TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Návestná lávka / Paweł Adamowicz / 1:25

Moderators: Fito, Oliver

Matej | 38
Name: parkourista

Návestná lávka / Paweł Adamowicz / 1:25

Postby Matej » 29 May 2025 12:21

[center]Návestná lávka[/center]
Zdravím Vás, tentokrát netradične v železnici..Mal som dilemu, kam umiestniť túto stavbu, nakoniec som ju dal sem..Keď tak presuňte.. :wink:
Po dokončení Zil-a a pamätníka som sa rozhodol splniť si sen a spraviť si niečo zo železnice..Skôr, než sa pustím do samotnej lokomotívy, som si chcel zlepiť doplnky pre neskoršiu diorámu s podložkou..Ide o signálny most..Model sa dá voľne stiahnuť, na stránke je aj veľa iných super doplnkov pre železnicu..V modely sú viaceré varianty, most sa dá postaviť v 4roch dĺžkach dá sa naň umiestniť to, čo je na fotkách..Ja som sa rozhodol pre nasledovnú variantu:

link pre stiahnutie:
http://pkprepo.net/pomost-sygnalowy-ciezki/

foto originálu:

Report
Zatiaľ mám zlepené diely č. 1 / 2 / 3 / 4 / 5 rozpracované schody z dielov č. 8

V podstate je to veľa veľa "L" a "U" profilov pospájaných dokopy..Zatiaľ všetko sedí, občas nejaké zlé číslovanie dielov ale nič hrozné..Je to trocha ťažšie na dodržanie geometrie a na samotné krútenie dlhých dielov..Ale zatiaľ sa mi darí oboje držať..
Samostatná kapitola je nitovanie..Tých je tu teda požehnane..Vysekávam všetky ručne za pomoci žltej a ružovej ihly..Je mi to divné, ale aj táto činnosť ma zatiaľ baví.. :P
Nabudúce snáď hotové schody..

M.
Last edited by Matej on 03 Jun 2025 07:55, edited 1 time in total.
Aktuálne: ZIL 131 AC40

Hotovo: BAT-M / A-10 Warthog

Roman | 52
4K+
Name: Roman

Re: Ťažký signálny most / Paweł Adamowicz / 1:25

Postby Roman » 29 May 2025 16:10

ahoj
bolo by efektne spravit svietiace semafory, mozes pouzit mrnave smd led, velkost 1,5mm x 1,5mm postaci a pritom poriadne svieti.

Marmat | 38
Name: Martin

Postby Marmat » 02 Jun 2025 10:50

Zatiaľ to vyzerá dobre, držím palce nech sa darí. Aké máš s týmto modelom plány? Predpokladám, že to postavíš do diorámy, pridáš koľajnice a na ne potom položíš Sergeja, ktorého si si kúpil v Budatíne.

Jedna technická poznámka: v slovníku železničiarov pojem "ťažký signálny most" (prípadne ľahký) neexistuje. Týmto zabezpečovacím zariadeniam sa odborne hovorí návestná lávka alebo návestný krákorec.

Ešte jedna poznámka: tieto lávky sa používali na nemeckých dráhach a po vojne aj v Poľsku. Na území Československa sa tento typ nepoužíval.

Matej | 38
Name: parkourista

Postby Matej » 03 Jun 2025 08:09

ahoj
bolo by efektne spravit svietiace semafory, mozes pouzit mrnave smd led, velkost 1,5mm x 1,5mm postaci a pritom poriadne svieti.
zatiaľ mám v pláne urobiť svetlá len na lokomotíve, ale ktovie, možno ich spravím aj sem..
Zatiaľ to vyzerá dobre, držím palce nech sa darí. Aké máš s týmto modelom plány? Predpokladám, že to postavíš do diorámy, pridáš koľajnice a na ne potom položíš Sergeja, ktorého si si kúpil v Budatíne.

Jedna technická poznámka: v slovníku železničiarov pojem "ťažký signálny most" (prípadne ľahký) neexistuje. Týmto zabezpečovacím zariadeniam sa odborne hovorí návestná lávka alebo návestný krákorec.

Ešte jedna poznámka: tieto lávky sa používali na nemeckých dráhach a po vojne aj v Poľsku. Na území Československa sa tento typ nepoužíval.
vďaka za upresnenie, zmenil som aj názov vlákna, nech to je na poriadku..čo sa týka názvov ja sa s týmito železničiarskými pojmami ešte len zoznamujem, takže bude rád za každé usmernenie.. :wink:
Report
[center]schodisko[/center]
Ďalším dokončeným celkom bolo schodisko..Tu tiež všetko sedelo..Bočné časti na ktoré sa lepia schody sú 2 "U" -*profily..u celkom dlhé, takže tu už bolo celkom ťažké udržať geometriu..Zatial najhoršie sa lepilo samotné zábradlie..Všetko je len o hrúbke výkresu a je to dlhé, takže sa to celé krúti..Najväčší problém by som tu videl samotný návod..ťažko trafiť uhol pod ktorým má byť nalapené zábradlie voči schodisku..Najviac sa teraz bojím, ako dopadne spoj s horným zábradlím..

Teraz sa budem venovať podlahe, ktorá bude celá z dreva (balzy)..
Aktuálne: ZIL 131 AC40

Hotovo: BAT-M / A-10 Warthog

Oliver | 32
2K+

Re: Návestná lávka / Paweł Adamowicz / 1:25

Postby Oliver » 05 Jun 2025 19:28

Ojojoj, ďalší krásny kúsok od Mateja. Držím palce, určite to bude nádherné dielo. Zatiaľ to vyzerá super. :big smile:
Tlačil si to na 160g papier?
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Return to “Železničná technika // Railway”