TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

PT-91 TWARDY /Maly Modelarz/ 1:25

Moderator: Oliver

ELEFANT | 54
Name: Radek Lamche

PT-91 TWARDY /Maly Modelarz/ 1:25

Postby ELEFANT » 20 Mar 2011 21:53

Abych si trochu odpočinul od vlaků :P ,tak se pokusím postatavit tento kousek,když jsem se díval na návody,tak to vypadá na veeeelmi dlouho,a nevím jak je na tom Maly modelarz s přesností,ale jedná se o poměrně nový model,tak by to mohlo být v šusu :bad smile:
Teď k vystřihovačce jedná se zhruba o 30 stran modelu a 10 stran návodovek.Když to nepude,tak to hodím do koše a vrátím se k vlakům :haha: :vicotry: .Budu přebarvovat, stavět odkrytý motor a článkové pásy,toť asi všechny úpravy z mé strany.Držte mi palce.
K předloze
Image Image
Image Image Image Image
Polský bojový tank PT-91 Twardy

1. ÚVOD k tanku PT-91
Na konci 80. let se velení polské armády rozhodlo modernizovat, spíše vyměnit svůj tankový park. Jednalo se o tanky T-55 až T-55AM. Jednou z variant se jevila modernizace licenčních T-72M1, ale také nákup modernizovaných sovětských tanků T-72S nebo moderních T-80. Koncem roku 1988 bylo rozhodnuto, zpracovat projekt modernizace T-72M1. Po politických změnách v roce 1989 se polsko-sovětská jednání o koupi moderních tanků přerušila a projekt na nový polský tank se opět rozjel. Začátkem 90. let to byl nejdříve projekt s názvem "Wilk" (Vlk). Později byl tento projekt zastaven a nahrazen projektem "Twardy" na kterém firma Zakłady Mechaniczne Bumar-Łabędy spolupracovala s ústavem OBRUM (Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Urządzeń Mechanicznych) Gliwice. V průběhu vývoje (1992) dostala jedna tanková četa do používání v rámci provozních testů tyto stroje. Vlastní jméno tanku "Twardy" se dá přeložit jako Tvrdý nebo také Odolný.

2. VÝROBA tanku PT-91
Sériová výroba byla zahájena na konci roku 1994, kde kanon, převodovka a podvozek jsou shodné s původním vozidlem, které pohání nový polský motor S 12U s výkonem 625 kW. Sériový tank PT-91 později obnášel francouzský systém SRP Savan-15T, který nahradil polský SŘP SKO-1 Drawa-T. Na vozidlo byl instalován reaktivní pancíř, další systémy (např. noční pasivní pozorovací přístroj Radomka řidiče) a protiletadlový komplet NSV-T.
Hlavní zbraň tanku PT-91 tvoří kanon s hladkým vývrtem 2A46M, spřažený kulomet ráže 7,62 mm a protiletadlový komplet ZU-72.
Dále zde byly instalovány tyto systémy a přístroje střelce: modernizovaný zaměřovač TPDK-1 pro denní použití, pasívní zaměřovač PCN-A (nebo termokamera), systém řízení palby DRAWA-T TIFCS (polská výroba ušetřila náklady) aj. Velitel má k dispozici panoramatický zaměřovač pro denní i noční použití, stabilizovaný ve dvou rovinách (ve spolupráci se střelcem pracuje režim "hunter-killer", umožňující rychlé rozpoznání a likvidaci více cílů, přičemž velitel může ovlivnit rozhodnutí střelce), digitální balistický počítač typu 16 Bit Digital (výpočet dat pro šest typů střeliva).
Tank je osazen přídavným pancířem (proti kumulativním střelám), reaktivním pancířem Erawa-1/ Erawa-2. Tento dynamický pancíř je složen z 394 dílů ( 118 věž, 108 korba, boky 2x 84). Typy (Erawa-1, -2) se odlišují v hmotnosti dílů.
Navíc vozidlo obnáší vrstvu pohlcující radiační záření, systém detekce laserového paprsku Obra-4, 12-ti hlavňový vrhač dýmových granátů, vrhač protilaserových granátů Tellur ráže 88 mm a systém rozpoznání osvitu laserovými zaměřovači (nebo systémy PTŘS). Motorový oddíl tanku má samostatný automatický hasící systém Deugra (hasící směs Halon 1211), samo vozidlo využívá podobný protipožární systém (hasící směs Halon 1301).

Technická a taktická data tanku PT-91 :
> posádka: 3 muži
> rozměry : délka korby 6950 mm, délka s kanonem 9670 mm, šířka 3590 mm, výška 2190 mm, světlost 395 mm
> hmotnost : bojová 45,3 t, prázdná 43 t
> používaná munice : APFSDS, HEAT, HE, WP
> kadence kanonu : 8 výstřelů/min.
> výzbroj : ve dvou osách stabilizovaný kanon 2A46M Rapira-3 ráže 125 mm (42 nábojů) s náměrem od -6° do +18°, spřažený kulomet ráže 7,62 mm (2000 nábojů), protiletadlový kulomet ZU-72 ráže 12,7 mm (300 nábojů), zadýmovací granátomety 2x 12
> pohon : motor PZL-Wola S12U s výkonem 625 kW (850 HP) při 2300 ot./min. s mechanickou převodovkou LH & RH Epicyclic Gears (7 stupňů vpřed / 1 zpátečka
> generátor : 4 x 12 V, 180 Ah
> baterie : 48 V, 19 kW
> zásoba paliva : 1000 l
> měrný hmotný výkon : 13,8 kW/t
> měrný tlak na povrch : 0,92 kg/cm2
> rychlost : silnice 60 km/h, terén 40 km/h
> dojezd : silnice 480 km, s přídavnými nádržemi 700 km
> stoupavost : max. 60%, náklon : 40%
> překážky : příkop 2,80 m, svislá stěna 0,85 m, brod 1,20 m, s přípravou 5 m
> pancíř : vrstvený, korba čelo 220 mm, boky 80 mm, čelo věž 400 mm,
> systémy : systém řízení palby Drawa-T, balistický počítač, laserový dálkoměr, zesilovač jasu (řidič)
> zaměřovače : stabilizovaný denní/noční TPD-K1/M, zvětšení 8 x (den) 5 x (noc) (střelec). denní/noční POD-72 (velitel)
> vývoj : 1991, prototyp : 1992, sériový výroba : 1993
> zavedení do výzbroje : 1993
Zdroj:Panzernet,Válka.cz
Last edited by ELEFANT on 30 May 2011 20:01, edited 1 time in total.

