TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

ABONEX Road Series / FDS, developer10 / 1:100

Moderator: developer10

martin1807 | 31
2K+
Name: Martin Bilý

ABONEX Road Series / FDS, developer10 / 1:100

Postby martin1807 » 01 Dec 2023 17:23

Ahoj ahoj.

Nuž čo vám budem hovoriť. Kategória mne neznáma aj keď za posledných 15 rokov som sa tu dokonca 2 krát ukázal :bad smile: ale tak kto sa bojí nesmie do lesa. :still dreaming:

Istý zástupca firmy ABONEX (vraj je tu po novom aj moderátorom) :haha: mi už dáky čas tvrdí, že si chcem zlepiť minimodely vo farbách spomínanej firmy. Neviem kde túto informáciu zobral, ale nejak mi tu myšlienku vsugeroval do hlavy, až som tomu začal veriť. :beat plaster:

Keď sme sa naposledy videli na neoficiálnom východňarskom stretku (dalo by sa to nazvať aj odovzdávka modelov) tak mi dal do ruky štos papierov, že spracuj to.

Ta reku čo už si hovorím, veď prečo nie. Skúsiť to možem, prinajhoršom to nedokončím. Celá séria obsahuje tusím 3 ťahače s návesmi a 3 dodávky.

No a prečo by som použil rozum a pozrel sa, ktorý model je ako náročný. Ne, musel som ako prvú začať liazku. Zhodou okolností najzložitejší model série. :shocked:
Liaz 100.48

A ako mi to ide uvidíte čoskoro. :victory: :still dreaming:
Last edited by martin1807 on 24 Jul 2024 17:07, edited 1 time in total.
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

developer10 | 41
Name: Peter

Re: ABONEX Road Series / FDS, developer10 / 1:100

Postby developer10 » 02 Dec 2023 10:13

Ja som to vedel Maťo, Teba do toho netreba presviedčať, pre Teba je to výzva ;) A obzvlášť zeraz keď si niekde v prdelákove u žabožrútov Ti takto pekné a priestorovo nenáročné modely určite budú aj vyhovovať ;)

Vybral si si teda naozaj tvrdý oriešok na začiatok, lebo pre “bažanta” môže byť veľa vecí a poszupov nejasných, ale vkľude sa pýtaj, odpovieme, pomôžeme. Ale ty si frajer a dáš to, tak teda dúfam, že o rok sa stretnú niekde na výstave celá flotila. A to aby som robil ďalšie ;)

Len pre úplné info, toto je flotila nákladných vozidiel z krajiny sci-fi, sú to tie, ktoré sa majiteľovi firmy najviac páčili s väzbou na minulosť, prítomnosť a budúcnosť firmy. V minulosti sme mali iba malé 7,5t kamióny Renault Midlum, ktorý je ešte v poradovníku na nakreslenie pre najbližšiu kampaň pred Nitrou 2024. Tiež čakám v kútiku duše s prosíkom na Iconmastera až dotiahne svojho úžasného DAFa a začnem ho bombardovať s ponukou na podporu papierového vydania aj s alternatívou Midluma, pretože tie vozy boli totožné a úprav by bolo málinko, s mojou pomocou ešte menej :D

K reálu sa najviac blíži malá kockatá dodávka Ducato, ktorú som zatiaľ jedinú dal dokopy, a bola v tomto polepe už navrhnutá a pripravená, kým sa spolupráca totálkou auta neskončila…

Takže toľko na úvod, držím Ti prsty silno a keby dačo tak píš ;)

Trim še!!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 02 Dec 2023 16:57

Už aby bola tá Liazka hotová, tiež sa mi s ňou spája nostalgia (síce 100 050), ale aj tak. :wink:

martin1807 | 31
2K+

Postby martin1807 » 04 Dec 2023 09:37

Report
Tak teda začíname.
Začal som tým možno najťažším a teda kabínou. Bol som zvedavý, ako mi to pôjde a keby som to pokazil, tak nech mi neostane podvozok iba. :bad smile: Kabína sa zo začiatku lepila celkom príjemne, potom som trošku zmetkoval, ale výsledok je ako tak pozerateľný. Čo mi chýba, sú akékoľvek značenia ohybov, Napríklad mám celý čierny diel, ktorý sa má zohnuť v polovici, ale ani náznak značky, že kde, takže je to o niečo pracnejšie. Podobne som to mal pri kabíne, kde som zaoblenia skôr iba odhadoval podľa tvaru strechy. V tomto prípade mi aj dosť chýbal spodný diel kabíny, ktorým by sa zafixoval jej tvar. Áno pri verzii s interiérom by to bolo o niečom inom, no na interiér v tejto mierke si veru netrúfam. :still dreaming:
Ale hej možno to bude ako celok pekné. Tu je kabína:

Ďalej som pokračoval podvozkom. Tu som sa úž cítil trochu komfortnejšie, aj keď diely sú maličké. Najprv rám. Tu je možno trochu vidieť, že hrúbka papiera nie je úplne zohľadnená. konštrukcia priečok, je taká, že po navrstvení, zasahujú tieto priečky nad rám. V ďalšom priebehu sa to neukázalo ako viditeľná chyba, nakoľko sú tieto diely prekryté točnicou a taktiež výstužným rámom. :still dreaming:

No a potom nápravy a ich umiestnenie na rám. Zase podobné problémy ako v prípade kabíny. chýbajúce označené miesta na prilepenie "listových" per a z toho vyplývajúci problém v umiestnení náprav do správnej polohy. Tu som si pomohol technickým výkresom a trochu som to odhadol. Uvidíme, či polohu náprav nebudem ešte meniť podľa nárazníku, kabíny a tak.

