TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Star Wars Death Star nástenné hodiny (HueForge)

Moderators: Oliver, toudi_sk

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Star Wars Death Star nástenné hodiny (HueForge)

Postby toudi_sk » 20 Jul 2025 11:23

Farebná tlač na 3D tlačiarni môže mať rôzne podoby, od jednofarebného modelu, ktorý sa dodatočne vymaľuje, cez modely poskladané/ zlepené z viacerých dielov vytlačených rôznymi farbami až po plnofarebnú tlač, kde sa v stene modelu menia farby pri tlači, buď po vrstvách*, alebo viac farieb v jednej vrstve**

* stačí tlačiareň s jednou hlavou podporujúca príkaz M600, čo je výmena filamentu pre tlač v ďalšej vrstve (kľudne aj ručná výmena)
** tam už treba buď zásobník viac filamentov, ktoré sa automaticky menia v jednej tlačovej hlave, napr. MMU/ AMS, alebo viac tlačových hláv, každá s vlastným filamentom

Ďalšou možnosťou sú farebné obrázky, jedna možnosť je litophane (čiernobiele aj farebné), v podstate biely model/ zvislá plocha, ktorá sa pri podsvietení zmení na obrázok, tam kde je viac materiálu, je tmavší, existuje na to program, ktorý vytvorí potrebný súbor. Tu je napríklad tienidlo na lampu v tvare mesiaca, kde sú moria tmavšej fraby.

Nakoniec existuje ešte HueForge tlač vodorovne na podložke. HueForge je softvér, ktorý sa používa na vytváranie viacfarebných 3D výtlačkov. Používa proces nazývaný "filamentové maľovanie" na generovanie 3D modelov, kde sa využíva priepustnosť filamentu, ktoré potom môžete vytlačiť s použitím rôznych farieb filamentu. Program umožňuje vytvárať detailné, realistické obrázky s hĺbkou a perspektívou, a to vrstvením rôznych farieb filamentu tak, aby sa dosiahol požadovaný efekt.

Viac o HueForge:
Viacfarebné 3D výtlačky:
HueForge je navrhnutý špeciálne na vytváranie 3D tlačí s viacerými farbami.

Filamentové maľovanie:
Namiesto tradičného 3D modelovania, HueForge využíva princíp "filamentového maľovania", kde sa farebný efekt dosahuje kombináciou rôznych vrstiev filamentu s rôznou priepustnosťou svetla.
Export vrstiev pre výmenu filamentu:
Program vygeneruje súbor, ktorý obsahuje informácie o tom, kedy je potrebné vymeniť filament počas tlače. To umožňuje použiť tlačiarne, ktoré podporujú pozastavenie tlače pre výmenu filamentu.
Užívateľské rozhranie a nastavenia:
HueForge umožňuje nastavenie priepustnosti materiálu (transmission distance) pre každý filament, aby sa dosiahol presný farebný výsledok.
Kompatibilita s tlačiarňami:
HueForge je kompatibilný so všetkými 3D tlačiarňami, ktoré podporujú výmenu filamentu počas tlače.
Cena softvéru:
HueForge je platený softvér. Existujú rôzne licenčné možnosti, vrátane nekomerčných licencií.
Toľko teória, ďalší ucelený článo je na Prúšových stránkach.

Mne osobne učaroval obrázok Hviezdy Smrti ako ciferník nástenných hodín.

Priemer ciferníku je originál 22cm, na MK3 by som to musel zmenšovať, na XL by sa to dalo zväčšiť na 150% a ručičky umiestniť do preliačiny hlavnej zbrane.
Kedže model nemá dierku na ručičky, chcel som to otvoriť v Sketchupe, ale nepodarilo sa mi to, je to veľký súbor a po hodine som to vzdal.
Diera sa dá spraviť aj priamo v sliceri pomocou "negatívneho objemu", vloží sa na plochu obecný tvar, v tomto prípade valec, zadajú sa jeho rozmery, umiestni sa kam treba a dierka je na svete.

Problémov pred tlačou som riešil viacero.

Prvá dileme bola, že na XL v sliceri sa dá nastaviť výška vrstvy v rozsahu 0.1mm-0.25mm, MK3 tam má rozsah 0.07mm-0.3mm, no priamo v sliceri sa dá nadefinovať aj vlastná výška vrstvy, XL tam má rozsah 0.7mm-0.3mm, ale model je navrhnutý na tlačiareň Bambulab na výšku vrstvy 0.04mm, čo je polovica...

Ďalšou bol použitý typ/ farba filamentu, On mal aj bambulab filament, no ten je čierny a čierna je čierna, tam sa asi na rôzne priesvitnosti veľmi hrať nebude. Podobne som usúdil, že aj na bielej asi nieje veľmi čo riešiť a modrého filamentu treba 3 odtiene, tak som z Alzy zobral, aké boli.

Skúsil som to prepočítať na výšku vrstvy 0.1mm, ale pri slicovaní sa ukázalo, že to má iné tvary v daných vrstvách pre výmenu filamentu a tak som si povedal, že je to aj tak lotéria, lebo neviem, či XL dokáže vytlačiť tak nízku vrstvu, aj filament je taký, aký je, takže vyskúšam originál nastavenia a potom sa uvidí.

Akurát som nezvolil ručnú výmenu filamentu (5x), ale v menu som zvolil inú tlačovú hlavu, dal som to tlačiť v piatok, tak zajtra sa uvidí, mal som aj málo čierneho PLA, tak som zvedavý, či to vôbec vyjde.
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Re: Star Wars Death Star nástenné hodiny (HueForge)

Postby toudi_sk » 24 Jul 2025 17:08

Ciferník sa vytlačil napodiv celkom dobre, tak som dal rovno tlačIť ten zväčšený, ale už aj s dierkou na uchytenie strojčeka

Na tých menších hodinách dierka nieje, lebo som negatívny objem síce zadal, ale 3cm nad model a nie skrz neho, ale to je plný materiál, to sa dá prevŕtať aj obyčajným vrtákom
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

Return to “3D tlač”