Nejaké plasťáky som síce začal znovu lepiť, ako bokovky pri svojich papierových modeloch, no ostávam pri civilných lietadlách. Toto je iba príležitosná "odbočka".
Asi pred dvoma rokmi pred Vianocami mi kolegyňa doniesla tento model s tým, že to kúpila synovi (ten iba začínal chodiť na ZŠ) a že sa spolu pokúsili o stavbu,no rýchlo to aj vzdala. Že či by som to nezlepil.. No úprimne, v tej chvíli ma to vôbec neťahalo, spustiť sa do toho, bojová technika ma už dosť dávno omrzela. Tak mi to ležalo doma na poličke do minulej jesene. Pár večerov som chvíľu kukal do návodoviek a pustil som sa do toho. Plán bol taký, že to budem paralelne lepiť a farbiť s Airbusom A321, ktorý som vtedy začínal tiež.
Tu môžete vidieť stavebnicu, ako som ju obdržal. Jedná sa o tzv. "Model Set", keď k plasťáku pribalia aj potrebné farby, lepidlo a štetec. Samotná stavebnica neobsahuje príliš veľa dielov, preto sa môže zdať, že je to vhodná voľba pre začiatočníka. Aj by bola, nebyť tej mierky 1:144.. Tá je ideálna pre dopraváky, ale tieto stíhačky potom majú dosť drobné detaily na spracovanie, čo podľa mňa neni úplne ideálne ako prvý model. Spracovanie modelu je inak celkom fajn, stavebnica ponúka dve rôzne kamufláže:
Zo spomínaných dvoch kamufláží som si vybral verziu VF-213 Black Lions, 161159 / AJ-204 (Feb. 2006) hlavne z dôvodu, že túto je možné realizovať kombinovaním pribalených farieb. Takto nejako vyzerá skutočné lietadlo:
Stavbu som zahájil tým, že som opatrne "rozoperoval" prednú časť, ktorú lepila ešte kolegyňa. Pre odstránenie farby som diely okúpal v brzdovej kvapaline. Jednu sedačku sa mi podarilo vybrať aj z kokpitu, druhá nebola krivo, tak som ju nechal. Nastriekal som najrpv surfacerom vnútorné diely a potom štetcom dofarbil detaily a nalepil vodolepky:
Pred montážou nasávania vzduchu bolo potrebné plochy nafarbiť na bielo, takisto šachty, a strekol som rovno bielou aj podvozky a kolesá, ešte v rámčeku. Panelové linky boli väčšinou celkom výrazné, tie som len jemne prebehol ihlou, ale niektoré plytšie (hlavne na krídlach) som prerýval ešte pred zlepením hlavných dielov. Po zlepení som vytmelil spoje, vymaskoval kokpit a strekol lietadlo a príslušenstvo prvou vrstvou surfaceru (použil som jemnejší, 1200). Napojenie medzi prednou časťou trupu a zvyškom chcelo nejaké dotmelenie, tak som následne opakoval postup:
Dýzy motorov som nastriekal striebornou. Chvíľu som dúmal, ako vyriešiť farbenie rámu kabíny. Špekuloval som aj nad tekými vodolepkovými pásikmi, ale potom som sa ohodlal to skúsiť nafarbiť tak, že som ju oblepil maskovacou páskou, špáratkom "nažehlil, aby sa zvýraznili výstupky a orezávačom obrezal okolo nich. Takto som strekol kabínku surfacerom a pred farbením som ju nalepil na miesto, aby sa dala farbiť spolu s lietadlom.
Farbenie kamufláže som vykonával podľa návodu - 3 odtiene šedej. Na maskovanie a vytvorenie prechodov medzi odtieňmi som použil lepiacu gumu. Dodržiaval som aj receptúry pre jednotlivé odtiene z návodu, ale nakoniec som si povedal, že celá snaha bola asi aj zbytočná, lebo medzi tými odtieňmi skoro nie je vidieť skoro žiadny rozdiel.. Neva, aspoň som si precvičil metódy na maskovanie
A poslednú etapu stavby som zahájil až cez víkend, nástupom na dovolenku. Po farbení to chcelo nejako zvýrazniť paneláž a trochu špiny od lietania. Keďže som zistil, že washe MIG pekne leptajú akrylovú Revellku a iný wash som doma nemal, musel som si zamiešať nejaký menej agresívny "samodomo" mix. Trochu vody som zašpinil čiernou revellkou a do nej som ešte dal kvapku jari, ako zmáčadlo. Týmto washom som ako-tak napatinoval lietadlo. Nie je to bohviečo, ale vzhľadom na metódu z kategórie ŽaVeS sa nemôžem sťažovať
Potom nasledovali vodolepky, ktoré si miestami vypýtali niekoľko dávok zmäkčovača Decal soft, aby dobre dosadli na tie drobné detaily. Gumy na kolieskach som farbil štetcom a ráfiky a podvozky som trochu tiež zašpinil spomínaným washom. Doplnil som ešte pitotnú trubicu na špičku nosa, ktorú sa mi podarilo odlomiť ešte počas farbenia. Nalepil som všetky tie drobnosti na lietadlo a bolo aj hotové: