Vďaka páni, za "nakopnutie" témy! Ako čítam vaše postrehy, tak veľa vecí môžem potvrdiť aj z vlastnej skúsenosti, tak pridám niečo aj za seba.
Na začiatok by som rád zdôraznil, že staviam moderné nákladiaky a pracovné stroje, preto aj zdroje a formát mojich podkladov reflektujú na tento segment predlôh..
Ďalej, otvorene si priznávam, že ja niekedy to s podkladmi naozaj preháňam. Ale baví ma to, zháňať a študovať materiály, keďže ma tie predlohy zaujímajú aj po technickej stránke. Občas si pripadám skôr ako "zberač podkladov" než modelár

Momentálne môj archív všetkého, čo s koníčkom súvisí, má niečo cez 800 GB a neustále rastie.
Aké druhy podkladov používam a z akých zdrojov
1. Výkresy
Ako aj Robo spomenul, pri výkresoch si musíme dať bacha, či je to kvalitný/oficiálny zdroj a či je výkres v mierke a zobrazuje realitu. Často sa totiž používajú rôzne zjednodušené nákresy, ktoré ale nemusia byť proporcionálne správne.
Pri nákladiakoch sa snažím dostať ku 2D výkresom, ktoré sú určené pre nadstavbárske firmy. Bývajú dostopné vo formáte *.pdf a *.dwg/*.dxf (pre CAD). Na týchto výkresoch je auto zvyčajne zobrazené aspoň v 2 pohľadoch (z boku a zhora), a často sú k dispozícii ďalšie pohľady na konkrétnu kabínu a príslušenstvo (výfuk, blatníky, nádrže,..) podľa konfigurácie konkrétneho vozidla. Výhodou týchto výkresov je, že sú v mierke a veľmi presné, nakoľko sa jedná o priamy export pohľadov z originál 3D dát. Tieto materiály sú dostupné na špecializovaných serveroch výrobcov, kde žiaľ postupne všetci výrobcovia prešli z verejného prístupu na registráciu. Ale už som mal dobrú skúsenosť aj s kontaktovaním dovozcu so žiadosťou o výkres konkrétneho variantu vozidla, a obratom mi poslali ten súbor.
Pri strojoch a návesoch sa už ale môžem spoľahnúť iba na rôzne iné zdroje výkresov. Ak narazíme na dostatočne kvalitný nákres v nejakom pdf-ku, je možné to vyexportovať aj do spomínaného dwg/dxf súboru (stačí napísať do Googlu "pdf to dwg"). Dokonca to ide aj v prípade rastrovej grafiky, samozrejme výsledok bude ale menej presný. Často sa stáva síce, že napr. hrubšie čiary budú exportované ako dvojité línie, no pre základné proporcie je ten export použiteľný ako podklad, ktorý postupne obkreslíme na ďalšej vrstve.. Tieto výkresy sa nachádzajú v prospektoech alebo špecifikáciach daného stroja, väčšinou so zakótovanými základnými rozmermi, čo nám pomôže dať potom ten pohľad do mierky.
Keď sa bavíme o výkresoch, je treba spomenúť aj výkresy menších celkov alebo komponentov. Tie často možno nájsť separátne, ak poznáme výrobcu a typ - napr. pneumatické ventily, spojovacie prvky, hydraulické komponenty a pod.
2. Fotografie
a, vlastné
Ak človek chodí s otvorenými očami a foťákom po ruke (v ére smartfónov by to nemal byť žiadny problém), tak niekedy sa naskytne možnosť nafotiť si niečo zaujímavé.
Snažím sa fotiť spôsobom, ako bývajú walkaroundy - najprv základné pohľady na celý objekt z každej strany, potom detaily. Tie ideálne z rôznych pohľadov, aby sa neskôr dali odhadnúť proporcie a tvary. Veľmi užitočné sú napr. fotky auta zospodu, kde vidieť detaily, ktoré na bežných fotkách z internetu nemusia byť viditeľné. Takisto je vhodné nafotiť aj výrobné štítky a označenia komponentov (napr. rozmer pneumatík). Dôležité detaily kľudne cvaknúť aj dvakrát, lebo sem-tam sa stane, že nejaká fotka je rozmazaná alebo zle zaostrená..
