TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Vasa 1628 /DORIS/ 1:78

Moderator: Fito

Tomáš | 53
Name: Tomáš

Re: Vasa 1628 /Doris a Kpt. Jirka/ 1:78

Postby Tomáš » 25 Jan 2012 14:05

Ozaj to vyzerá dobre. Otázka: tú obšívku budeš mať jedno alebo dvojvrstvovú. Prečo si nelepil "základ" a na to obšívku? Budeš musieť to vytmeliť, keď nepoužiješ "Doris metódu"

Laco | --
Name: Ladislav

Postby Laco » 26 Jan 2012 10:29

Ďakujem za podporu i rady, ktoré budem určite potrebovať, lebo ako som už povedal, nie som čistokrvný lodičkár. Zvlášť sa samozrejme teším na "Doris", ktorá ma vlastne k stavbe vyprovokovala, ale vôbec svojimi predchádzajúcimi dielami pôsobila veľmi inšpiratívne. Skrátka "sánka dole šéfe". "Tomáš", nebudem tmeliť, naopak brúsiť. Neviem síce čo to urobí, ale verím v dobrý výsledok.
BaJ

Tomáš | 53
Name: Tomáš

Postby Tomáš » 26 Jan 2012 10:43

A ako zakryješ také škáry:

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 26 Jan 2012 20:16

No, pravdupovediac, tiež sa mi to nezdá...Doris dávala vrstvy dve z hrubšieho kartónu, ja ich stále dávam štyri ( a tým si vlastne vyrobím preglejku :wink: :bad smile: ) - kukni sa na Mary Rose, tam to mám rozfotené. Každopádne je to ešte len začiatok - nechám sa prekvapiť.

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

Laco | --

Postby Laco » 28 Feb 2012 10:38

Napriek tomu, že pracujem na dvoch "frontoch", presnejšie 2,5 m Extra a samozrejme Vasa, hlásim maličký posun. Dokončil som obšívku pod čiarov ponoru, striekol plnič a vybrúsil, nalepil prvé rady obšívky pod dolnú delovú palubu. Tvarovanie pásikov 3 x 2 mm, aby nevznikali kopce, alebo prieľačiny medzi rebrami dosť potrápilo, ale opatrné a ľahké brúsenie urobilo svoje. Samozrejme i plnič výrazne pomohol dosiahnúť rovinnosť plôch. Na niektorých miestach je plnič obrúsený úplne, ale povrch tým vôbec neutrpel, myslím tým na papierové chlpy. Brúsil som papierom o zrnitosti 400 a potom 800. Asi nie menej dôležitá vec je podstavec. Aj ten stál čas, doska je z dubového prahu pre dvere a stĺpiky zasa z operadla vyradenej stoličky. Okrem toho tiež hlásim výdatnú pomoc kpt.Jirku, ktorý výrazne doplnil moju dokumentáciu. Aj keď som mu už mnohokrát poďakoval, musím tak urobiť i tu. Teraz už začínam ľutovať, že som sa napriek priestorovým problémom nepustil do väčšej mierky.
BaJ

Jano 100 | 56
Pán plachetníc

Postby Jano 100 » 28 Feb 2012 22:54

No Laco,

Robíš to totálne inak ako ja. Veľmi pekne to vyzerá - a pri brúsení pozor kvôli kýlu - ale to už asi hovorím zbytočne.
A,ja to brúsim kľidne 200 kou.

Hlavne vydrž :wink: :victory:

Jano

Laco | --

Postby Laco » 08 Mar 2012 09:40

Napriek iným aktivitám som sa opäť máličko posunul. Pribudla obšívka dolnej delovej paluby. Otvory sú ešte nahrubo a na ich rozmiestnenie som si podľa výkresov urobil šablónu, aby oba boky boli rovnaké. Rozteč otvorov nie je totiž úplne pravidelná. "Janova" dvojstovka bola dobrá rada. Priznávam, že som mal strach, lebo kartón nie je veľmi kvalitný, má tendenciu sa rozvrstvovať, ale pri opatrnom postupe to šlo celkom dobre. Ešte aby som vysvetlil môj odlišný postup. Obšívka je zatiaľ zostavená podľa predlohy, teda tvary "driev", spoje a ich počty. Uvažujem nad tým, že spoje preškrabnem a urobím povrchovku "plastikárskou" metódou, teda všetky tie vymoženosti suchého štetca a washu. Napriek tomu, že fólie vyzerajú "beťársky", nemám k nim na modeloch veľmi dobrý vzťah. Ani moje aeroplány nepoťahujem fóliou, ale klasicky.
Laco - BaJ

DORIS | --
Name: Doris

Postby DORIS » 12 Mar 2012 10:57

Vypadá to čím dál líp, pěkně jedeš. :victory: Pokud chceš modelu výrazně pomoct a zajistit jeho dlouhou životnost i neměnnou krásu, doporučuji provádět průběžně impregnaci lakem - já třeba používám autolak ve spreji od Motipu (Clear varnish).
Doris

Laco | --

Postby Laco » 03 Apr 2012 08:41

Po čase vás opäť všetkých zdravím a hlásim maličký posun. Musím povedať, že mal som iné papierácke aktivity, tak Vasa musela znova počkať. Ďakujem za radu "Doris", určite sa bude hodiť. Takže, na obšívke som sa vyšplhal až nad druhú delovú palubu, čaká ma bok hlavnej paluby, ako aj zvýšené paluby na korme. Všetko je zatiaľ veľmi nahrubo. Blíži sa čas rozhodnutia, čo s povrchovkou, ešte stále nie som rozhodnutý. Musím priznať, že pokukoval som u nás aj na fólie, ale žiadna ma menadchla natoľko, aby padlo konečné rozhodnutie.
Laco - BaJ

Jano 100 | 56
Pán plachetníc

Re: Vasa 1628/vlastní projekt/ 1:78

Postby Jano 100 » 09 Apr 2012 19:25

No, tak to vyzerá Laco, že si v tom ostal sám. A ako vidím, nemáš s tým zatiaľ žiadny problém, trup vyzerá parádne.

Držím palec.

Jano

Return to “Námorná technika // Watercrafts”