TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Aichi D3A1 (Val) /Military Model/ 1:33

Moderators: Trak-Tor, Jolaus

Pavel Pejša | 40
Name: Pavel

Aichi D3A1 (Val) /Military Model/ 1:33

Postby Pavel Pejša » 18 Aug 2014 22:42

Takže otvírám nové vlákno. Po naprosto nevhodném papíře Vindicatora a totálním znechucení, jsem se rozhodl pro poletuchu osvědčeného vydavatelství. Jedná se o málo publokované letadlo, které je však velmi zajímavé, a to nejen kamufláží, ale i historií.
nějaké info z Wiki:
Aichi D3A byl střemhlavý bombardovací letoun japonského císařského námořního letectva z druhé světové války. V japonském námořnictvu byl znám jako palubní bombardér typ 99 (九九式艦上爆撃機, Kjúkjúšiki kandžó bakugekiki). Spojenecké kódové označení typu bylo Val. Svoji největší slávu zažil v prvním roce války, kdy tyto letouny útočily na Pearl Harbor, na britské i americké vojenské loďstvo, účastnily se bojů v Korálovém moři, v bitvě u Midway, či v bojích o Šalomounovy ostrovy.
Vývoj:
V roce vydal 1936 japonský generální štáb námořního letectva specifikace 11-Ši, ve kterých byly stanoveny požadavky na nový palubní bombardovací jednoplošník. První prototyp stroje vzlétl na počátku roku 1938. Ukázalo se, že letoun má slabý motor, proto byl do druhého prototypu instalován čtrnáctiválec Micubiši Kinsei o výkonu 604 kW. Tento prototyp vzlétl v roce 1939 a japonské císařské námořnictvo po úspěšných zkouškách objednalo sériovou výrobu. Mezitím byly další zkušební prototypy vybaveny ještě silnějšími motory o výkonu 746 kW, přičemž došlo k úpravě trupu a rozpětí křídel. Tento letoun byl označen jako D3A1 model 11. V roce 1940 se rozbíhala sériová výroba a současně proběhly úspěšně zakončené zkoušky vzletů a přistání na palubách letadlových lodí. Poté byly stroje převzaty do výzbroje. Roku 1942 proběhla další modernizace, při níž letoun, označený jako D3A2 model 22, dostal silnější motor o výkonu 969 kW. K bojovým jednotkám se tato verze dostávala od podzimu 1942. V průběhu války probíhaly další pokusy o jejich modernizaci, ale od roku 1942 již byly stejně zastaralé. V roce 1943 a 1944 vznikly nové projekty, ovšem ty zůstaly pouze v prototypech.
Bojové užití:
Letouny Aichi D3A sloužily jak na palubách letadlových lodí, tak na pozemních základnách. Na počátku války v Tichomoří tvořily páteř výzbroje všech střemhlavých bombardovacích jednotek japonského vojenského námořnictva. Sloužily na letadlových lodích Akagi, Hirjú, Sorjú, Kaga, Šókaku, Zuikaku a dalších.
Technické údaje:
Typ: jednomotorový palubní střemhlavý bombardovací letoun.
Osádka: 2
Motorová jednotka:
D3A1: 1x motor Micubiši Kinsei 43 s výkonem 745,7 kW (1000 hp) nebo 44 s výkonem 797,9 kW (1070 hp)
D3A2: 1x motor Micubiši Kinsei 54 o výkonu 969 kW (1300 hp)

Výzbroj: 2x kulomet typ 97 ráže 7,7 mm, 1x obranný pohyblivý kulomet typ 92 ráže 7,7 mm, jedna puma o hmotnosti až 250 kg, dvě až čtyři pumy o hmotnosti 60 kg, resp. 30 kg.

