TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Mercedes - Benz L 3000 /MODELIK/ 1:25

Moderator: Oliver

Paly | 38
Name: Paľo

Mercedes - Benz L 3000 /MODELIK/ 1:25

Postby Paly » 06 Jan 2013 15:44

Ahojte :)
Začal som stavať tento model, síce mám rozostavaný stále Tiger II, no v tých pásoch sa mi nechce momentálne pokračovať... nieže by som bol na konci s nervami, ale mám potrebu vidieť a lepiť farebné diely :D a aby som sa pustil s dostatkom energie na Königstiger, chcem sa motivovať dokončením nejakého jednoduchšieho modelu. Tento je z r. 2003, no mne sa páči (rovnako predloha neskutočne, dokonca viac ako Opel Blitz...), nejaké extra úpravy sa robiť nebudú, nakoľko už základný model má zatáčajúcu nápravu a otáčavé kolesá. Len budem zvýrazňovať nejaké detaily, ale o tom až v priebehu stavby. Všetko sedí pekne presne (od W. Rycharda zatiaľ všetko čo som lepil). Model ma lákal aj preto, lebo ho často zlepený nevidieť a tým viac ma baví.

Niečo k predlohe :
Mercedes - Benz L 3000 - druhý najčastejší nákladiak po Opli Blitz, vyrobených bolo 27 700 kusov.
Náhon na zadnú nápravu, nosnosť 3 100 kg, vlastná hmotnosť 3 690 kg, celková 6 790 kg.
Dĺžka 6 255 mm, šírka 2 240 mm, výška 2 585 mm, svetlá výška 225 mm.
Rozvor kolies - vpredu 1 685 mm, vzadu 1 650 mm.
Motor : Daimler Benz OM65/4 (vznetový štvorvalec), kvapalinou chladený, 4 849 ccm, 75 k/2 250 ot./min.
Nádrž na 90 l, spotreba na ceste 18 l/100 km, v teréne 27 l/100 km.
Polomer zatáčania 7,6 m.
Jednokotúčová suchá spojka, 5 rýchlostí vpred, jedna vzad.
Odpruženie štvrťeliptickými listovými pružinami.
Elektrická inštalácia s napätím 12 V, 2x akumulátor 75 Ah.
Hydraulické brzdy na obe nápravy, mechanická ručná brzda zadnej nápravy.
Vozidlo bolo veľmi obľúbené pre svoju modernosť, spoľahlivosť a pohodlie v kabíne.

Nejaké foto :
1.- obálka modelu, 2.- diely roztriedené do euroobalov podľa čísel, 3.- moja chyba pri konštrukcii rebra - jeho zadný diel mal byť opačne otočený, až som žasol keď som zistil, že som si sám na vine, návodná kresba bola ok, len som si neuvedomil ako je na nej otočený rám :beat plaster: ....našťastie je to na vnútornej strane a pôjde tam patina zamazania od motora, 4.- boky pnaumatík a behúne s diskami spevnené pásikmi tenkého prepisovacieho papiera a kancelárskeho (behúň 11 pásikov, disk 4), 5.- hotový rám.

Live hard, ride easy.

tomikd | 50
Name: Tomáš

Re: Mercedes - Benz L 3000 /MODELIK/ 1:25

Postby tomikd » 07 Jan 2013 20:34

Serus Paly, o Tebe viem, že si fanúšik Modeliku a máš môj obdiv. Ja som sa pokúšal zatiaľ iba o jeden model a to Sd kfz 250, ten známy model čo má toľko chýb. Ale raz ho dokončím :victory: Viem aj o iných modeloch z tejto firmy čo su veľmy zle urobené. A aj preto Ti držím palce aby tam bolo čo najmenej chýb a aby si to dotiahol do konca.

Paly | 38

Postby Paly » 07 Jan 2013 22:47

No... bohužiaľ Sd.Kfz. 250/1 (Alt) bol môj prvý model od Modeliku.... vykašlal som sa naň, tam boli chyby aj pol centimetra v pancierovaní, doteraz ho mám odložený v jednej krabici, nikdy ho už nedokončím ale ľúto mi len tak vyhodiť do koša :-( ....od Modeliku lepím už len tie, ktoré navrhol Waldemar Rychard, ten robí prevažne bojovku z II. vojny a pri jeho modeloch som ešte nenatrafil ani na jednu chybu, že by niečo nesedelo - zlepil som zatiaľ 4 + 2 mám rozostavané :)

K Mercedesu - nemá prosím niekto doma veľmi jemnú sieťku, z ktorej by som spravil chladič , alebo nemáte nejaký nápad z čoho ju získať ? Pokiaľ ide o tento druh "doplnku", permanentne mám s tým problém, sieťka proti hmyzu je nevhodná a iné nemám nič :doubt: Rád by som bol aby chladič nebol len taký "bez vzoru".
Live hard, ride easy.

majos | 51
Name: Marian

Postby majos » 07 Jan 2013 23:12

Zdar,
Dobry vyber, Medved je medved;))

Co sa tyka toho chladica:

-skoda ze nie si pri BA, Skromny rozdaval taku vcelku jmenu sietku (jemnejsia ako na komare)
-existuju niektore caje balene v jemnych sietkach (nie tych papierovych vreckach, napr pyramidky)
-kedze chladic nie je v skutocnosti sietkovany (aspon vacsinou), tak este mozes sksusit pouzit to rastrovane vnutro z cigaretovych krabiciek. Kukni sa do mojej nedorobenej stariny Hispano Suiza v autach, tam som to tak robil a myslim ze to vyzera lepsie ako sietka.

