Minulé leto (2011) som si bol zamerať na Orave dva objekty. Jedným z nich je aj horáreň známa aj ako Hviezdoslavova hájovňa pod Babou Horou. Model som chcel postaviť skôr - z príležitosti 90. výročia úmrtia P. O. Hviezdoslava. Nestihol som to, to ale nebráni nič tomu, aby som sa na predlohu vrhol.
Plán je tiež model vytvoriť ako vystrihovačku pre deti, čiže dodržať rozsah 2xA4 návod, návodová kresba. Samozrejme, rád by som do budúcnosti postavil artikulárny kostolík, pár oravských chalúpok a vytvoril (si) tak malé múzeum Oravskej dediny zo začiatku 20. storočia...
Pár info o predlohe:
Literárna expozícia inštalovaná v budove hájovne pod Babou horou, bola sprístupnená v októbri 1979 v rámci 25. Hviezdoslavovho Kubína. Je to prvé skutočne literárne múzeum na Slovensku, venované dielu básnika. V pôvodnej hájovni ktorú navštevoval P.O.Hviezdoslav a ktorá v roku 1912 vyhorela /na jej základoch bola postavená súčasná budova/ sa v roku 1904 narodil prozaik Milo Urban. Jemu je venovaná výstava v susednom objekte, ktorý patrí do areálu hájovne.
Mám za sebou prvú betu, slúžiacu hlavne pre mňa. Keďže pracujem iba v 2D, lepšie sa kreslí, keď je model v rukách.
Zároveň pripojím aj anketu, vyskúšam vymoženosti fóra. Pri mierke 1:160 sa mi horáreň zdala veľmi malá, ale zlepiteľná. S námahou by sa na rozsah zmestili všetky mierky. Značnú časť zaberá členitý terén