Niekedy býva užitočné, ak človek má možnosť nafotiť tú predlohu aj neskôr - až pri pretriedení fotiek alebo začatí keslenia si uvedomíme, že nám chýba pohľad na niektoré detaily. Preto nie ne na hanbu si doplniť potrebné fotky!
b, oficiálne galérie
Celkom užitočné bývajú oficiálne fotogalérie výrobcov. Nachádzajú sa tam často vysoko kvalitné fotky vo veľkom rozlíšení. Takisto rôzne ilustrácie, 3D náhľady, rezy. Dokonca aj také fotky z výroby môžu slúžiť, ako zaujímavý zdroj informácií, kde vidieť náš objekt ešte nezmontovaný, v častiach! Tieto galérie bývajú verejne dostupné, bez potreby registrácie.
c, iné fotografie z internetu
Dnes je už úplne bežné, že máme po ruke internet a okrem nekonečného množstva blbostí aj nekonečné množstvo (aj kvalitných) informácií. Pamätám si časy, keď som v internetovej kaviarni za tarifu 1 Sk/min. sťahoval obrázky na diskety. Ževraj dávno bolo všetko lepšie

ale späť k podkladom!
Je veľa fanúšikov techniky, ktorí sa venujú fotografovaniu a svoje zábery zverejňujú vo svojich blogoch, na fórach alebo v poslednom období prevažne na facebooku. Je to dobrý zdroj na inšpiráciu, ale väčšinou nájdeme iba zopár fotiek a chýbajú detailnejšie zábery.
Dobré fotky je možné nájsť niekedy v rôznych inzerátoch, alebo v poslednej dobe som narazil na
túto stránku s aukciami áut a strojov. Každá ponuka je zdokumentovaná spôsobom walkaround. Ja pravidelne sledujem nové ponuky, pre mňa zaujímavé si ukladám do záložky linkov a potom to priebežne sťahujem.
Veľmi užitočné sú aj obrázky náhradných dielov, ktoré je takto možné vidieť aj samostatne. A platí to aj pri používaných ND, ktoré ponúkajú na predaj vrakoviská a rôzne špecializované firmy.
3. Ilustrácie, schémy, 3D pohľady
Okrem fotografií sa dobre zídu aj rôzne ilustrácie alebo 3D náhľady, kde vidieť aj ďalšie detaily alebo proporcie. Tieto ilustrácie môžu byť súčasťou prospektov, manuálov a pod. Schémy zas pomôžu pri trasovaní kabeláže, vedenia hadíc a trubiek a ďalšej funkčnej infraštruktúry. Navyše, môžu obsahovať typy niektorých komponentov, ktoré tak vieme dohľadať podľa čísla alebo označenia.
4. Brožúry, katalógy, tech. špecifikácie
Oficiálne produktové brožúry dnes ponúka každý výrobca voľne k stiahnutiu vo formáte *.pdf. Síce niekedy obsahujú obrázky v malom rozlíšení, no môžeme v nich naraziť aj na nákresy, rozmery a ďalšie technické parametre, ktoré sa zídu pri tvorbe modelu. Občas sa oplatí pozrieť aj cudzojazyčné verzie prospektov, ktoré môžu byť rozsiahlejšie alebo napr. narazíme na verziu s väčším rozlíšením obrázkov..
5. Užívateľské a servisné príručky, katalógy ND
Zaujímavé detaily nájdeme v príručkach, ktoré sú vydávané k jednotlivým vozidlám alebo strojom. Často obsahujú detailné ilustrácie a nákresy funkčných častí. Katalógy ND zas ponúkajú náhľad na konštrukčné uzly až na úrovni jednotlivých komponentov. Pravda, často sú to zjednodušené pohľady, no aj tak môžu byť užitočné pre pochopenie funkcie. Užívateľské príručky niekedy sú voľne k stiahnutiu alebo za výmenu za emailovú adresu. Zaujímavé manuály možno ale nájsť aj mimo oficiálnych zdrojov, napr.
na tejto stránke. Alebo kto je fanúšik tlačených manuálov, na ebayi môže objednať hrubé knihy za pár desiatok dolárov.
