Kedže prichádza leto, tak som ako oddychovku a dalšiu loďku zvolil dostupný model galeony portugalského, mne donedávna absolútne neznámeho objaviteľa Juana Rodrigueza Cabrilla - San Salvador. Po roku 1492 sa s rôznymi conquistadormi / objaviteľmi roztrhlo vrece a Cabrillo bol jeden z nich. Ako prvý preskúmal západné pobrežie Mexika a Kalifornie a nadviazal kontakt s tamojšími obyvateľmi. Okrem San Salvadoru s ním boli ďalšie dve menšie lode, postavené už na americkom kontinente. Na tejto ceste aj zomrel na skorbut.
Samotný San Salvador bola malá, 200 - tonová galeona. Samotný vzhľad je iba teória, vytvorená podľa dostupných rešerší tamojších bádateľov. Mne osobne sa galeóna v roku okolo 1540 nepozdáva, skôr by som bol za neskoršiu verziu karaky, ale rešerše som netvoril ja, takže už nebudem viac špekulovať. Plávajúca replika sa stavia v San Diegu a je už pred spustením na vodu ( mal byť už v apríli, ale loď je ešte stále na brehu ). Tu je link:
http://sdmaritime.org/visit/public-even ... dor-build/ Je tam zároven aj odkaz na model v dvoch verziách - advanced a medium. Ďalšie info si môžete vyhľadať na wiki.
K samotnému modelu. Rozsah 11 strán v PDF ( 8 strán diely trupu a zvyšok oplachtenie ) + 1 x PDF návod. Mne model poslúži len k tvorbe trupu a rahien / sťažnov, oplachtenie je vo vystrihovačke o ničom, takže sa bude mohutne upravovať. Povrchovka trupu - a tam plánujem ešte jednu vrstvu obšívky - bude ala Jano 100. Prípadné pripomienky a nedostatky budem popisovať " počas jazdy ".
Model by mal vyzerať asi takto:
Začal som kostrou. Je navrhnutá tak, by sa dal urobiť aj hladinový model, čo nie je môj prípad, takže som si jej vyrezávanie zjednodušil a urobil to po starom:
Tlačil som výrezy z PDF zväčšené na 104 % = mierka 1:96 na výkres, na podliepanie som použil - správne - vlnkový kartón od krabice na kancelársky papier
Jano