TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Chrám sv. Jiří /B. Kočí/ 1:?

Jakubsdk | 39
Name: Jakub

Chrám sv. Jiří /B. Kočí/ 1:?

Postby Jakubsdk » 14 Oct 2015 18:45

Hezký večer přátelé,

nějaký čas jsem pokukoval na tento Chrám, který mám ve svém uložišti 2D modelů a dnes jsem si řekl, že toho mám málo na stole, pod stolem, nad stolem a podobně, tak že bych ho mohl zkusit slepit :)
Slovo dalo slovo a už jsem tu s reportem...

Něco o Chrámu (Bazilice) zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bazilika_ ... 5%99%C3%AD

Model je vytištěn na 4 stránkách A4 o gramáži čtvrtky, tudíš žádné podlepování ;) a je bez psaného návodu s pár obrázky pro představu jak model slípnout. Na první pohled se zdá model jednoduchý, ale chvilku jsem laboroval jak, co a kam přilepit a hlavně kde začít :) Ale už jsem se do toho dostal a jde to skoro samo, dílky jsou označeny abecedně s čísly postupného lepení (a1..b1...c1...atd).
Hned u první části jsem přemýšlel, jak byl asi model veliký v originále a jak to asi v roce 1920 vyřezávali... Jinak jsem mile překvapen, jak jsou samotné textury hezky zpracované a líbivé na pohled mého oka. Na to, že neobsahuje mnoho 3D prvků, působí propracovaně se všemi detaily.

Dost bylo slov a hurá na obrázky, co se mi podařilo zatím slípnout ;)

Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Hezký večer Jakub.
Last edited by Jakubsdk on 24 Oct 2015 01:21, edited 1 time in total.

Sekerka | 51

Re: Chrám sv. Jiří /1:?/ B. Kočí/ 1920

Postby Sekerka » 15 Oct 2015 07:02

Takmer 100 rokov stará vystrihovačka kostolíka :still dreaming: . Mrnčal som že si dám pauzu, ale 100 ročný model rozhodne odsledujem :) ! Vidím že robíš takpovediac "krabičkovú" verziu, teda bez podliepania, o to väčšiu "výpovednú" hodnotu tá stavba bude mať! Držím palce a som zvedavý či starý autory boli presnejší ako nový :P

Jakubsdk | 39

Postby Jakubsdk » 18 Oct 2015 11:55

Ahoj přátelé,

To: Sekerka - děkuji za reakci a rovnou píši, že autoři nebyli přesnější jako dnes, no vlastně byli, když budu brát v potaz, že dnes v době počítačů jsou některé modely méně přesnější než ty, které byly kresleny ručně.. Takže vlastně je to nastejno :P

Jinak po pár dnech jsem tu opět s dalším postupem na Bazilice.

Dalším postupem bylo zhotovení střech a stříšek, které seděly dobře až na pár drobnůstek... Dále jsem pokračoval přistavením bočních přístaveb a dvou věží, které mají každá jiný rozměr (rozdíl na šířce cca 3mm)

Image Image Image Image Image Image

Po zkompletování jsem se pustil do osazení drobností jako jsou sloupy, které sedly dobře až na druhý s obloukem, který mi vyšel až za podložku a teď co s tím :shock: byly tři možnosti, za 1. nechat tak jak to vyšlo, 2. dolepit podložku a za 3. sloup odříznout, protože jsem si ho nalepil a až pak jsem začal pracovat na tom co s tím :lol: :lol:
Zvolil jsem tedy metodu 3 a proběhlo to následovně:

Sloup jsem odřezal a zvolil nejvhodnější místo pro provedení řezu a sloup rozdělil na dvě části, které jsem patřičně zkrátil a upravil na požadovanou vzdálenost pro umístění na podložce ;) což se povedlo, ale zkrácením sloupku jsem snížil jeho výšku o cca 2mm, které jsem opět nastavil, aby nedošlo k nechtěnému optickému nezdaru..a nakonec osadil k budově a podložce a s výsledkem jsem spokojen :)

Image Image Image Image Image

Pár obrázků aktuálního stavu:

Image Image Image Image

Teď pokračuji finálními doplňky a příště už hotová Bazilika, děkuji za pozornost a hezkou neděli Jakub.

group b | --
2K+
Name: Tomáš

Postby group b » 18 Oct 2015 12:34

parádní retro model
moje webové stránky kde naleznete mojí tvorbu - modely nejen automobilů | za obzorem

Sekerka | 51

Postby Sekerka » 18 Oct 2015 13:04

Pekne ti to odsýpa, páči sa mi to. Mňa by len zaujímalo ako sa ku papierovým modelom stavali manželky potažmo maminky tých "postihnutých papierovou stavbou" pred 100 rokmi. :big smile: Či im tiež nadávali že ďalší "chytač prachu" :scorn: ? A inak čím to lepili? Herkules bol ešte v nedohľadne, BCG v Číne ešte tiež nerobili ... :shocked:

Jakubsdk | 39

Postby Jakubsdk » 18 Oct 2015 17:39

To: Group b - díky :wink:

To: Sekerka - zřejmě stejně jako dnes, ženy se nemění :haha: :P a čím lepili, asi nějakým rostlinným (škroby
mouky) či živočišným lepidlem (albuminové: krevní, bílek. kaseinová: mléčná.) :wink:

Jakubsdk | 39

Postby Jakubsdk » 24 Oct 2015 01:20

Pěkný večer vám přeji,

hlásím, že jsem úspěšně dokončil Chrám (Baziliku) sv. Jiří :)

Stavba probíhala velmi dobře a byl to opravdu příjemný relax, vše sedělo dobře, sem tam nějaká korekce byla potřeba, ale to asi všade ;) všem vřele doporučuji...

A teď pár finálních obrázků:

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Rád bych model dovezl do Neratovic, takže kdo bude mít zájem model vidět naživo, ať dorazí :) ;)

group b | --
2K+
Name: Tomáš

Re: Chrám sv. Jiří /1:?/ B. Kočí/ 1920 HOTOVO

Postby group b » 24 Oct 2015 18:16

Nádhera, protože dorazím, určitě omrknu. Jen škoda, že se to nedá sehnat samotné.
moje webové stránky kde naleznete mojí tvorbu - modely nejen automobilů | za obzorem

Sekerka | 51

Re: Chrám sv. Jiří /1:?/ B. Kočí/ 1920 HOTOVO

Postby Sekerka » 25 Oct 2015 09:52

Je to parádne! Na to, že to má bezmála 100 rokov :still dreaming: . Aj si to pekne polepil. Pripomína mi to anglický gotický kostolík čo ponúka fiddlersgreen. Inak keď to tu tak vidím, ono by asi bolo fakt dobré keby sa na súťažiach vyhlasovala aj kategória "vintage", ( nie že by som mal málo starých modelov doma :wink: ) ako to nahryzol vasik v inom linku. (Samozrejme za predpokladu že sa takých modelov zíde viac, alebo spraviť čisto retro súťaž? :haha: to by už bolo hádam choré. A aj hlavná cena ma napadla : staré balenie herkulesa toho v tej žltej flaške plastovej :big smile: )

Return to “Architektúra // Architecture”