terenkoza | --
2K+
Name: marek

Re: PT-91 ,,TWARDY"/Maly modelarz/1:25

Postby terenkoza » 20 Mar 2011 23:45

priatelu, kolego modelari uprimnu sustrast :big smile:
skusal som to ale bolo to nad moje sily a zmysly chapania navodovych kresieb a roznych kombinacii ciar na vystrihovacke. ukoncil som svoje trapenie pri obsivke. nepasovala ani od predu ani od zadu ani z rubu a vzadu pri zadnych kolesach som uz vobec netusil co kde a ako .. predloha je fantasticna, tank sa mi velmi paci aj s kockami ale .... no kazdopadne sledujem a ked tak si ho z vlasneho scanu vytlacim a skusim :vicotry: pasy mam keby si chcel :beat brick:
T.E.R.E.N.K.O.Z.A. : Těžkotonážní Efektivní Rychlý Elektronický Náhodně Kráčející Obrovský Zabíjecí Automat

Dody | 36
Name: Dominik

Postby Dody » 21 Mar 2011 00:42

terenkoza nestras, tu je dokaz ze sa s tym da bojovat aj bez farbenia aj s farbenim
drzim palce nech to dotiahnes do zdarneho konca :wink:

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 21 Mar 2011 11:35

Budu sledovat, tento kousek mám též a rád bych ho předělal na českou T-72, ale ještě jsem to moc nestudoval. :dhh: Takže držím palce. :wink:

paluso | 50
Name: Pavol

Postby paluso » 21 Mar 2011 13:22

terenkoza wrote:priatelu, kolego modelari uprimnu sustrast :big smile:
skusal som to ale bolo to nad moje sily a zmysly chapania navodovych kresieb a roznych kombinacii ciar na vystrihovacke. ukoncil som svoje trapenie pri obsivke. nepasovala ani od predu ani od zadu ani z rubu a vzadu pri zadnych kolesach som uz vobec netusil co kde a ako .. predloha je fantasticna, tank sa mi velmi paci aj s kockami ale .... no kazdopadne sledujem a ked tak si ho z vlasneho scanu vytlacim a skusim :vicotry: pasy mam keby si chcel :beat brick:

Ale veď, veď... tu sa bavíme o Elefantovi! To pôjde :) už sa všetci tešíme.

marchal | --
Name: Martin

Postby marchal » 22 Mar 2011 10:09

Tak tohle budu taky pozorně sledovat,páč ho chci taky lepit.Uvažoval jsem o paralerce,ale s Radkem???To fakt nejde.

kamen | --

Postby kamen » 23 Mar 2011 16:11

Moje stadium - robim to uz asi rok a pol, vzdy ked ma to nastve, dam si pauzu a robim iny model. Vlastne teraz robim pri tomto tanku treti model ale som odhodlany ten Twardy i za cenu chym dokoncit. Na polskychch forach som nasiel stavbu a da sa to. http://www.konradus.com/forum/read.php? ... tr=&page=1

Image

Image

Image

Image

johnny7 | 42
Wykonawca
Name: Jano

Postby johnny7 » 23 Mar 2011 16:57

Fajne...Veza na Shermanovi od GPM je oproti tomuto prechadzka ruzovou zahradou...Pasy su na Polskom fore uz hotove a nahodene...v smikajde su clankovane, ci su z jedneho kusu?
Hotovo: M4A3 Sherman GPM, Brabham BT26 Forum Team
Na Stole: Dragon Wagon GPM
Pod stolom: SdKfz 251, Mordin Solus (Mass Effect 2)
Zrusene: Skoda Roomster

kamen | --

Postby kamen » 23 Mar 2011 22:58

Su obe verzie.

ELEFANT | 54
Name: Radek Lamche

Postby ELEFANT » 29 Mar 2011 19:55

Děkuji chlapi za inspiraci a rady ke stavbě.No zatím můžu říct,že nesedělo skoro nic na kostře i 3mm odchylka,ještě nejsem u obšívky,takže nevím jak je na tom,ale snad to půjde.Zatím jsem u motorové části a u chladičů.Tuto část udělám otevřenou a provedu vlastní úpravy,podle knih co mám doma ještě z armády a podle internetu.Bylo by škoda u tohoto typu,ať už 91,nebo t-72 se o to nepokusit.Je to taková srdeční záležitost :too sad:
Fota otevřeného prostoru a motoru.................ve vystřihovánce je slabý náznak několika dílů,ale budoucí stavitelé si budou hodně muset dodělat sami,teda jestli to nezavřou pod víka :vicotry:
Marchale,s paralelkou tě počkám,já stavím pomalu :vicotry: :wink:
fotos skutečného tanku :haha: :haha: :haha:
Image Image
Přibližný motor
Image
Zatím je hotov jen kousek pravé stravy u hnacího kola,jsou vidět chloupky papíru,ale je to natřeno jen základem,takže vše bude upraveno
Image Image Image

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”