História
BR 57
Základom tejto lokomotívy boli dve Pruské lokomotívy typu G8 a G16. Výsledný dizajn, ktorého autorom bol Robert Hermann Farbe dostal označenie G10. Prvá lokomotíva typu G10 bola dokončená firmou Henschel & Sohn v roku 1910. Stroj dostal výrobné číslo 9735 a označenie pruských štátnych dráh SBR 5101. Vyrobených bolo celkovo viac než 2000 kusov. Výroba sa potom rozbehla aj inde a tieto mašinky sa používali takmer po celom svete. A možno taká zaujímavosť jedná sa nachádza aj v Turecku. Boli to pomerne obľúbené všestranné lokomotívy. Technické parametre sem nebudem kopírovať všetko je aj tak dostupné na nete. Hodím sem aj pár pekných záberov na tieto lokomotívy
Mimochodom pôvodný zámer bol stavať tú s kamuflážou. Malo by ísť o BR57-1983, ktorá bola vyfotografovaná tesne na konci vojny v Rakúsku na stanici v Obdach. Viac sa mi o nej nepodarilo zistiť.
Model
Ako základ som zvolil model TW 1 od firmy Modelik. Opäť je to ako s BR 52kou aj v tomto prípade značne zjednodušene takmer všetko. Z čoho vyplýva len jediné bude sa rysovať a upravovať. Ale vcelku sa na to teším. K modelu som si zaobstaral aj lasery. Uvidíme koľko toho nakoniec využijem. Čo sa týka farby budem zrejme pre zmenu stavať civilnú červenú verziu. Nech je to zaujímavé v prístave sa bude krásne vynímať s tým vagónom. A plus mám v hlave zasa nejaké šialené nápady čo kde odkryť pridať prerobiť