Ježíšek alias Matúš mi v poslední skupinovce přinesl pod stromeček model plachetnice Le Fleuron od BM. Dlouho (asi minutu ) jsem řešil dilema - rozdělat další model či nerozdělat? Protože HMS Hood je pravděpodobně nad mé síly a práce na něm nějak ustrnuly, hlavně po tom, co se mi nepodařil potah trupu podle mých představ, jsem tady s novým projektem. Hood zatím čeká na reinkarnaci v podkroví, a proto si tuto dobu budu krátit stavbou této zajímavé plachetnice.
Le Fleuron byla francouzská řadová loď 3. třídy vyzbrojená 64-mi děly a byla postavena v Brestu v letech 1729-1732 podle plánů námořního architekta Blaise Olliviera a jeho otce Josepha, rovněž námořního architekta. Le Fleuron je vynikajícím příkladem francouzské námořní školy ze začátku 18. století, kdy ještě nebyla tak ovlivněna anglickou či holandskou školou. Byl jednou z nejlepších lodí v námořnictvu Ludvíka XV. a námořníci, kteří na něm sloužili, ho považovali za dokonalou loď a často byl nejrychlejší lodí ve flotile. Loď sloužila do roku 1745, kdy shořela na kotvišti v přístavu Brest. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, co bylo příčinou požáru. Le Fleuron se zúčastnil několika misí do Severní Ameriky, Guiney a Baltského moře. Byl dlouhý 145 stop ( francouzských ) a 8 palců (47,2 m ), 39 stop a 4 palce vysoký ( 12,73 m ) a ponor 18 stop a 2 palce ( 5,88 m). Rozměry se týkají pravděpodobně jen trupu. Jestli má někdo přesnější informace, rád se poučím. Sám jsem jich sehnal žalostně málo.
V době míru byl Le Fleuron vyzbrojen 60-ti děly – 24 ks 24 liberní na spodní palubě ( lower deck ), 26 ks 12 liberní na hlavní palubě (main deck ) a 10 ks 6 liberní na přední ( forecastle ) a zadní palubě ( quarter deck ) Omlouvám se za terminologii. Posádku tvořilo 450-500 mužů v závislosti na misi.
Na základě původních plánů a popisů Blaise Olliviera Jean Boudriot a Gerard Delacroix vytvořili vynikající monografii Monographie du Fleuron - Vaisseau de 64 canons 1729.
K modelu :
Model obsahuje tuším 27 stran A3 ( několik stran jsem už rozstříhal takže si teď nejsem úplně jistý), cca 18 stran samotný model na papíru různé gramáže, zbytek popis a návodové kresby. K tomu jsem si pořídil lasery kostry a detailů – 6 ks A3, 5 ks A4, nějaké lepty a taky stěžně a plachty, i když model zatím plánuji postavit bez stěžňů a plachet pouze s vlajkovou žerdí s vlajkou a čelenem. Jednak z prostorových důvodů, ale hlavní důvod je ten, že na modelové ztvárnění takeláže se prostě necítím. Ale uvidíme, jak to nakonec dopadne. Tisk se mi zdá kvalitní jen na jednom díle jsem zatím během práce na modelu našel, že je špatně umístěný na výkresu, protože ním prochází ryska označující hranici výkresu, ale není to nic hrozného, s čím bych nedokázal žít.
Předem upozorňuji, abyste ode mě nečekali stavbu ve stylu Jana – Pána plachetnic čí Královny plachetnic Doris. Model stavím a dále budu stavět jen tak, jak ho vytvořil autor. Na nějaké úpravy prostě nemám schopnosti. Mě osobně se líbí grafické zpracování modelu, hlavně kresba dřeva. Ale to vše je jen věc názoru.
