Ku modelu samotnému nie je moc čo dodať. Lepilo sa to takpovediac samo. Spočiatku ma síce odrádzala jednoduchosť sochy sv. Jána, ale keď som videl, že ani Miovi sa také jednoduchšie figúrky „nehnusia“, tak som ju aj dorobil. Výsledok (vzhľadom na zložitosť, najmä ak to porovnám s figúrkami Miška Dudášovie, alebo hoci aj s hranáčikmi, ktoré aktuálne vychádzajú v ABC) je uspokojivá. Nedáva síce žiadny priestor na ďalšie „úpravy“, ale ani neurazí. Jediný problém som si „zavaril“ sám. Rozhodol som sa na podlepenie podstavy použiť hrubý čierny papier zo starých prospektov na BMW 7. Mal som ich odložených v „materiálovom sklade“ niekoľko, a prišlo mi to ako dobrý nápad. Ale chyba lávky! Ten nešťastný čierny papier bol hodne pórovitý, a po nalepení dielu podstavy (samozrejme som natrel koresom tenší papier!) sa mi to celé zvlnilo! Prvý moment to vyzeralo na recykláciu. Nevedel som si predstaviť čo s tým ďalej. Ale podľa filozofie, ktorú prevádzkujú starší modelári ako ja, nechal som diel „dozrieť“. Za ten čas, teda najmä keď ma prešli jedy na samého seba, že som musel špekulovať ako „Alžbeta s prirodzením“, som dumal a vydumal. Keďže to celé bolo zvlnené akoby cez stred, rozhodol som sa ho vyrezať. A už sa mi podarilo celé to zvlnenie narovnať. Aby som to „pozichroval“ tak som to celé nalepil na „leszkokartón“ s chemoprénom v spreji a zaťažil ako sa len dalo.
V ďalšom postupe som sa vrhol na obvodné múriky. Zarazila ma detailnosť kresleného návodu. Ale, ako hovoria Alfa jedince nášho živočíšneho druhu: „návody sú len pre de.ilov“, aj ja, v hlúpej snahe vyrovnať sa týmto „alfa samcom“ som postupoval podľa seba. Hneď na prvom rohovom stĺpe som prišiel na to, prečo tak detailne kreslili ten návod. Ale už bolo neskoro. Celý jeden stĺpik je skrútený. Ostatné som už podľa návodu urobil rovné. Vyvodil som si z toho poučenie. Neporovnávať sa s Alfa samcami.
Vnútorný blok pod sošku už bol „malina“. Najmä keď som nešpekuloval a na podliepanie použil miesto koresu chemoprén.
A po prekonaní tohto všetkého som sa dostal ku tomu, o čo mi vlastne celú dobu išlo! Na nete som našiel nejaké fotky tejto sošky v Gołąbe. Vôbec nebola taká ideálna, ako ju Stanko od „starého Śliwińkiego“ znázornil v modely. Podlahové dielce boli prerastené trávou, a aj stromy zasadené okolo doplnili farebnosť celku. Na prerastenie som použil zatrávňovač od Nochu. Lístky som navyrážal s vyrážačom od AK. Snažil som sa to doladiť pigmentami ale na mokro to bolo strašne výrazné a na sucho to takmer nebolo vidieť. Výsledok je taký, aký je. Som rád, že som to dokončil. Myslím, že sa v budúcnosti „vrhnem“ na niektorý z ďalších modelov od Wektora.