TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Chevy Camaro "Bumblebee" 1976 / paperinside.com / 1:18

Moderator: iconmaster

developer10 | 41
Name: Peter

Chevy Camaro "Bumblebee" 1976 / paperinside.com / 1:18

Postby developer10 » 18 Feb 2021 17:00

Ahojte papierníci.

Okrem synových "hračiek som sa pustil aj ja do svojich vlastných projektíkov na ktoré sa bude môcť iba dívať. ALe zato jeho obľúbených postavičiek :) Prvým je trojprojektív transformera Bumblebeeho od Claudia Diasa (https://www.paperinside.com/models/bumblebee), kde prvým bude Camaro 1976, potom 2009ka a nakoniec celá postavička autobota.

Do Camara´76 som sa už pustil skôr ako som objavil toto fórum a ide to podľa možností mojich pracovných večerov.. Som v stave pred "marriage" podvozku, karosérie a interiéru.

https://papermodelers.sk:443/download/i ... 7a32bc&t=1[/imgpl] https://papermodelers.sk:443/download/i ... 947991&t=1[/imgpl] https://papermodelers.sk:443/download/i ... 6da0ba&t=1[/imgpl]

Trošku mám obavy o sklá, robil som ich po asi dvoch pokusoch spred 20 rokov prvý krát a keďže som nesplašil môj obľúbený Kanagom, skúšal som to sekundovým gélom a mám pocit, že keď budem prebytok orezávať, tak to strhnem celé a aj tak to budem musieť prerábať... Na malú časť toho pôjde ešte na sklo "tesnenie". Aké lepidlo používate? Ide o priamy kontakt, nenechával som tam "ušká", ale asi sa tomu nevyhnem.

Interiér bol celkom presný, aj keď na model v mierke 1:18 aj dosť náročný...

https://papermodelers.sk:443/download/i ... be5c8f&t=1[/imgpl] https://papermodelers.sk:443/download/i ... 145779&t=1[/imgpl] https://papermodelers.sk:443/download/i ... 514484&t=1[/imgpl]

Najhoršia časť boli kolesá, ktoré ma akosi zastavili a poriadne natoto... Zadné majú dosť blbo navrhnuté lepenie na spoje, ktoré idú z bočníc a teda sklznica je úplne holá a lepí sa až po finišovaní náboja s bočnicami. Dosť blbé, celé mi to pokrútilo, ale spolieham sa, že tú časť nebude pod blatníkom vidieť, prerábať to nemá význam. Predné kolesá sú už nakreslené normálne a čakajú ma dnes a zajtra večer...

https://papermodelers.sk:443/download/i ... 4b9134&t=1[/imgpl]

Uvidíme čo s tými sklami, ako mi dopadne čistenie pred spájaním, tak držte prsty.
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

Marmat | 38
Name: Martin

Re: Chevy Camaro "Bumblebee" 1976

Postby Marmat » 18 Feb 2021 18:35

Ahoj, dobrý výber, mne osobne sa hrozne páčia tieto "muscle cars", takže sledujem a fandím.
K tým sklám, zabudni na Kanagon, ako aj na sekundiak, a zožeň si obojstrannú lepiacu pásku, ja používam túto, síce ju mám viac-menej na podlepovanie, ale miestni borci ju využívajú aj na lepenie fólii a nedajú na ňu dopustiť.

developer10 | 41

Re: Chevy Camaro "Bumblebee" 1976 / paperinside.com / 1:18

Postby developer10 » 18 Feb 2021 18:56

Dakujem krasne aj za odpoved. V tom pripade ale asi bude nutne tam dorobit “uska” na tie skla... Skor sa bojim toho, ze potom ten odskok od hrany bude dost velky, co sa tyka dielov napajajucich sa odzadu (stlpiky, koniec polstrovania interieru atd). Ako to riesis?
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 18 Feb 2021 19:52

Jednoznačne obojstanná páska.
A sklá nalepiť pekne zvnútra, následne ten presah môžeš zamaskovať tapacirungom interiéru.., alebo ani netreba, ono to ani moc vidieť nebude. Vyskúšaj, určite to bude lepšie ako sa trápiť zo sekunďákom...
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Marmat | 38
Name: Martin

Postby Marmat » 19 Feb 2021 19:01

Modely s presklenými oknami nie sú mojou doménou a pravdu povedať, už som dlho nič poriadneho nezlepil. Takže ti v tomto asi moc neporadím. Ale ako Fito napísal, sklá nalepiť pekne zvnútra obojstrannou páskou a potom ten presah zakryješ z druhej strany dielmi interiéru (na tie si tiež nalep obojstrannú pásku, aby sa ti to zlepilo s tou fóliou). A žiadne uška na sklá robiť nemusíš, autori zvyknú k modelu pridať aj šablóny, podľa ktorých si tú fóliu pripravíš a v tých šablónach už obvykle rátajú s presahom. A toho, že by ti diely nepasovali pri použití obojstrannej pásky sa nemusíš báť, hrúbka toho lepiaceho filmu je zanedbateľná, jedná sa rádovo o stotinu milimetra.