No a potom ešte existujú softvérové balíky, ktoré používajú v servisoch a súčasťou nich sú popisy prác, katalóg ND a všetko čo s tým súvisí. Asi nikoho neprekvapí, že zadarmo to nie je, ale v temných zákutiach internetu je všetko dostopné, žejo
6. Knihy
Hoci knihy nepovažujem za primárny a priamy zdroj informácii pre tvorbu svojich modelov, ale sem-tam v nich narazím na zaujímavé podklady. O to cennejšie ale je, že v nich často sa dočítame o príbehu vzniku nášho objektu záujmu, o histórii značky a kopu zaujímavostí. Takže pre hlbšie naštudovanie predlohy sú veľmi užitočné a takisto - aj keby sme tú predlohu nešli hneď kresliť alebo lepiť, nemusí každý čítať len detektívky pred spaním.
Môj segment záujmu toho veľa neponúka vo forme knižiek, ale sem-tam sa dá naraziť na zaujímavý kúsok. A nemusí to byť nová kniha - staršie knižky sa dajú zohnať v antikvariátoch, ktoré dnes fungujú aj cez internet. Ja mám dobré skúsenosti s kúpou knižiek zo zahraničia cez portál
AbeBooks.
Tu by som ešte pripomenul, že máme sekciu venovanú
Literatúre - kľudne sem dávajte recenzie kníh, ktoré ste našli!
7. Videá
Okrem statických záberov občas pomôžu aj videá, hlavne ak sú v dobrej kvalite. Je možné z nich urobiť náhľady detailov, o ktorých sme inde nenašli vhodný obrázok. Ja si pre svoje projekty ukladám videá, ktoré môžu byť užitočné, na samostatné zoznamy na YT.
Archivácia a triedenie
Ja podklady z internetu triedim do vopred danej štruktúry priečinkov. Hlavná úroveň tvoria zložky podľa kategórie (nákladiaky, návesy, stroje, ..), podúroveň tvoria zložky podľa jednoltivých značiek/výrobcov. Ďalej sú potom priečinky pre fotky (takisto ďalej delené podľa typov, generácií, detailov, atď.), výkresy, brožúry, a iné.
V tomto archíve mám samostatný hlavný priečinok venovaný fotkám, predovšetkým vlastným, ale dávam do separátneho priečinku aj fotogalérie od iných ľudí a z iných zdrojov.
Zároveň tu zbieram aj materiály, ktoré súvisia s modelárčinou, vrátane archivácie svojich aktuálnych-, pripravovaných alebo zamrazených projektov.
Toto všetko archivujem na externý HDD, presnejšie dva (prvý 750 GB som už vyrástol, tak tam držím duplicitnú zálohu najdôležitejších vecí).
Nekvalitné podklady
Ako aj Robo spomenul, nie všetky dostupné materiály sú dostatočne kvalitné a presné. Ja som si to uvedomil v prípade 3D modelov, ktoré sú ponúkané na predaj. Niektoré majú veľmi pekné a realistické rendre, no často "pod kapotou" nie sú príliš prepracované. To isté platí aj o modeloch, ktoré sa používajú pre rôzne hry - mávajú graficky úžasne spracovaný render, ale samotný model už taký úžasný nie je..
Rady na záver
- Priebežne sťahovať všetko, čo nás zaujme, lebo neskôr už to nemusí byť dostupné. Sám som často ľutoval, že som neposťahoval napr. nejakú oficiálnu fotogalériu, ktorá neskôr bola nahradená novou. Síce "internet si pamätá" a niektoré materiály nájdeme aj neskôr na rôznych pochybných neoficiálnych serveroch, ale nie je to pravidlo..
- Zbierať aj podklady, ktoré momentálne nás úplne neupútali, ale spadajú do našej obľúbenej kategórie predlôh. V budúcnosti za to budeme možno vdační. Alebo pomôžeme kolegovi.
- Triediť materiály od začiatku. Nehromadiť všetko do jednej kopy, lebo čím viac toho bude, tým menej sa nám bude chcieť to pretriediť.
- Zálohovať. Čert nikdy nespí a cena externého HDD je zanedbateľná položka voči hodinám stráveným zbieraním a spracovávaním podkladov!