TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

A.S.-51 HORSA Mk.I / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Moderators: Trak-Tor, Jolaus

LaBa | 45
Name: Ladislav Bachorec

A.S.-51 HORSA Mk.I / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Postby LaBa » 18 Nov 2024 12:31

Po dlhšom zvažovaní čo ďalej, som sa rozhodol že spravím ešte parťáka k Americkému klzáku WACO a to Britský klzák HORSA. Po prelistovaní som zhodnotil že vyzerá trochu zložitejšie ako WACO, ale nič hrozné. Akurát v tom farebnom prevedení mi príde taký temný. K modelu mám aj laserové doplnky, takže poďme do toho.

Rozhodol som sa že nezačnem od prvého dielu, ale začnem kabínou. Najprv som som si spracoval prepážku oddeľujúcu kabínu od nákladového priestoru. Diely jednoduché, vyrezávali sa ľahko no super začiatok.

No pri kompletovaní som zistil že diely vôbec k sebe nepasujú. Otvor v diely 7 (časť od nákladového priestoru) pasuje s otvorom v laserovom diely, ale otvor v diely 7a (od kabíny) je posunutý a po zapasovaní po obvode je otvor trocha mimo. Diel som teda nalepil aby lícoval po obvode a otvor orezal a zaretušoval.

Hneď začiatok na h...o. No hovorím si hádam to bude lepšie, možno to bola len náhoda. Vyrezal som a spracoval podlahu kabíny (diely 8 a 9). Diely jednoduché a pasovali k sebe. hovorím si super.

Po priložení k prepážke ma skoro piclo. Diel je užší ako prepážka a po stranách sú biele miesta. Pozerám do návodovky a vyzerá to OK, tak chyba je na prekážke. Blbé je že v celej šmykajde nie je ani 1cm2 zapas koloru. Tak som si povedal nejaký zvýši z podlepovania rebier, tak si počkám.

Návodovky sú inak opäť úbohé ako u WACO. Chcel som spracovať rebrá že nech mám ten zapas koloru a zisťujem obrovský nesúlad medzi návodovkami a šmykajdou.
V návodovke sú 4 rebrá "4a"

Na vnútornej obšívke je vyznačené miesto iba na 3 rebrá "4a"

V podlahe nákladovéhou priestoru sú vybratia pre 4 rebrá "4a"

A rebier "4a" v šmykajde je len 3.

No to si niekto robí zo mňa prdel. Hovorím si že vybratie v podlahe nespravím a bude to OK, ale potom zistím že výstuhy medzi rebrá sú tiež rozdelené tak, ako by tam boli 4 rebrá "4a". Asi ma j...e a to som ešte ani poriadne nezačal. Asi budem musieť tie diely výstuh vyrezať na novo, tak aby boli dlhšie a nejako ich zaretušovať (možno ani nebude treba ak ich nebude vidieť).
Moja chuť do lepenie v tomto bode absolútne zmizla a išiel som radšej kukať telku.

Lepeniu Zdar, priatelia.

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Re: A.S.-51 HORSA Mk.I / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Postby Trak-Tor » 18 Nov 2024 13:01

Zišiel by sa ti ešte jeden výtlačok, tuším.
Tie biele miesta na prepážke by stačilo zaretušovať.
Ale však môžeš použiť tú druhú stranu rebier, tam je toho dosť.
A tie rebrá si zoskenuj a vytlač. Keď dáš taký duplikát tam dozadu, tak to nebude vidieť.
Veríme ti!
:)
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

Oliver | 31
2K+

Re: A.S.-51 HORSA Mk.I / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Postby Oliver » 18 Nov 2024 16:07

Prvé čo mi napadlo: Tebe WACO nestačil? :haha:
Budem držať palce, takéto nedostatky hneď z úvodu dobre preveria tvoju trpezlivosť a odhodlanie. Vyriešil by som to asi ako píše Traktor: sken, tlač a využitie tlače niekde kde to nebude vidieť.
Ale to samozrejme až vtedy, keď by som na model opäť dostal chuť po úvodnom sklamaní. :haha:
Tip: PS: Pozor na niektoré vybrané slová, ktoré na fórum nepatria.
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 18 Nov 2024 16:40

Mne sa na Labovi páči ten samonasierací prístup :P

Ale tak čo si si vybral to máš. A je to iba interiér.
Verme že exterier bude niečo ako Halinský, alebo niečo úplne iné.
V každom prípade držím palce, lebo nikto iný takúto opachu lepiť asi nebude. Tak aspoň zanecháš posolstvo ďaľším generáciam....
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Roman | 52
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 18 Nov 2024 17:14

ahoj
bol este vacsi klzak hamilcar, ten zobral do brucha mensi tank, tetrarch. budes robit aj ten?
klzak waco utiahla dakota, horsa tahali 4 motorove bombardery short stirling.
jeep je dost biedne spracovany ,bolo by dobre ho doplnit.
vlecka za jeep je uplne vymyslena./ cudujem sa ze autor vypustil takuto hnusobu a este to bachol na prednu stranu, podkladov je na vlecku vela/ mozu sa pouzit akurat kolesa
Image

LaBa | 45

Postby LaBa » 20 Nov 2024 15:12

V PRVOM RADE SA VŠETKÝM OSPRAVEDLŇUJEM ZA POUŽITÉ EXPRESÍVNE VÝRAZY.
V tom rozpale som si to neuvedomil a prosto som to dával zo seba von. Budem sa snažiť dávať si na to pozor. Ale to slovíčko "h...o" to ako že vážne?? Veď to je úplne normálne, bežné slovo.

