TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Zaxova galeria

Zax | 55
Name: Miro

Re: Zaxova galeria

Postby Zax » 16 Mar 2025 17:40

Španielska galeona

Priestorový obrázok v krabičke

Mierka : ?
Autor : Přemysl Kubela
Zdroj: ABC

Pár slov o predlohe:

Galeóna je typ plachetnice španielskeho pôvodu, ktorý sa používal v 16. a 17. storočí na vojenské a dopravné účely. Slúžila v námorných vojnách medzi Anglickom a Španielskom. (zdroj wikipedia)

Ďalší obrázok od Přemysla Kubelu, tentokrát s námetom lode. Postupoval som podobne ako u predchádzajúcich obrázkov-urobil som si krabičku z kartónu, zvonka som nalepil čierny papier a nasadil na klasický fotorámik. Pozadie som si veľkostne upravil aby mi vošiel do fotorámiku. Vnútorné boky som namaľoval štetcom a pre oživenie som pridal pár lán na plachty. Toto je prvý obrázok s loďou od P.Kubelu ale určite nie posledný. Pár fotiek:

Zax | 55

Postby Zax » 23 Mar 2025 22:45

Bohouš-minibox verzia

Mierka : ? (1:87)
Autor : Milan Weiner
Vydavateľ : ABC 5/2025

Pár slov o predlohe:

Bohouš je závodný špeciál z firmy MM Technology (motor Iveco, výkon 1050 k), ktorá sa špecializuje na vývoj, konštrukciu a prevádzku dakarských kamiónov. Tohtoročná špecifikácia nesie označenie EVO4. Posádka Martin Macík Jr., František Tomášek a David Švanda s týmto autom vyhrala v tomto roku na Dakare kategóriu kamiónov.

Moje úpravy:
Táto "krabička" vyšla v poslednom ABC, postavil som ju takmer bez úprav akurát diel kabíny som skrátil po dvere, korbu po zadný blatník a zo zadného voliteľného dielu som nechal len oblúčiky pneumatík. Kto tomu nechce venovať veľa času aj v tomto stave je to celkom pekný výsledok.

Bohouš-modelová verzia

Mierka : ? (1:87)
Autor : Milan Weiner
Vydavateľ : ABC 5/2025

V tomto prípade som sa pokúsil Bohouša trochu vylepšiť. Vystrihol a zasklil som všetky okná, z prednej kapoty som prerezal vetranie motora, hlavne tie bočné prierezy dali zabrať...Z podvozkovej časti som vyrezal svetlá, ktoré som zapustil a lemy blatníkov , ktoré vystupujú z karosérie, kolesá, ktoré boli nahradené podvozkom a modelovými kolesami, z nástavby vyrezané rezervné kolesá, ktoré boli nahradené modelovou verziou a vyrezaný vzduch popri lankach, ktoré držia hornú plachtu.
Každé koleso sa skladá zo 7 dielov, pridal a naryhoval som dezén a aspoň symbolicky bombíroval bok pneumatiky a na koniec zaprášil...
Pridal som interiér kabíny a posádku, figúrky som natrel akrylovými farbami, kabínu som vyrámoval a pridal pár doplnkov...
Podvozok som urobil len na základe pár fotiek, kde som niečo videl, takže to moc presné asi nebude...pridal som ešte nádrže a tiež aj tlmiče, ktoré mali byť pôvodne aj trochu vidieť, nakoniec keď som urobil vystupujúce blatníky nie je vidieť takmer nič, ale sú tam...
Na koniec som pridal povrchové detaily: strešné okno, spoilery na nástavbu, rámy pri dverách, sp. zrkadlá, stierače, zásterky...trochu som vytiahol do priestoru slnečnú clonu s LED, zadné svetlá a značky...
Pri tvorbe podložky som vychádzal z fotky z rallye Maroco (ktorú Bohouš tiež vyhral) pri ktorej auto preskakuje staré koľaje, trochu mi to pripomenulo staré časy keď takto lietali na Dakare špeciály DAF. Nakoniec pár finálnych fotiek:

Zax | 55

Postby Zax » 27 Apr 2025 15:14

Kaplnka sv. Huberta v Obyčtově

Mierka : 1:20
Autor : Pavel Styl
Vydavateľ : free model, da sa stiahnuť tu:
https://papir.pavelstyl.cz/

Momentálne nemám moc času, tak pridám aspoň túto drobnosť. O tejto kaplnke som toho moc nenašiel, bola postavená v roku 2014 (podľa nápisu na kaplnke)... Fotka reálnej stavby:

Model postavený viac, menej bez úprav, akurát som pridal sklo, urobil terén so staticku trávou a tak ako u predchádzajúcej kaplnky od P.Styla som urobil funkčnú sviečku. Požil som obyčajnú LED čajovú sviečku. Sviečka je ukrytá v podstavci, LED diódu som oddelil od sviečky a napájkoval asi 5cm predlžovacích káblikov aby som sa dostal s diódou pred kaplnku, z diódy je potom vidieť len špička ...

Zax | 55

Postby Zax » 11 May 2025 16:53

Dubajská svadobná torta

Toto je tak trochu úlet...Betexa prišla v máji so súťažou použiť ich model Karosy ako recesiu na predražené zelené sladkoski, ktorým sa priradí prívlastok "dubajské"...stačilo len vymyslieť nejakú humornú situáciu, v ktorej by sa ich zelená karosa dala použiť (viac sa dá dočítať na ich stránkach)... a keďže momentálne lepím skôr menšie veci toto mi prišlo ako vhodný model pri ktorom sa bude dať trochu zabaviť. Tak som vymyslel Dubajskú svadobnú tortu. Ak má niekto chuť, nech sa páči, prajem dobrú chuť. :big smile:

Pár technických vecí:

- zelená karosa sa dá stiahnuť zo stránok Betexy, urobil som na nej plastické kolesá a svadobnú výzdobu, zmenšil som ju do 1:100.

- torta je tiež free model od Tomáša Hrebíka, akurát som ju 2x zväčšil a zmenil farbu na zelenú, keď už má byť Dubajská... :P

- doplnky sú zo stránok Canon (zmenšené na 20 percent)

- použil som ešte 2 plastové figúrky, papierové taniere z Tesca a vidlička sa dá stiahnuť na nete...

Zax | 55

Postby Zax » 21 May 2025 22:11

Pancierová drezína Tatra typ 18

Mierka : 1:50
Autor : Richard Vyškovský
Vydavateľ : ABC 9/2007

Tento model vyšiel v rámci série modelov historickej bojovej techniky armády Československej republiky. Mal som ho rozrobený pár rokov (nie že by bol taký zložitý, ale nejako som sa nevedel prinútiť ho dokončiť), tak som rád, že mám konečne hotovo. Pár slov o predlohe:

Obrnená drezína Tatra T-18 bolo ľahké prieskumné vozidlo, určené na doprovod obrnených vlakov. Bolo vybavené dvojvalcovým motorom s výkonom 8,82 kW a mohlo dosahovať rýchlosť až 50 km/h. Palivová nádrž obsahovala 80 l paliva. Výzbroj tvorili u poľských drezín jeden guľomet Hotchkiss vzor 14 a jeden guľomet Maxim vzor 08. Pri verzii pre československú armádu to boli dva guľomety Schwarzlose vzor 24. Guľomety boli umiestnené v otočnej veži. Posádku tvorilo 3 až 5 mužov. Drezína bola dlhá 3675 mm (nadstavba), široká 1750 mm a vysoká 2100 mm. Celková hmotnosť približne 3700 kg. (zdroj vhu.cz)

Ako je už u mňa zvykom aj tento model som trochu upravil, pričom sa jedná o nasledovné úpravy:

-samotnú drezínu som mal zlepenú už dávno, teraz som aspoň dorobil detaily, celú som ju onitoval, čo bolo trochu prácnejšie, ale s tými nitmi to vyzerá lepšie...
-dorobil som podložku
-nakoniec som pridal ľahkú patinu aby drezína nevyzerala tak novo...Pár fotiek:

krtek | 49
Name: Ján

Postby krtek » 23 May 2025 12:50

Mirko pekná prácička.Tie nity to pekne oživili. :still dreaming:

OrasM | --
Name: Mirec

Postby OrasM » 23 May 2025 14:30

Ako si spravil tie nity? Tiež nad niečím podobným uvažujem, nech model nieje príliš hladký.
Všetko je raz po prvý raz.

