TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Petřínská rozhledna /P.Havránek/ 1:150

Zdeněk Krčmář | --
Name: Zdeněk Krčmář

Petřínská rozhledna /P.Havránek/ 1:150

Postby Zdeněk Krčmář » 20 Aug 2012 09:38

Je to již nějaký čas co jsem pomalu začal dělat na tomhle modelu, který kdysi vyšel jako limitka 20ti kousků...
Předlohu asi netřeba představovat, myslím, že je dostatečně známá i u Vás východních sousedů. :big smile:

Návod sice popisuje začátek stavby v přízemi, ale já začal tou nejsložitější prac a to byla ocelová konstrukce - vyřezávat ty pavučinky byla opravdu hokna a ještě než udělám všechny tak si pěkně užiju
Image Image Image Image

Další prací bylo dvojité točité schodiště okolo tubusu, ten jsem malinko vystužil, jelikož bude nést celou váhu samotného modelu.
Image

Kdysi se dalo od Tea objednat i laserem pálené zábradlíčko. Mřížky nahradily původní kreslené
Image

Image Image

Nakonec jedna motivační do budoucna
Image
Moje galerie
R.I.P. Závislák - Tvé příspěvky nejen v architektuře mi budou scházet :(
Rozestavěno:Hrad Lichnice (R.V.), Orenstein a Koppel Cn2t (Modelik), Bílá věž a kaple sv.Klimenta (O.Hejl), Sd.Kfz.124 Wespe (GPM)

Zdeněk Krčmář | --

Re: Petřínská rozhledna /P.Havránek/1.150

Postby Zdeněk Krčmář » 04 Sep 2012 07:38

Vrátil jsem se dle návodu na začátek, což je stavba přízemního vestibulu. Stánek na prodej lístků, bufet a vstup do sklepa
Image Image

Další prací byly obvodové zdi, zde mě mile překvapila psatyčnost zdi, tak to mám rád :wink:
Okna i dveře jsou "zasklena" fólií - součástí modelu :victory:
Image Image Image Image

Pak nadešel čas na zlatý hřeb přízemí a to laserem palené oblouky ocelové kostrukce - ruku na srdce, tohle bych nikdy nevydlabal skalpelem, a pak již samotné zastřešení
Image Image Image Image Image Image

Příště nás čeká 1. vyhlídkové patro :big smile:
Moje galerie
Rozestavěno:Hrad Lichnice (R.V.), Orenstein a Koppel Cn2t (Modelik), Bílá věž a kaple sv.Klimenta (O.Hejl), Sd.Kfz.124 Wespe (GPM)

johnny7 | 42
Wykonawca
Name: Jano

Postby johnny7 » 04 Sep 2012 22:02

Tak toto uz je vyssi level architektury. Velmi pekne, ako predloha tak aj spracovanie.
Hotovo: M4A3 Sherman GPM, Brabham BT26 Forum Team
Na Stole: Dragon Wagon GPM
Pod stolom: SdKfz 251, Mordin Solus (Mass Effect 2)
Zrusene: Skoda Roomster

group b | --
2K+
Name: Tomáš

Postby group b » 05 Sep 2012 09:05

sleduji beze slov a tiše závidím.
moje webové stránky kde naleznete mojí tvorbu - modely nejen automobilů | za obzorem

orech | 54
Name: Tomáš

Postby orech » 11 Sep 2012 07:20

sleduji beze slov a tiše závidím.
Stejně jako já :dribble:
Semper Fidelis
Hotovo : T-34/76 /Halinski/ 1:25
Na stole : Napoleonics 1807

Zdeněk Krčmář | --

Postby Zdeněk Krčmář » 13 Sep 2012 07:07

1. vyhlídkové patro, je konstrukčně podobné jako přízemí. Zábradlí je opět laserem pálené, což přídá na vzhledu hodně :big smile:
Na rozdíl od návodu jsem sřechu doplnil "pásky papíru" na sřeše a okap. Také na hranu zábradlí jsem nalepil proužek papíru aby se vše sjednotilo :big smile:

Image Image Image Image

4. patro ocelové konstrukce je na fotce "jen nasucho"

