TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Patinovanie - wash

Moderator: iconmaster

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Patinovanie - wash

Postby iconmaster » 01 Jul 2024 16:54

Téma mesiaca júl 2024 - PATINOVANIE - WASH

Wash je technika patinovania ("weatheringu") prefarbovaných modelov pre zvýraznenie medzier, panelov, nitovania, detailov, štruktúry, poškodenia, zvetrania povrchu, ako aj na imitáciu znečistenia. Zároveň dodá detailom hĺbku a rozbije jednoliatosť nafarbeného povrchu. Aplikuje sa po dokončení farebnej úpravy, osadenia vodolepiek a po prípadnom prelakovaní.
Na wash sa používa silno zriedená farba, ktorá môže byť na rôznej báze, ako napr. olej, syntetika alebo akryl. Existujú hotové produkty na priame nanášania, ale takisto je možné si namiešať doma z vhodnej farby. Nanáša sa pomocou štetca alebo podobného nástroja, necháva sa čiastočne uschnúť a následne sa z povrchu zotiera, vhodnou pomôckou aj za použitia riedidla washu. Základné pravidlo v prípade aplikácie washu je, aby bol "kompatibilný" s náterom podkladu, inak hrozí jeho naleptanie jeho riedidlom. Preto sa zvyčajne kombinujú rôzne bázy, napr. akrylové farby s olejovým washom, syntetické farby s akrylovým washom a pod., resp. sa nanáša ochranná vrstva laku na vhodnej báze.

Nakoľko neexistovala téma venovaná technike washu, tak som ju vytvoril. Okrem toho pripomínam, že tu máme ešte vlákno špeciálne o olejových farbách.

Očakávame vaše príspevky, nápady a rady, napr.:
  • Aplikujete techniku washu na modeloch? Ak áno, na aké konkrétne detaily?
  • Aký druh a bázu washu používate?
  • Aký druh riedidla používate na očistenie washu?
  • S akými pomôckami wash nanášate a zotierate?
  • Zvyknete wash ešte niečím fixovať alebo prelakovať?
  • Máte nejaké užitočné tipy pre aplikáciu washu alebo link na zaujímavé inštruktážne videá?
  • ...

Oliver | 31
2K+

Re: Téma mesiaca

Postby Oliver » 17 Jul 2024 16:11

Ak sa k téme môžem skromne vyjadriť, tak by som odpovedal asi takto:

Aplikujete techniku washu na modeloch? Ak áno, na aké konkrétne detaily?
Pri prefarbovačkách rozhodne aplikujem wash a odporúčam to robiť každému ako základnú techniku. Keď nič iné aspoň wash, úplne zmení pohľad na model, bez neho pôsobí bez "hĺbky".

Aký druh a bázu washu používate?
Mám najradšej farby Tamiya, čo je akryl, takže washujem prirodzene so syntetikou. Mám rád ako sa správa syntetika, akrylovým washom som zatiaľ na chuť neprišiel. Veľmi rýchle je použitie Tamiya Panel Liner-a, ale v obľube mám tiež rôzne washe od AK alebo Ammo, niekedy siahnem aj po olejovej farbe, ale to skôr zriedka.

Aký druh riedidla používate na očistenie washu?
Začínal som s olejovými farbami, takže vtedy som používal terpentín. Neskôr, pri prípravkoch od AK/Ammo som skúsil ich bezzápachové riedilo, Odorless Thinner, ale nebol som s ním spokojný. Najradšej mám klasickú syntetiku od Tamiye: X-20.

S akými pomôckami wash nanášate a zotierate?
Wash nanášam len štetcami a štetcami ho zotieram. Veľmi výnimočne ho zotieram tyčkou do uší, no tá po sebe ľúbi zanechať jednotlivé jej vlákna, takže sa tomu snažím vyhýbať.

Zvyknete wash ešte niečím fixovať alebo prelakovať?
Ako kedy, ale väčšinou naň dávam pololesklý alebo matný lak.

Máte nejaké užitočné tipy pre aplikáciu washu alebo link na zaujímavé inštruktážne videá?
Určite by som sa vyhol príliš veľkému kontrastu medzi farbou modelu a farbou washu (napr. čierny wash na bielom podklade). Ak do toho človek nechce zo začiatku moc investovať, stačí si kúpiť riedilo + čiernu a bielu olejovú farbu, z ktorých si namiešate odtieň šedej farby aký budete potrebovať a môžete experimentovať. Netreba sa toho báť. Ak si zalakujete model lesklým lakom pred nanesením washu, tak ten sa potom následne dá dobre zmývať aj keď sa niečo nevydarí. Základom je, podľa mňa, mať dobre urobený rovný, dokonale hladký, vybrúsený povrch. Prítomnosť špiny vo farbe wash len zvýrazní.

To je tak v rýchlosti čo mi napadlo. Ak mi ešte niečo príde na um, doplním.
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Jene | 59
Name: Jano

Re: Téma mesiaca

Postby Jene » 18 Jul 2024 23:13

Ja tiež trochu prispejem...