Rozpětí: 14,365 m[1]
Rozpětí se složenými křídly: 10,932[1]
Délka: 10,195 m[1]
Nosná plocha: 34,90 m²[1]
Hmotnost prázdného letounu: 2398 kg[1]
Vzletová hmotnost: 3650 kg[1]
Max. rychlost: 382 km/h ve výšce 2230 m[1]
Cestovní rychlost: 287 km/h[1]
Výstup do 3000 m: 5:48 min[1]
Dostup: 10 500 m[1]
Dolet: 1353 km

Nyní už náhled na model:

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
nyní už jen počkám, až mi někdo namíchá retušovací barvy a začnu. Tenhle model se bude určitě stavět lépe :-D

mato_kolo | 43
Name: martin kolodzejcik

Re: Aichi D3A1 (Val) / Halinski / 1:33

Postby mato_kolo » 19 Aug 2014 20:37

Trochu mi to tvarom pripomina moju Stuku, som ale zvedavy na kridlo, z ktoreho ja by som mal trochu strach z ohnutej nabezky, je to cosi ine ako u mna nabezka rovna.. drzim palce
Práve na stole - P50, uz hotovo - Galéria Mato kolo
Colossians 3:23-24 Whatever my hands find to do, I work at it with all my heart, as working for the Lord, Jesus Christ...

Pavel Pejša | 40

Postby Pavel Pejša » 20 Aug 2014 08:22

Náběžné hrany se moc nebojím, už jsem dělal spitfira a šlo to kupodivu docela slušně :-D

Pavel Pejša | 40

Postby Pavel Pejša » 23 Aug 2014 22:56

Tak jsem se pustil do té japonské potvory. Zatím jde stavba dobře. Papír je super a kdo nepoznal neuvěří, jak se s ním skvěle pracuje. Začal jsem stavbu klasicky kokpitem, a to podlahou kokpitu. Pak jsem sestavil přední část a kulomety s přístrojovou deskou. Příště další drobotina. No a zatím je zpracováno 39 dílků :-)
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Pavel Pejša | 40

Postby Pavel Pejša » 25 Aug 2014 20:58

Takže menší postup na Ajči :-D
Stavba jde poměrně dobře, ale pomalu. Kždopádně vše sedí a jediné chyby vytváří moje ruce. Nejprve jsem pokračoval žebry. To tenké horní žebro bylo docela peklo řezat, ale celkem se povedlo. Asi nejtěžší bylo seříznout a zabrousit boční části. Pak jsem zpracoval nějaké krabičky vzadu u zadního střelce. Potom jsem se už pustil do místečka pro pilota. vyrobil jsem nějakou trubku. I přes to, že je to trubička o průměru asi 2mm šlo to dobře. Inu papír od hala je prostě třída. No a na řadu přišly pedály nožního řízení a pomalu jsem začal přecházet ke kniplu, ale ten až příště. Rozhodl jsem se ho lehce vytunit. No a celou touto prací jsem k modelu připojil dalších 30 dílků
Image Image Image Image Image Image Image Image

sako1 | 48
Name: Miro

Postby sako1 » 26 Aug 2014 19:50

S tou trubkou by sa mi teda nechcelo párať, a asi by som zohnal nejaký drôt:)
Tak držím palce, nech to teraz vyjde.
m.

Pavel Pejša | 40

Postby Pavel Pejša » 26 Aug 2014 21:03

Právě, že s tím papírem se tak dobře dělá, že ta trubka byla úplně v pohodě :-)
Dneska nebylo moc času, tak jsem vyrobil nějaké drobnůstky, páčky a knipl pro pilota. No a dozadu jsem šoupnul nějakou tlakovou lahev, ale věru nevím co v tom uchovávali :-) No a tímto přibylo k letadlu 15 dílků :-D
Image Image Image Image Image

Pavel Pejša | 40

Postby Pavel Pejša » 27 Aug 2014 23:05

Tak dneska jen maličký postup, a to jen výroba nějakých drobnůstek na podlahu :-) a dělá to 21 součástek :-)
Image Image

Pavel Pejša | 40

Postby Pavel Pejša » 28 Aug 2014 21:59

Omlouvám se za další spam japonským letadýlkem, ale dneska jsem opět trošku popojel. Drobotinu jsem zakomponoval do podlahy a na řadu přišla pravá strana vnitřní obšívky. Tu jsem nejprve natvaroval a slepil. Dále na řadu přišly jakési výztuhy trupu, nebo jak by se to dalo nazvat. teď už přijde na řadu zase drobotina. No a dneska přibylo dalších 10 dílků.
Image Image Image Image Image Image Image

BugsBunny | 50
Name: Daniel

Postby BugsBunny » 29 Aug 2014 06:19

Akýže spam ! Pastva pre oči jeto ! Tak veru... :) Čisto stavba na vysokej úrovni.

Return to “Letecká technika // Aircrafts”