Započal jsem práci také na sklepě samotné rozhledny,
Image

nyní budu čekat až mi přijde dřevěná podložka, poté se pustím již do okolního terénku a můžeme se pustit do sestavení jednotlivých celků
Moje galerie

Zdeněk Krčmář | --

Postby Zdeněk Krčmář » 01 Oct 2012 07:25

Ahoj Všem,
bohužel podložka pod model mi stále nedorazila a tak jsem se pustil pomalu do dalších papírových dílů

2. vyhlídkové patro, zde snad nemá cenu se moc rozepisovat.... Za zmíňku stojí snad jen 2 vyříznutá okýnka
Image Image Image

Pak jsem se pustil do "ocelové konstrukce" mezi 1. a 2. patrem. Nejhorší bylo vyřezat ty haldy papíru :beat plaster: Ale během snad asi 7 večerů, kdy jsem pomalu něco vyřezal a pak lepil něco jiného se to skoro samo vyřezalo
Image

Slepené do jednotlivých pater bylo hotovo během chvíle
Image Image

Všem potenciálním stavitelům doporučuji si jednotlivá patra patřičně poznačit a popsat, aby při nasazování jednotlivých pater později na celek nedošlo k záměně :P Ono se to možná nezdá, ale dohledávat později které patro je "nejužší" a naopak "nejširší" je téměř nadlický výkon...

Poslední "papírovou částí" bude opět tubus s točitým schodištěm.
Moje galerie

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 01 Oct 2012 16:00

idééš :victory:
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

Zdeněk Krčmář | --

Postby Zdeněk Krčmář » 08 Oct 2012 09:57

Ahoj všem,
jsem tu opět s malým pokrokem vpřed.
Tubus s točitým schodištěm - doporučuji ho něčím vystužit,jelikož jde o jediný nosný prvek celé rozhledny, a pokud bysme to neudělali hrozilo by zkroucení :P
Já použil starou fixu + špejle a nějaké odřezky z papíru...
Image Image
Jednotlivé díly schodů byla "radost" lepit, ještě si ale užiju až budu přidělávat zábradlí...

Mno a jelikož mi přišla v minulém týdnu i podložka, započal jsem práce na terních úpravách a osazení přízemí rozhledny.
Po přilení dílů podsklepení - které jsou narozdíl od všech ostatních částí rozhledny poměrně odfláklé, jeliž neobsahují žádné chlopně pro jejich lepení, žádné vnitřní prostory, i když do sklepa jde přes fólie krásně vidět.
Je to škoda a dle mého to modelu celkem ubralo na jeho kvalitě....
Inu jsme ale modeláři, tak si musíme poradit sami, za okna jsem umístil z černého kartonu, kvádříky, tak aby obraz a oko diváka dohlédlo jen kam potřebuji a nevidělo kartonové výstuže.
Ty jsou hodně důležité, aby se nám rozhledna nezbortila až začneme s osazováním dalších pater :beat plaster:
Image Image Image

Pak jsem sklep a přízemi rozhledny přilepil na dřevěnou podložku, zatížil a nechal přes noc zaschnout.
Podložku jsem záměrně zvolil také 8 hranou aby mi vše krasně ladilo...
Poté započali práce na okolním terénu
Image Image Image

Když byl terén ze všech starn hotov, podložku i s bočnicemi z balzy jsem natřel mahagonovým luxolem - krásně nám vystoupla struktura dřeva :idea: A celý terén z papíru "nainpregnoval" řídkým herkulesem
Image Image Image Image

Na tvorbu krajiny doporučuji 1mm karton od GPM, kdysi jsem ho od nějakého prodejce dostal a nemůžu si ho vynachválit je měkký a dobře se s ním pracuje, ovšem na podlepování velých ploch není moc vhodný, jelikož se kroutí...
Ale to mi nevadilo.
Moje galerie

terenkoza | --
2K+
Name: marek

Postby terenkoza » 08 Oct 2012 17:19

mazeeec, kde sa da tnto model zohnat ?? :big smile:
T.E.R.E.N.K.O.Z.A. : Těžkotonážní Efektivní Rychlý Elektronický Náhodně Kráčející Obrovský Zabíjecí Automat

Return to “Architektúra // Architecture”