Aplikujete techniku washu na modeloch? Ak áno, na aké konkrétne detaily?
Wash aplikujem vždy a väčšinou na celý model ale nie naraz ale postupne po určitých častiach v rovnakej vrstve, aby sa ľahšie stieral kým nie je ešte úplne zaschnutý, nemusím nanášať toľko riedidla. Väčšie množstvo dávam okolo rôznych výstupkov a do rýh.

Aký druh a bázu washu používate?
Používam iba bez zápachové akrylové washe od Ammo popr. Vallejo (ináč by ma vysťahovali :P )

Aký druh riedidla používate na očistenie washu?
Používam iba bez zápachové riedilo Ammo Odorless Thinner popr. Vallejo.

S akými pomôckami wash nanášate a zotierate?
Wash nanášam štetcami a zotieram ho kozmetickými hubkami rôznych veľkostí z Aliexpresu, keďže mi nezotrú toľko washu z okolia výstupkov a priehlbín. Rovnako ich používam aj na stieranie a úpravu pigmentov.
Ešte som zabudol dodať, že model farbím len polomatnými alebo matnými farbami poprípade ak je lesklá tak ju streknem matným lakom, lebo niekedy akrylový wash sa "nemusí" s lesklým povrchom a zrazí sa do kvapôčok. Výstupky alebo špáry trochu navlhčím vodou zmiešanou s troškou jari aby to nepenilo a aby wash lepšie zatiekol, tak rýchlo neschol a dalo sa s ním lepšie pracovať.

Keďže používam len akrylové prípravky, tak sa dajú celkom ľahko umyť popr. ich dám do ultrazvukovej čističky.

Wash nejak nefixujem, keďže naň dávam ešte ďalšie prípravky a fixujem až na koniec lakom.

Toť asi vše.... :big smile:
Last edited by Jene on 21 Jul 2024 21:41, edited 1 time in total.

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Re: Patinovanie - wash

Postby iconmaster » 20 Jul 2024 23:19

Vďaka Oliver a Jano, že ste načali tému mesiaca!

Prispejem aj za seba, hoci s washom mám iba veľmi málo skúsenosti, aj to iba na plasťákoch. Konkrétne som použil dva druhy syntetických washov od MIG na zvýraznenie paneláže na civilnom lietadle. Robilo sa s tým dobre, aplikoval som štetcom a zotieral som to viac-menej iba suchou servítkom a uchošťúrom. Pri lakovaní (2K autolak) sa však v miestach aplikovania washu lak mal tendenciu robiť fľaky, ako keby bol mastný povrch - čo som pripisoval na margo washu. Neviem, či použitím riedidla na čistenie by bol tento problém eliminovaný..
Takisto, keď som skúšal ten wash na väčšich detailoch než tenké panelové linky, zdalo sa mi, že to schne veľmi dlho, lebo ani po niekoľkých dňoch to išlo zotierať a ešte aj prach sa do toho lepil.
Len na ukážku výsledok aplikácie dvoch odtieňov syntetických washov MIG na motoroch lietadla:

Ešte prikladám link k diskusii na tému wash pri stavbe môjho Airbusu A350.
Počas stavby F-14D Tomcatu som zbadal, že MIG washe leptajú akrylové farby Revell:
Po farbení to chcelo nejako zvýrazniť paneláž a trochu špiny od lietania. Keďže som zistil, že washe MIG pekne leptajú akrylovú Revellku a iný wash som doma nemal, musel som si zamiešať nejaký menej agresívny "samodomo" mix. Trochu vody som zašpinil čiernou revellkou a do nej som ešte dal kvapku jari, ako zmáčadlo. Týmto washom som ako-tak napatinoval lietadlo. Nie je to bohviečo, ale vzhľadom na metódu z kategórie ŽaVeS sa nemôžem sťažovať :)
No a ešte doplním takú skúsenosť s washom od MIG, že sa rýchlo pokazia - na svetlejšom odtieni som zbadal, že pigment zhrubol a tvorí zrnká, namiesto rovnomerného rozpustenia v riedidle. Stalo sa to síce po cca. 3 rokoch od kúpy, no iná modelárska chémia mi zatiaľ vždy vydržala viac. Ak je to bežná vlastnosť týchto washov, tak sa ani neoplatí kupovať dopredu, lebo kým prídu na rad, už ich môžete akurát vyhodiť..

Mám ešte akrylový wash od Vallejo (obrázok z prvého príspevku témy), ako alternatívu na ďalšie dopraváky, ale ten som zatiaľ nevyskúšal.
Ako kedy, ale väčšinou naň dávam pololesklý alebo matný lak.
V takomto prípade koľko času dávaš washu na schutie? Skúšal si prelakovať aj olejový wash?

Return to “Tipy a triky - Diskusia // Tips & Tricks - Discusion”