To rebro si zoskenujem a podlepím a bude to OK.

Roman toho GAL-49 Hamilcar zatiaľ teda neplánujem a ani neviem či vôbec je papierový model, ale inak zaujímavá predloha. Takisto k Horse nebudem lepiť Jeep s vozíkmi, tak ak by ich niekto chcel nech napíše.

A TERAZ K MODELU:
Pokračoval som v lepení kokpitu. Čo je v podstate taký malý hlavolam, keďže je len jedna návodová kresba kde kopec dielov nie je označených a ich umiestnenie je intuitívne (ak teda ten čo to lepí nejakú takú schopnosť má). A v návode o kokpite nie je ani slovo.
Začal som sedadlami, ktoré sa lepili dobre a všetko viac menej pasovalo. Teda až na bočnice sedadiel ktoré sú všetky orientované jedným smerom a tak je z jednej strany čisto zelená a z druhej s obrysom vnútorného dielu. Ale rozčuľovať sa už nebudem.

Nasledoval stredový panel. Tu bolo všetko OK až na záver keď som zistil že sa mi nevmestí medzi sedadlá. Ale trocha presviedčania pomohlo.

S riadiacou pákou, volantom, kniplom či ako sa tomu nadáva žiadny problém nebol.

Zato pedále zložené z dvoch krpatých dielov mali zle navrhnutú potlač a tak som si ich musel vymaľovať sám a správne.

Pozerám že tie pedále ešte trocha dotvarujem.

No a ostáva obšívka kokpitu ktorá sa skladá z viac dielov ako kopec celých modelov z ABC. Prečo? Načo?

Skúsim a uvidím a možno problém z rebrami trupu sa vyrieši skôr ako sa k nim vôbec dostanem :haha:

HlavaXXII | 50
Majster - Kráľ lietadiel
Name: Marek

Postby HlavaXXII » 20 Nov 2024 18:41

No veru bojuješ statočne. Ja si myslím, že po tejto skúsenosti ťa už žiaden ďalší model neprekvapí. :wink:
Q: nemozem spravit len tak zeby dobre bulo...musi byt najlepsi

sony | 41
2K+
Name: Martin Seemann

Postby sony » 21 Nov 2024 09:12

... veru na tomto sa vycvičíš a potom potvrdíš staré dobré, že na lepšie sa rýchlo zvyká :haha:
Papierový člen plastikového klubu

LaBa | 45

Postby LaBa » 09 Jan 2025 15:27

Ahojte. Všetkým všetko dobré do nového roka prajem.
Myslel som že cez sviatky polepím, ale ledva som si našiel na seba čas. Ale predsa len po troche som sa povenoval tomuto diablovmu dielu.
Skompletoval som tú kabínu a poviem vám bolo to ako za trest. Nemám moc skúseností s takýmto typom vystrihovačiek, ale vôbec som nemal predstavu ako to kompletovať aby to malo zmysel a vyzeralo to aspoň trocha dobre. Navyše tie farebné odtiene britskej kamufláže som pri retuši nevedel trafiť.

Z výsledku nie som moc nadšený, ale čo už. Pri kompletovaní sa mi osvedčilo lepidlo Chemoprén Transparent, ktoré po zaschnutí je ohybné a drží aj v ťahu. Ďalej nasledovalo vlepenie kokpitu s rebrom do obšívky. Po priložení k sebe som to na pár dní odložil aby som nabral odvahu.

A dobre som urobil. Kým som to zlepil, tak mi pár krát poľavili na tupo zlepené diely. Zle sa stým manipulovalo a hrozilo prevalenie niektorých častí kokpitu. Našťastie som bol sám doma a mohol som sa kľudne ventilovať. Nakoniec to nejako dopadlo. Hlavne že je to už pokope.

Po pár dňoch som si našiel čas a chuť pokračovať, ale do trupu sa mi ešte nechcelo tak som začal lepiť chvost. Tu zatiaľ veľké problémy neboli až na veľkosť lepených dielov s ktorými sa pri lepení zle manipulovalo.

Jediný problém bol pri zlepení dlhšej chvostovej časti . Tu sa mi nepodarilo čisto zlepiť pozdĺžny spoj. Autor to radšej mohol rozdeliť na viac segmentov. A obvod dielu ktorý sa lepil na chlopne predchádzajúceho dielu bol asi o 2mm väčší a musel som to upravovať. Najviac ma vytáča že pri nasunutí na sucho sa to tak nejavilo ale po nanesení lepidla a pritláčaní tam zrazu bol problém. Samozrejme čistota stavby zase išla do ****.

Tak sa zatiaľ lúčim a uvidím kedy sa znova k tomuto tu dostanem.

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Postby Robert Blaschke » 09 Jan 2025 15:51

Je to paráda- :wink: tak nech sa darí i naďalej. :big smile:
Last edited by Robert Blaschke on 09 Jan 2025 15:52, edited 1 time in total.

Return to “Letecká technika // Aircrafts”