Takže zatiaľ takto. Neberte moju kritiku negatívne, nie je to ani kritika skôr iba konštatovanie, s čím mám ako laik minimodelár problémy :P :victory: Tak zase pri ďalšom postupe.
Na stole:
Galéria

Martin1807

martin1807 | 31
2K+

Postby martin1807 » 06 Dec 2023 22:58

Report
Pokračujeme motorom.
Je to fakt dosť malé :haha: Motor samotný asi v pohode. Problémom bolo dostať to do rámu. Zase chýbajúce miesta pre prilepenie, takže momentálne si iba myslím, že by to tak mohlo byť. Uvidíme. Pripravím si nárazník a na základe toho budem skladať. Od nárazníku si dám polohu kabíny, potom zase polohu motoru, prípadne ešte upravím polohu nápravy.
Tu sú fotky :victory:
Na stole:
Galéria

Martin1807

martin1807 | 31
2K+

Postby martin1807 » 18 Dec 2023 00:22

Report
Ahoj ahoj, :P
Ďalší postup. Dorobil som predný nárazník a pokúsil som sa to poskladať dohromady. Bol to celkom boj. Opäť sa vraciame k tomu, že proste asi nemám úplne presne chytený tvar kabíny. :red:
Vpredu by mala podľa mňa ísť viac do oblúka. Tiež som skracoval predné držiaky nárazníku, lebo som mal nárazník úplne vpredu. Dorobil som predné kolesá aby som odhadol polohu nápravy a potom som to voľako poskladal metodou "ŽÁdneVElkéSraní" :haha:

Ďalej nejaké doplnky na rám ako vzduchojemy, vzduchový filter pod kabínu, nádrže. :big smile:

Ostávajú vlastne zadné kolesá a blatníky tak uvidíme kedy sa k tomu dostanem.
Na stole:
Galéria

Martin1807

martin1807 | 31
2K+

Postby martin1807 » 19 Dec 2023 20:14

Tak Liazku by sme mali... :bad smile: chýba mi zadná časť predných blatníkov, lebo som ich dakde stratil. Doplním ich neskôr. :haha:

Keby som to celé zhodnotil... No bojoval som. Kolesá a podvozok podľa mňa v pohode. Kabína sa sama o sebe tiež lepila dobre, len mi chýbal spodný diel a nejaké značenie, kde ako a prečo ohnúť. Taktiež ako som spomínal vyššie, absencia miest pre prilepenie. minimálne pre držiaky náprav, polohu motora, chladiča, čo samozrejme ovplyvnilo polohu kabíny, polohu nárazníku a tak.
Uvidíme ako to pôjde pri ďalšom kúsku, ale pravdepodobne túto mierku nechám majstrom čo to vedia a ostanem pri niečom väčšom :still dreaming: :victory: .
Na stole:
Galéria

Martin1807

LuPa | 50
Name: Lubo

Postby LuPa » 03 Jan 2024 21:16

Krasne si to zlepil,vyzera :victory: paradne
Co sa tyka miest pre lepenie naprav, motora atd, tiez mi trochu chybaju, ale uz to robim tak,ze nalepim iba listove pruziny na ram s naraznikom a samotne napravy podla ostatnych dielov.Hlavne podla kabiny prednu napravu umiestnim.Pripadne chyby doladim jemno lepenim koliesok na napravy,ked aj kustik mimo ich stredu voci naprave.

developer10 | 41
Name: Peter

Postby developer10 » 08 Jan 2024 15:40

Super to máš Maťo, tak čakám na finálky aj s blatníkmi, čo som Ti teraz cestou nbaložil ;)

Inak čo sa týka tých miest, tak áno, môže s tým byť u starších modelov problém, pri tých nových, čo prechádzajú mojimi rukami, na tom aktívne pracujeme aby boli presné ;)

Trimce še a ďakujem Maťovi za dobrú robotku, len tak ďalej, v tejto kategórii Ťa čaká svetlá budúcnosť ;)
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

martin1807 | 31
2K+

Postby martin1807 » 23 Jan 2024 01:06

Zdravím páni. :P
Tak to tu zase trochu oživím. Nie že by som nelepil, ale lepím aj iné veci. :P
Dorobil som chýbajúce blatníky a tu sú nejaké fotky Liazky:

Report
No a začal som stavbou návesu. Podľa inštrukcií od Peťa som zvolil nosič kontajnerov BSS NK 36.30.24

Zatiaľ iba spracovaný kontajner a diely podvozku. Najbližšie by som chcel dař rám dohromady tak uvidíme ako to pôjde. Zatiaľ sa to lepí fajne :still dreaming:
Na stole:
Galéria

Martin1807

Return to “Minibox // Minibox”