LuPa | 50
Name: Lubo

Postby LuPa » 19 Feb 2021 20:44

Presah skla do okolitych dielov staci pokojne 3-4mm (pri takomto velkom modeli).Pasku vlep do karoserie,ohni chlopne (presahy) na folii, dopasuj to voci zasklievanemu otvoru a az potom prilep na svoje miesto.Mozno aj na youtube najdes nejake videa k tomu.

developer10 | 41

Postby developer10 » 22 Feb 2021 15:00

Ďakujem krásne chalani za rady, páska je objednaná, dokiaľ príde som skúsil so zbytkom doma čo som mal nejakú to prerobiť (pre istotu som spoje ešte "po vojensky" fixoval štipcami). A naozaj neľutujem že som sa tu ozval, ste skvelí, pretože teraz som viac menej vyriešil dve muchy jednou ranou. Aj stres s presklievaním aj ďalší stres s veľkým spájaním karosérie a interiéru. Totiž keď som dával sklá dole a dorábal tapacírung interiéru prišlo mi jednoduchšie dať tie sklá rovno na blok interiéru aj z toho pohľadu, že keď boli sklá na kasni nevedel som ako budem pri marriage doliepať diely a spoje, ktoré sú slabo dostupné. Myslím, že teraz to pôjde super, tak sa aspoň takto pochválim postupom a ešte raz veľmi pekne ďakujem! Držte prsty aj naďalej.

developer10 | 41

Postby developer10 » 13 Mar 2021 22:53

Pozdravujem papierníci!

Kde by som začal.... Tento model je problém na problém a keď už prekonám jeden, nájde sa hneď druhý, čiže je to taký môj prokrastinačný element. Počas jedného zo schnutí som začal obrysovávať už aj pokračovanie tohto projektu (Camaro 2009), ale otvorene - asi budem naozaj nútený dať to pretlačiť. Moje odporúčanie*: NEDÁVAJTE TLAČIŤ NA POLOLESKLÝ 160KOVý PAPIER PROFI LASEROM... Na nič som si už tak dávno neponadával... Kolesá som opravoval trikrát, a aj tak vyzerajú nezverejniteľne, nechytá naňho ani tá lepšia obojstranka, stále sa odlepuje, a finálne zlepovanie karosérie k podvozku bolo ako zo zlého sna, nedržalo to a nedržalo... Toľko k papieru, pre každý model a mierku je to asi iné, ale s "voľnými" modelmi nachvíľku končím, aj keď jeden super papier som našiel (kuk na report ku stavbe marťanských roverov) a ostávam pri poctivých ofsetoch.

Aby mi to nebol čert dlžen, po všetkých peripetiách sa mi stalo niečo ako Vršovi naposledy, amerikáňsky musclecar vyzerá ako tereniak...

[img][/img]

Keďže nemám hlavne chuť sa s tým a s ostatnými opravami po marriage momentálne babrať, aj keď mi do finále prvého dielu trilógie nechýba veľa, odkladám zatiaľ projekt do vrchnej poličky, kým nebudem mať naňho opäť psychické sily...

developer10 | 41

Postby developer10 » 29 Mar 2021 08:35

Čaute papierníci!

Tak nakoniec som sa aj ja premohol a dobúchal som túto oštaru, nech mi nezavadzia na pracovnej "poličke" :D Vlastne bola dokončená dvakrát, ale o tom nižšie...

Po vyššie spomenutých problémoch s týmto mojim prvomodelom po veľmi dlhej pauze a s ďalšími dvoma pauzami počas jeho modelo-drámy sa mi podarilo model doskladať a poopravovať aby aspoň ako-tak vyzeral...
K rekapitulácii zistených chýb, vďaka ktorým ho mnohí nedokončili, čo som kukal:
1. pololesklý papier s profi laserovou lesklou tlačou bola chyba... ťahala sa celým modelom a poznačila mnoho dielou
2. model je jednoduchý, ale hranatý, takže treba strážiť pozorne každú líniu, aby to vo finále sedelo... konštrukčne niektoré chyby zistíte až neskoro, keďže chýba textový návod a ani obrazový postup nie je kompletný... takže pre začiatočníkov rozhodne nie je a ja som pri ňom tiež rodil :D
3. nezahrial a neohol som fólie skiel na požadovaný tvar... keďže používam dosť pevnú fóliu z kanclu, po jej druhom osadení (díki chalani za praktické rady!) mala stále silnú protiváhu sa vracať a aj po oprave má tendenciu sa vracať a odliepať. A keďže papier je taký aký je, už som to prestal opravovať lebo by som to nakomplet zničil a popravde, kozub sa mi stavať v bytovke nechce aby som ho tam hodil, takže ho zachránim pre budúce generácie a dokončenie trilógie :D
4. kolesá treba naozaj lepiť ako prvé... hneď by som zistil problémy s papierom a aké tie neoblé hrany budú zle vyzerať! A tiež aj náznaky, že nie všetky diely na tejto skladačke sedia presne a treba dosť modelovať...

Takže si môžem kľudne povedať že môj prvý model po dvadsiatich rokoch je hotový :D (aj keď počas jeho stavby ďalších sedem vzniklo :beat plaster: )

Bonus na koniec, pokiaľ som bol večer v sprche, malý zobral hru s ním útokom a spravil mu po vzore prebiehajúcej grand prix F1 malý pit stop, takže kolesa už nie sú prilepené a mne sa s tým už naozaj babrať nechce, takže šiel na policu, kolesá som len naložil na osky a kupodivu ten model teraz vyzerá tak ako má...

Takže môj ani nie štvorročný krpec má za sebou v podstate prvú korekciu :D

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 29 Mar 2021 17:31

Paráda, gratulujem k dokončeniu :victory:

Return to “Osobné automobily a motocykle // Passenger Cars & Motorbikes”