 29 May 2025 12:36

Po dlhej dobe dáky posun. Lepil som sem tam po večeroch štýlom hodinka sem, hodinka tam. A takto pomaly som obliekol krídla. Pri tých časových deficitoch som to ale akosi zabudol fotiť.
Obšívka krídel pasovala viac menej dobre a problémy mi robili akurát moje ruky. Pri tých rozmeroch sa s tým manipulovalo dosť zle a aj malá odchýlka na jednej strane urobila veľkú šarapatu na druhej strane.
Na sucho zložené krídla aj so stredovou časťou:

A nasadené na trupe:

Ďalej som pokusne vyrezal menšie zadné dvere. Pre istotu som nasadil úplne novú čepielku do skalpelu. Bál som sa výsledku, ale dopadlo to dobre. Podľa návodu sa mali dvere nalepiť sklopené do exteriéru, ale na žiadnej fotke na nete som to nenašiel. Zjavne sa dvere vysúvali len pod strop do interiéru. Tak je to na mnoho fotkách. A preto som dvere vlepil do interiéru do polohy kedy nie sú úplne zasunuté.

Po zdarnom pokuse s malými dverami som vyrezal aj veľké v prednej časti. Zlepil som dvere/rampu a zasklil som ich.
Na sucho priložené v otvorenej a zatvorenej polohe:

A hneď som rozmýšľal ako ich prilepiť a či ich nespraviť otváravé (modelár si proste nedá pokoj). Z mosadzných trubiek 0,8mm a 0,5mm drôtiku som zhotovil pántik. Teraz som zvedavý ako to bude fungovať keď sa budem nabudúce snažiť to tam nalepiť.

Koniec sa už blíži, ale času sa tomu venovať je málo.

krtek | 48
Name: Ján

Postby krtek » 29 May 2025 13:09

Paráda,ide ti to skvele. :victory:
Mimochodom chcelo by to väčšiu podložku a čoskoro aj väčší pracovný stôl :P
V Nitre to bude zaujímavé-papieráci zaberú polovicu haly :P

Return to “Letecká technika // Aircrafts”