TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

WACO CG-4A Hadrian / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Moderators: Trak-Tor, Jolaus

LaBa | 45
Name: Ladislav Bachorec

WACO CG-4A Hadrian / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Postby LaBa » 18 Jun 2024 12:32

Ahojte. Nebol som si vôbec istý či sa chcem zapojiť do tejto skupinovky, ale mám rád takéto akcie lebo majú taký "hecovací" charakter. Navyše nie som zrovna lietadielkár (má to moc oblín a s tým sa moc nekamarátim). Pri prezeraní ponuky modelov do tejto skupinovky som len krútil hlavou a vravel som si " toto nie, toto určite nie...". Nakoniec som sa pozastavil nad tými dvoma klzákmi. Celkom hranaté, neokukané a vedel som že veľa ľudí ich lepiť nebude (ak vôbec niekto). Oba modely mám v digitálnej forme, tak som si ich "prelistoval" a vybral som si WACO, keď že mi prišiel jednoduchší. Vedel som že model bude "trocha" väčší, ale keď som si to doma rozložil na stole ( a týmto ďakujem Krtekovi, že mi model priniesol), ostal som trocha zdesený tými proporciami dielov. Nevadí, život je o výzvach, tak idem do toho. Neviem ako to bude s rýchlosťou lepenia nakoľko tu máme už leto a mám rozrobené ešte ďalšie modely. Ale budem sa snažiť.

Niečo o predlohe (zdroj Wikipédia):
Waco CG-4 Haig (britské označení Hadrian) byl americký vzpěrový hornoplošný transportní kluzák smíšené konstrukce z druhé světové války.
Počátky jeho vývoje spadají do roku 1941, kdy byl dán požadavek na tento typ letadla. Byly zhotoveny plány na dva typy - CG-3 (osmimístného) a CG-4 (patnáctimístného). První ze dvou prototypů XCG-4 vzlétl v květnu roku 1942 a ještě téhož roku se začal dodávat americkým jednotkám pod označením CG-4A. Dalším vývojem typu vznikla verze CG-4B. Prototyp vyrobený firmou Timm Aircraft z Kalifornie měl celodřevěnou kostru na rozdíl od trubkového trupu CG-4A. Do roku 1944 bylo vyrobeno neuvěřitelných 13 909 kluzáků všech obměn. Několik strojů bylo mezi lety 1943-1945 osazeno pomocnými motory Franklin 6AC-298-N3 o výkonu 2x95 kW, či motory L-440-1 o stejném výkonu. Kluzáky byly zpravidla taženy dopravními letouny Douglas C-47 Skytrain nebo Curtiss C-46 Commando. Byly používány při výsadkových operacích v různých částech světa, v Evropě i v Pacifiku. US Navy zakoupilo od USAF 13 kluzáků CG-4A, které jako cvičné používalo pod označením LRW-1.

Několik strojů užívala po druhé světové válce i Československá armáda pod označením NK-4.

Technické údaje
Rozpětí: 25,50 m
Délka: 14,73 m
Výška: 3,84 m
Nosná plocha: 79,15 m²
Hmotnost prázdného stroje: 1680 kg
Max. vzletová hmotnost: 3405 kg

Foto modelu:

Rozmery modelu
Rozpětí: 75 cm
Délka: 45 cm
Výška: 17 cm

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Re: WACO CG-4A Hadrian / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Postby Fito » 18 Jun 2024 12:37

Toto bude ďalší Canadair pekný kúsok.
Držím palce nech sa darí.
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

LaBa | 45

Re: WACO CG-4A Hadrian / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Postby LaBa » 17 Jul 2024 20:44

Tak vrátil som sa z dovolenky s opuchnutou nohou a nemám nikam chodiť a zaťažovať ju. Čo iné doma robiť ako sa pustiť niečo zlepiť? Prezrel som si ešte raz tie veľké kusy papiera z ktorých sa toto "lietadielko" skladá a hneď som do toho rezol.
Ako prvé som začal vyrezávať okienka a keďže nemali označené stredy nemohol som použiť kruhový vyrezávač OLFA. Vypichávať sa mi to nechcelo a tak som prvý krát naostro vyskúšal môj nový kruhový vyrezávač.
Prvý postreh je že stupnica na nastavenie priemeru je len orientačná a treba to po každom odskúšaní doladiť aby sa trafil požadovaný priemer. Ďalší postreh je že ihla je tam len tak zasunutá a nie je zaaretovaná. Po prvom zasunutí a nastavení smeru hrotu reže krásne hladko, ale po pár rezaniach sa ihla pootočí a hneď robí "otrepy" takže ju treba znova nastaviť. Ale inak výsledok stojí za to.