Návod je psán polsky, rusky, německy a anglicky – klasika. Podle mého názoru je ale dost nepřehledný a i postup lepení se mi zdá dost nelogický. Například uvádí, že nejdříve nalepíte všechny paluby a pak se trápíte s nalepením vnitřních bortů hlavně pod přední palubou ( forecastle ). A jak tam pak pod ni dostanu děla umístěná na hlavní palubě, to už vůbec netuším. Takže jsem ji odřezal, udělám nejdříve tyto práce a nakonec ji tam znovu vlepím. Ale dost možná, že se to má dělat tak, jak je to v návodu a já to nepochopil, protože se stavbou plachetnic mám nulové zkušenosti. Taky návodové kresby jsou dost nepřehledné, spousta dílů v nich není označena, takže stavba probíhá tak nějak intuitivně, někdy se mi zdá, že více používám metodu pokus omyl. Ale aspoň sbírám zkušenosti.
Stavbu jsem začal kormidlem. Nic složitého, vše pasuje. V leptech je i okování kormidla, zkusil jsem je použít, ale nakonec jsem je poslal do koše. Lepty mi přijdou příliš hrubé, nedají se mi uhýbat, případně se hned lámou. Takže tady cesta, alespoň pro mě, nevedla a okování kormidla jsem udělal z papíru ze šmikajdy a výsledek je, myslím si, dobrý. Vše pasovalo.
Následovala záďová lucerna. Škoda, že jsem jednotlivé díly „neodchlopnil“ a následně „nepodchlopnil“, protože pak by nebyly tak viditelné přechody mezi jednotlivými díly. Ale měnit to už nebudu, stejně nemám z čeho. Vrch lucerny vůbec, ale vůbec, nepasuje. Budu si ho muset sám nakreslit a vytisknout. Zde se autor úplně minul s výsledným tvarem.
Další na řadě byl jeden z člunů. Vše krásně pasovalo, jen jaksi autor zapomněl, že člun je otevřený a ve šmikajdě nejsou díly pro znázornění vnitřku, kromě podlahy. Tak jsem vnitřek člunu zamaloval a do čerstvého nátěru hrotem naznačil prkna. Sice to moc není vidět, ale je to pořád lepší než bílý papír, který by tam svítil.
Dalším prvkem byla jedna ze čtyř kotev. Hned první jsem úplně pototo, takže šla do kytek. Bylo to ale jen a jen mojí vinou, díly perfektně pasují, jen ty návodové kresby a postup prací mi osobně trochu dělá problémy. Druhá byla už fajn, věděl jsem už jak na to, poslední dvě jsem odložil na později.
Následovaly díly uchycení vlajkové žerdě na zádi lodi. Nevím, jak se to správně jmenuje. Prvek je to pro mě dost titěrný, ale vše pasovalo a výsledek je, jaký je.
Složení kostry z laseru byla jednoduchá záležitost. Je fajn, že i na laserových dílech je naznačení umístění dělových lafet v podpalubí na spodní dělové palubě, jen jsem zvědavý, zda se mi nakonec děla setkají i s dělovými střílnami na bocích plachetnice. Podle návodu jsem osadil všechny paluby. Tady jsem narazil na další chybu a to že díl přední paluby ( forecastle ) je asi o 4 mm kratší než díl laserové kostry, na který se má nalepit. Kontroloval jsem i díl kostry pod tuto palubu ve vystřihovánce, ale ten má stejný rozměr jako ten laserový, tak jsem ho upravil podle dílu paluby. Jen doufám, že mi v dalším průběhu prací ty 4 mm nebudou někde chybět. Pak následovaly vnitřní borty, ale jak už jsem psal výše, nebyla šance je dostat pod přední palubu. Muselo přijít na řadu radikální řešení a přední paluba byla dekapitována od zbytku plavidla. Pak už to bylo snadné.
Momentálně se tedy nacházím ve fázi, jaká je patrná z fotek. Práce mě baví a z modelu mám zatím upřímnou radost. Dalším krokem by mělo být zhotovení prvních 6-ti děl z hlavní paluby ( main deck ) pod přední palubou ( forecastle ), abych ji mohl vlepit na původní místo. Taky jsem zvědavý, jak se mi podaří stočit dělové hlavně.