Vsetko hore plati ze si myslel telo chladica a nie tu ochranu masku na kapote...

Tak nech sa dari, M
Zilinsky primat(or) v starej forme. Aj Anicka z Cadecky:)
https://www.youtube.com/watch?v=MaR3eZJEQIs
A dalsi Janko:
https://www.youtube.com/watch?v=BBbQbMWQF1o

tomikd | 50
Name: Tomáš

Postby tomikd » 07 Jan 2013 23:25

A čo tak skúsiť nejakú látku, čo má väčšie medzery v tkanine? Neskúšal som to, len ma tak napadlo. Prípadne jú narušiť a nejako ju ponaťahovať aby sa urobili väčšie oká. Asi by to muselo byť niečo na vyšívanie. Ešte ma napadlo to sitko, čo sa používa v kuchyni aby ti neprskal olej z panvice. Je to také veľké okrúhle sito ako badmintonová raketa.
Môj polopasák má tu deliacu stenu medzi motorom a kabínov už vyriešenú, nejako som to tam vlepil a už má aj celé opancierovanie, len predné blatniky som tak pokazil, že potom som to zastavil a už to stojí asi dva roky a čaká kedy to dokončím. :)

Dobrý postreh s tým autorom. Zatiaľ som si nevšímal autorou, aby som si potom podľa toho vyberal model. Niečo na tom bude.

Panther | 35
PinkPanther
Name: Palo Višňovský

Postby Panther » 07 Jan 2013 23:40

Ak máš možnosť dostať sa k nejakej starej telke tak ju roztrieskaj a za sklom obrazovky je velmi jemný plech s takýmu štvorcovými dierkami. Ten je na chladič velmi vhodný.
Image

Paly | 38

Postby Paly » 07 Jan 2013 23:44

No bohužiaľ, také niečo sa mi momentálne nenaskýta.... a síce mám v pivnici starý počítač ktorý nemá hodnotu ani 5 E a tam by v monitore mohlo také dačo byť....roztrieskať to nemám kde, pred bytovkou nechcem trapasiť :D ...jedine že doma v kľude rozoberiem :-)
Môžem aj tie čajové vrecká vyskúšať, aj tú látku, niekde pomimo a rozhodnúť sa čo bude lepšie. Vďaka za rady :victory:
Last edited by Paly on 07 Jan 2013 23:47, edited 1 time in total.
Live hard, ride easy.

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 07 Jan 2013 23:46

Sietka podla mna nie je v kazdom pripade najvhodnejsia vec na imitaciu struktury chladica. Ak sa pozrete na skutocny chladic, nie je to mriezkovana struktura, skor parlalelna v jednom smere. Je to z dovodu, ze rebra (dute, cez ktore preteka voda) su niekolkokrat hrubsie ako tenke plechove lamely poukladane priecne medzi rebrami.

Toto je samozrejme novsi chladic, ale aspon pre znazornenie toho o com som pisal:
Image

Ja som to naposledy urobil ryhovanim, pravda, tam to nebude prilis viditelne.

Paly | 38

Postby Paly » 08 Jan 2013 00:03

No to vozidlo malo niekoľko variánt a troška sa líšilo aj mrežovanie chladiča. Takže je to také otázne, na niektorých fotkách sú vpredu so štvorčekovanou sieťkou a niekde s takto viditeľným aj nejakým silnejším pruhovaním..... Každopádne chcem zvoliť čistú sieťku bez takýchto pruhov, lebo plánujem na to lepiť medveďácke logo tak aby to nebolo zbytočne komplikované.
Zdar,
Dobry vyber, Medved je medved;))
Trocha mimo témy poviem, že - Mercedesy mám veľmo rád aj tie dnešné, keby som sa rozhodoval medzi Bavorákom a Medveďom, nemám o čom. BMW sa mi páčia jedine tie staršie typy, dnešné už moc nie. Ale Mercedes mi pripadá stále rovnako "chladnokrvný", zachovávajúci si svoju tvár :)

Live hard, ride easy.

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 08 Jan 2013 09:09

Paly, skús pozrieť pyramídový čaj*** ... ak nezoženieš, pošlem ti kus jemného nerez sita a aj pár tých umelých sáčkov z čaju :wink:

*** len tí mamľasi už začali robiť sakle aj z papiera (už 2× som sa opinkal), podobne ako nevieš, či sú "normálne" sáčky scvakávané papierové rúrky (vhodné na demonštráciu štartu ruskej rakety), alebo len obyčajné lepené, potom jedine skočiť niekam do čajovna/ kaviarne/ reštaurácie a poprosiť o taký sakel čaju, oni to majú otvorené a je vidieť, aký typ sáčku to je

posledný tip- môžeš skúsiť naskladať na seba vrstvy papiera (užší a širší), neviem kto to tak robil (žeby serpens na kraze?), ale vyzeralo to fakt dobre

EDIT: neskoro, serpens sa predbehol :haha:
Last edited by toudi_sk on 08 Jan 2013 09:14, edited 2 times in total.
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”