Helikoptéry nelietajú. Sú také škaredé, že ich zem sama odpudzuje.

Zax | 55

Postby Zax » 24 May 2025 00:40

Ďakujem, tie nity tomu určite pomohli aj keď ich vyseknúť bola celkom pakáreň...vysekávam ich kornajsami, na fotke je vidieť koľko ich bolo treba na tento malý model...

Zax | 55

Postby Zax » 25 May 2025 15:53

Alfa Romeo 164 Q4 pick up VIGILI DEL FUOCO

Mierka : 1:100
Autor : FDS model
Vydavateľ : http://www.minimodel.sk (FE3889-free model)

Pár slov o predlohe:

Nedávno hasiči oslavovali sviatok sv. Floriána tak som si pri tejto príležitosti zlepil tento zaujímavý hasičský špeciál, ktorý Alfa urobila pre svoj testovací okruh "Circuito di Balocco".
Túto skúšobnú trať postavila spoločnosť Alfa Romeo na začiatku šesťdesiatych rokov na testovanie nových vozidiel, prototypov a závodných vozidiel. Rozloha trate má cez 500 ha a je na nej viac ako 80 kilometrov rôznych typov testovacích tratí.

Moje úpravy:

-upravené kolesá
-zvýraznené plasty na karosérii a prelis na kapote
-pridaný jednoduchý interiér
-pridané hadice a ochranný rám
-pridané spätné zrkadlá a stierače
-auto som trochu zaprášil a pridal jednoduchú podložku s figúrkou Gianfrancom Rigolonem, ktorý viac ako 30 rokov slúžil ako hasič na tomto okruhu a ktorého zásluhou sa auto zachovalo v múzeu Alfa Romeo, niekoľko fotografií:

Zax | 55

Postby Zax » 04 Jun 2025 22:34

Kakapo soví
(Najohrozenejšie zvieratá sveta)

Mierka : 1:?
Autor : Michal Dudáš
Vydavateľ : ABC

Pár slov o predlohe:

Kakapo sovovitý (staršie papagáj soví; lat. Strigops habroptila) je jeden z najvzácnejších papagájov na svete, ktorý prežíva na niekoľkých ostrovoch Nového Zélandu. Je to 60 centimetrov vysoký papagáj, ktorý tvárou pripomína sovu a ako sova sa tiež vyznačuje nočnou aktivitou. S hmotnosťou 1,5 až 3 kg je najťažší zo všetkých papagájov a jediný nelietavý papagáj. Je nelietavý ale na svahoch dokáže plachtiť.
Kedysi obývalo Nový Zéland tisíce kakapov sovovitých. Keď prišli Maorovia so psami a 800 rokov po nich belosi priviezli ďalšie šelmy, začal sa počet kakapov rýchlo znižovať. V roku 1976 ostali iba 18 žijúcich samcov. Žijúce vtáky sa premiestnili na ostrovy bez predátorov a dohľadom ochranárov. Vypátralo sa posledných 51 jedincov na ostrove Stewart Island. V roku 2005 už existovalo 85 jedincov, najviac za posledných 25 rokov. Dnes sa kakapovia chovajú na ostrove Codfish Island; ich počet v marci 2009 prekročil sto jedincov (2019 = 116 jedincov) (zdroj wikipedia)

Model:

Ide o ďalší model, ktorý som mal dlho rozrobený, tak som rád, že som ho konečne dokončil... Model postavený viac menej bez úprav akurát na podložku som použil kôru a konáriky... niekoľko fotografií:

Last edited by Zax on 15 Nov 2025 18:25, edited 1 time in total.

Return to “Galérie dokončených modelov // Galleries of Finished Models”