TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Sd.Kfz. 173 Jagdpanther /GPM/ 1:25

Moderator: Oliver

Dejv | --

Sd.Kfz. 173 Jagdpanther /GPM/ 1:25

Postby Dejv » 15 Feb 2012 16:39

Sd.Kfz. 173 Jagdpanther

Stíhač tanků Jagdpanther bývá označován jako nejlepší zbraň svého druhu v 2. sv. válce. Jeho 88 mm protitankový kanon PaK 43 L/71 dokázal s převahou rozdrtit kterýkoli spojenecký tank, až na vzdálenosti kolem 3 km. Obranou proti tomuto monstru bylo hlavně letectvo. Podvozek byl využit osvědčený Pantherův, na němž byla instalována nástavba se zkosenými boky, kterážto lépe chránila před střelami. Naštěstí se tento stíhač zjevil na válečné scéně příliš pozdě a s počtem kolem 400 vyrobených kusů již nemohl zvrátit výsledek války - porážku Německa.

V podání vydavatelství GPM dostáváme na stůl kvalitně zpracovaný model - sice detailností a přesností malinko zaostává za Halinského modely techniky, avšak zpracováním provozního opotřebení a kamufláže (zvláště tlačený arch s zimmeritem nutno zmínit) jej možná i překonává. Lepení modelu jsem si až na pár chyb, které ještě zmíním, docela příjemně užíval. Hotovou mám v současné době podstatnou část modelu, bude následovat ladění různých detailů, osazování pásy a kompletace. Nyní si račte prohlédnout pár informativních fotek ze stavby :big smile::

Obal:
Image

Vana. Stáčení těch trubiček a instalace dovnitř byla vcelku frustrující práce, kromě toho, že jsou kratší, jsem při pokusu mít pojezdová kola nasouvací na špejli dovnitř torzní tyče = trubičky zjistil, že nesedí otvory na obšívce a vnitřku. Nicméně uspokojivě zvládnuto:
ImageImage

Vnitřek. V návodových kresbách chybí přesné umístění těch podlážek po stranách, jinak bez problémů:
ImageImage

Zadek. Lepení těch zahnutí výfuků je tedy pořádná fuška, sledoval jsem, že nejen já s tím měl problémy. Hevery jsem spatlal rovnou dva, mám dva výtisky a byl jsem nějak při chuti:
ImageImage

Přední pancíř, trošku tvarovací námaha toho zaobleného okolí saukopf, jinak bez problémů:
Image

Střecha, docela výživná součást, spousta detailů, pantíky atd. Škoda jen, že chybí periskopy (možná dodělám), dále vpředu vpravo ta obruba za pozorovacím otvorem, tu jsem dodělal, stejně jako válečky pro jeřáb:
ImageImage

Dekl nad motorem, součást ještě výživnější, zvláště pantíky, zvládnuto improvizací s pomocí bužírky z drátku. Škoda, že chybí háčky u ventilátorů, ale aspoň jsou tam pro ně vyznačeny čárky k umístění. Dále škoda, že GPM nemá v nabídce lepty - mřížky nad ventilátory, jako u modelu Jagdtigera. V neposlední řadě je zde také nutno zkritizovat místy nelogickou kamufláž, ale toho si všimne jen málokdo:
ImageImage

Motor+okolí, zde vše OK, jen se netěším na tvarování a aplikaci různého potrubí:
ImageImage

Výzbroj - samotná hlaveň v pohodě, avšak rozřezané elementy toho uchycení dávají tušit problémy - ještě se jim budu věnovat podrobně příště. Model taky neobsahuje sedačku střelce a pořádný zaměřovač a závěr hlavně je totálně zmršen, nutná velká improvizace:
ImageImage

Kolečka+závěsy. Vcelku pohodová práce díky laserovým dílkům pojezdových koleček - chyba: jsou pěkná jen z viditelné strany, vnitřky nesedí přesně. Dále závěsy jsou zpracované poněkud mimózně, tam jsem něco přidal, kvůli snazší kompletaci, ještě to příště lépe vysvětlím:
ImageImageImage

Náboje, tam jsem přidal límec a špičku zpracoval ze špejle. Taky jsem se u tohoto pěkně rozčílil - jsem zvyklý po slepení všechno lakovat lakem na vlasy a špičky nábojů barvený černým fixem na cd-čka přitom začaly pouštět barvu, proto ty fleky. Na poslední fotce tuning - využil jsem řetízek z nabídky GPM u držáku náhradních článků pásů, nutno ještě dodělat zbývajících 11 :jawbone: :
ImageImage

Toť zatím vše, příště se budu věnovat kompletaci a podrobnějšímu rozebrání jednotlivých součástí, pěkný den přeji ;) .
Last edited by Dejv on 16 Feb 2012 13:35, edited 2 times in total.