Vyrezal som hlavné diely trupu a vyrezal dvere. Po odskúšaní som zistil že s tou presnosťou to nebude také medové. Dvere a okná by aj sedeli, ale budem musieť prispôsobiť otvory na nosníky krídel.

Nalepil som lemy okien a fólie. Pred zlepením samotných dielov som mal celkom strach, nikdy som s tak veľkými dielmi nepracoval. Jedna strana sa mi trocha zvlnila tak som na druhej použil menej lepidla a bolo to lepšie. Geometria vyzerá celkom fajn.

S takýmito veľkými dielmi som ešte nepracoval a je to vidieť na čistote spracovania. Retuš v reále nie je tak výrazná.
Vyzerá to na celkom veľké sústo, ale nikdy som nič nevzdal a určite sa budem snažiť dotiahnuť tento projekt do zdarného konca. Len dúfam že bude stáť za to.

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Postby Robert Blaschke » 18 Jul 2024 11:38

Pozerám, dĺžka 45 cm, rozpätie 75 cm, to bude macek :P

Držím palce. :victory:

krtek | 49
Name: Ján

Postby krtek » 18 Jul 2024 15:11

Čakal som ,kedy do neho rezneš.Ide ti to dobre. :victory:

LaBa | 45

Postby LaBa » 18 Jul 2024 19:12

Dnes som sa povenoval dvierkam. Odnímacie "trojuholníkové" poklopy som spravil napevno a otváracie dvere som upravil aby boli plastickejšie a s najväčšou pravdepodobnosťou budú v otvorenej polohe. Zatiaľ ich odložím nabok a uvidím ako ich pripevním keď osadím vnútornú kostru. Prilepovať ich budem aj tak asi až ku koncu stavby.

Zatiaľ asi tak 20 dielikov.

Tomasz | --
Name: Tomáš Wolanszký

Postby Tomasz » 21 Jul 2024 14:11

:big smile: tieto modely sú nádherné a určite budem sledovať len jediná vec ma na tom odrádza a to je veľkosť toho vo finále

LaBa | 45

Postby LaBa » 25 Jul 2024 10:05

Lasery konečne dorazili tak som s tým troška pohol. Veď Nitra sa blíži.
Spracoval som vybavenie interiéru ako sedačky a opierky:

Ďalej som zhotovil nosné rámy. Lasery celkom pasovali tak som bol spokojný. A osadil som na ne časť vybavenia.

Osadil som do trupu zadnú prepážku a nastal boj s rámami ako ich dostať do trupu. Dĺžkovo sa tam vôbec nevmestili. Trup ohraničuje zadná a predná prepážka a rámy sú dlhšie o cca2-3mm. Takže som musel rámy z každej strany skrátiť aby sa tam vošli a pasovali na dverné otvory a nosníky pre krídla. Po úspešnom vlepení rámov som do trupu doplnil sedačky.

Zatiaľ som dosť sklamaný z návodu a návodných kresieb. Návod je písaný bez rozmyslu a keby som si ho neprečítal do predu a nekontroloval to s návodnými kresbami, tak by som bol asi dosť mrzutý. Návod je písaný tak aby modelár lepil podľa postupnosti číslovania dielov. Ale potom človek zistí že má napr. vlepiť nejakú bedňu do trupu ktorý je už dávno zavretý. A na to že sú tu 2 strany návodných kresieb formátu A3, sú chudobné a veľa vecí chýba a človek si musí domýšľať čo, ako a kam. Zatiaľ to ale tragédia nie je.

Počet dielikov: 79

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 25 Jul 2024 10:44

Super!
Len tak ďalej!
:)
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 31 Jul 2024 08:41

Tie rámy celý drak určite dobre vystužili a celkovo to zatiaľ vyzerá veľmi dobre. :victory:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Return to “Letecká technika // Aircrafts”