johnny7 | 42
Wykonawca
Name: Jano

Re: Sd.Kfz. 173 Jagdpanther /GPM/ 1:25

Postby johnny7 » 15 Feb 2012 17:23

To uz mas hotovy model, len to poskladat vsetko dokopy. To uz si rovno mohol dat do galerie. :P Ale vysledok tvojej prace je silno pozeratelny. Uzasne spracovane detaily a kvalitna retus.
Hotovo: M4A3 Sherman GPM, Brabham BT26 Forum Team
Na Stole: Dragon Wagon GPM
Pod stolom: SdKfz 251, Mordin Solus (Mass Effect 2)
Zrusene: Skoda Roomster

vasik1 | 47
Pán učiteľ
Name: Peter Vasaráb

Postby vasik1 » 16 Feb 2012 11:48

Tak to bol iný nárez fotiek :wink: . Ako hovorí Johny, ty už máš prakticky hotové. Si výborný modelár. Mám pár dotazov:
- tento postup zhotoviť najprv všetky diely bol zámer, či sa to tak nejak vyvinulo počas lepenia?
- nestratil si ešte nič?
- čo si použil na hlavice nábojov?
- prečo sa ti podarilo tak parádne zvinúť hlaveň? :wink:

Aj ja mám tento kúsok v poradovníku, ale kým nedokončím porozrábané...dal som si zákaz začať niečo nové :tire:

Dejv | --

Postby Dejv » 16 Feb 2012 14:27

Díky kolegové...Vasik1:
- tento postup zhotoviť najprv všetky diely bol zámer, či sa to tak nejak vyvinulo počas lepenia?
Spíš jsem línej fotit, chce to svůj čas, kterého je málo a radši ho využiju k patlání. Příště budu postupovat asi stejně, nejdřív zpracovat hrubou stavbu a při kompletaci se zaobírat jednotlivými součástmi s detailnějším komentářem.
- nestratil si ešte nič?
Ztratil jsem hned zpočátku pěkných pár dílků, díky neopatrnýmu rozřezávání archů prvního výtisku, takže nucen zakoupit druhý, nějak to už snad zvládnu.
- čo si použil na hlavice nábojov?
Špejli - viz. upravený příspěvek hore.
- prečo sa ti podarilo tak parádne zvinúť hlaveň?
Použil jsem vhodnější šablonu - rukojeť od štětce vhodného průměru, ale i tak tam mám malé oprasení a není to ještě hotové.
Příště nashle u kompletace, pěkný den přeji :wink: .

Roman | 52
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 17 Feb 2012 21:30

mas to velmi dobre,par napadov.: co keby si priezory robil tak ze vyrezes to papierove akoze sklo,das tam kusok plexiskla a z druhej strany natres ciernou.keby si robil podlozku mohol bysi spravit kusok kolaje z nasypom,jagdpanthera akoze tade prechadza,mohohol by si spravit ako pasy a kolesa kopiruju teren,to by bol zaujimavy efekt. nemecke naboje mali na hlavici farebne pruzky ako znacenie,ale to je detail. cvicna municia bola dokonca natrena na oranzovo a mala napisane biele ub. polska chyba: vnuto motoroveho priestoru byvalo tehlove,takisto aj podlaha tanku, na to mali nemci predpis,torzne tyce cierne, vetraky zyklon a nadrze tiez tehlove,len motor mal svoju kovovu farbu

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 17 Feb 2012 21:56

Dejv wrote:Příště nashle u kompletace, pěkný den přeji :wink: .

Už sa teším :victory:

papierovy zralok | --
Name: Michal

Postby papierovy zralok » 18 Feb 2012 11:22

Znova klasika. Tu mi napada len: Kto umi, ten umi, kto neumi, ten cumi. Budem teda cumiet. :) Tiez sa tesim na kompletizaciu.
Zaciatocnik, vdacny za kazdu radu.

Dejv | --

Postby Dejv » 18 Feb 2012 22:24

Roman: dík za tipy, ohledně těch průzorů, to je jasné, tak jsem to praktikoval už při stavbě třeba Pz. I nebo Mardera, ale v tomhle modelu nic takového není, jsou tam jen ty chrániče okolo prázdného prostoru, musel bych ty vnitřky (periskopy nebo co tam bylo) komplet vyrobit. Ohledně toho motorového prostoru máš samozřejmě pravdu, tohle vcelku podělali, přetírat to ale nebudu, dovnitř skrz motor a okolí moc vidět nebude, spíš jesltli nemáš nějaký tip na barvu toho potrubí, aby to ladilo s tou barvou motoru v modelu. Dále se zeptám "vetráky zyklon", to je co za barvu? A ohledně toho diorámatu s kolejema, to je spíš kitařská záležitost, občas taky žasnu, co dokážou za parádičky.

Roman | 52
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 19 Feb 2012 07:34

ahoj ,vetraky zyklon neni farba ale nazov tych suciastok v motore z vrtulami
[imgg=http://papermodelers.sk/hostimages/AoyiMsFpzhsVbuBHqvap.jpg]http://papermodelers.sk/hostimages/AoyiMsFpzhsVbuBHqvap_thumb.jpg[/imgg]
fotky vnutra su tu:
http://svsm.org/gallery/PzKpfw-V-Panther-Restoration
je to panther jaquesa littlefielda, vnutornosti su rovnake ako jagdpanther

Dejv | --

Postby Dejv » 19 Feb 2012 19:20

Dneska jsem si připravil šircny a závěsy (realitě neodpovídaj, ale nechtělo se mi je předělávat):
Image
A nějaké mrcasení s detaily, ty tažné háky v modelu nejsou, výroba vlastní podle fotek, řetízek je vhodné před použitím vyžíhat, líp na to pak chytá barva (ještě jí tam nemám) a zničil jsem dvě propisky, abych měl na konci těch chytátek u zadního vlezu pěknou kuličku :lol: :
ImageImageImageImage

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”