TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Praga S5T Orkan 5.2.0 / Ripper Works / 1:32 / BETATEST

Moderator: iconmaster

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Praga S5T Orkan 5.2.0 / Ripper Works / 1:32 / BETATEST

Postby martin1807 » 14 Oct 2024 22:43

Zdravým všetkých :wink:
Novinku od Ripper Works ste už určite videli, a teda ako obvykle pridávam aj report z testovacej stavby, ktorú som staval. Tentokrát je spomínanou novinkou zametacie vozidlo Praga S5T-3 Orkan 5-2.0

K novinke už vznikol článok na betexa-magazíne, ale pridám aj klasický report :victory:

Na túto stavbu som sa tešil od doby, kedy som sa prvý krát dozvedel, že tento model bude (čo bolo asi tak pred 2-3 rokmi). :bad smile: Model je to rozsiahli a zaujímavý. Na prvý pohľad obyčajná bedňa skrýva pod nástavbou mechanizmy samotného zametacieho ústrojenstva, prídavný motor, ventilátory, ale o tom až nižšie.

Report
Tentokrát trochu rozsiahlejší text o predlohe:
Na konci 50. let byly do ČSSR dováženy především východoněmecké zametací vozy na podvozku IFA S4000-1, jednalo se však o lehčí nákladní automobily s menší nástavbou jejichž výkony nedokázaly efektivně řešit neutěšenou situaci ve znečištěných ulicích československých měst.

Okolo roku 1960 jsou tedy pořizovány výkonnější západoněmecké samosběry Schörling namontované na podvozky S5T-1. Jejich dovoz byl však značně limitován kvůli vysoké ceně (navíc za cenné valuty). V n. p. BSS (Brandýské strojírny a slévárny) Brandýs nad Labem tedy přistoupili k vývoji vlastního zametacího vozu. První prototyp z BSS vznikl ještě před rokem 1962 na podvozku Pragy S5T-1. V roce 1965 pak byla vyrobena nejspíše menší ověřovací série a sériová výroba byla spuštěna v následujícím roce, kdy se již využívalo podvozku Praga S5T-3.

Základem zametacího vozu byl očesaný podvozek klasického třístranného sklápěče. Odlišnosti spočívaly v použití vstřikovacího čerpadla s výkonnostním regulátorem, vzduchojemy byly umístěny vzadu a nádrž byla dvojitá dělená pro benzin i naftu zároveň. Kabina řidiče měla větrací klapky v předních dolních rozích a jednu také na střeše. První verze zametacího automobilu značené jako SAM 5/1 měly rovněž zdvojené řízení. V modernizované variantě SAM 5/1.2 a taktéž v poslední generaci značené jako Orkán 5-2.0 již bylo pouze levostranné řízení.

Veškeré funkce byly ovládány z místa řidiče – na tunelu motoru byl umístěn mohutný ovládací panel se vzduchovými ventily, které ovládaly jednotlivé funkce zametací nástavby.

Zametací ústrojí bylo složeno z dvojice postranních talířových kartáčů, které nametaly prach a nečistoty do středu vozidla, kde byly hubicí odsávány do sběrné nádrže. Točivý pohyb kartáčů zajišťovaly hydromotory. Ke spouštění a zvedání kartáčů a hubice sloužila kladka s lanem napojeným na vzduchové písty. Kartáče byly při práci tzv. plovoucí – kopírovaly vozovku a patníky – toto bylo dosaženo tak, že kartáč byl zavěšen na výkyvném rameni, které bylo do stran roztahováno pružinou.

Odsávání zajišťoval ventilátor poháněný samostatným benzinovým motorem Škoda 1202 z TAZ Trnava. Motor byl zastavěn do samosběru i s kompletní převodovkou, ale paradoxně byl pro pohon využíván jen 4° převodový stupeň, tedy přímý záběr. Na konci výstupní hřídele byla řemenice, přes kterou byl poháněn ventilátor sání a vodní čerpadlo.

Motor Škoda patřil mezi nejproblematičtější části samosběru z důvodu nízké spolehlivosti a častých problémů s přehříváním. Chladič byl stejný jako u osobních vozů, ale kvůli svému umístění za kabinou, byl ještě hůře obtékán vzduchem, náporové chlazení se také nekonalo, a naopak zpod kabiny stoupal teplý vzduch od motoru podvozku.

Při zametání pomocný motor pracoval celou dobu přibližně okolo 3000 ot/min což se negativně projevovalo na jeho životnosti. Perličkou je, že řidič samosběru kontroloval otáčky pomocného motoru nikoliv klasickým otáčkoměrem, jak bychom čekali, ale pouze samostatným rychloměrem. Motor Š1202 bylo tedy předepsané udržovat na rychlosti 60 km/h.

Pro zamezení prášení a zlepšení sání a odlučování prachu byly instalovány trysky pro vytvoření vodní mlhy, okruh skrápění byl poháněn vodním čerpadlem. Nádrž na vodu o objemu 700 litrů byla v přední části sklápěcí nástavby. Objem sběrací nástavby činil 4 m3 a nasávané smetí do ní padalo vpředu shora. Právě ve stropě nástavby se proud nečistot usměrňoval v cyklonovém odlučovači, odstředivá síla pak zajistila, že prachové částice zůstanou v nádrži. Proud vzduchu zbaveného nečistot pak z prostoru sběrné nádrže odsával přes síta vzadu na stropě samotný ventilátor. Z ventilátoru byl pak vyfukován vyčištěný vzduch přes přepad, ve kterém se zachytily i ty poslední drobné prachové částice.

Sběrná skříň byla uzavřena odklápěcím zadním víkem uzamykaným a vyklápěným hydraulickými písty, celá nástavba se sklápěla hydraulicky směrem vzad. Hydraulický okruh sklápění byl propojen s okruhem pohonu hydromotorů smetáku, protože tlakový olej zajišťovalo jediné zubové čerpadlo na hlavní převodovce automobilu. Soustava ventilů fungovala tak, že před zapnutím pohonu čerpadla musel být sepnut pohon alespoň jednoho kartáče. Pokud tomu tak nebylo, při sepnutí čerpadla se začala sklápět nástavba.

Tlak hydraulického oleje z okruhu sklápění, mohl být rovněž přesměrován do větve vyvedené u předního nárazníku, kde sloužil například pro pohon přídavného kartáče, který bylo možné upnout na držák v nárazníku. Tento kartáč však neměl možnost skrápění a s jeho využitím se počítalo v zimních měsících pro čištění vozovek od menšího sněhového poprašku, či odstraňování sněhové břečky. Kartáč mohl být také nahrazen menší sněhovou radlicí.

Autorom textu o predlohe je Tomáš Straňák a tento text je aj súčasťou samotného modelu.
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

martin1807 | 32
2K+

Re: Praga S5T Orkan 5.2.0 / Ripper Works / 1:32 / BETATEST

Postby martin1807 » 14 Oct 2024 23:24

Report
Takže k samotnej stavbe. Jedná sa o ďalšiu Pragu S5T do mojej zbierky a základ vozidla je rovnaký. Samotné zametacie vozy mali základ auta rovnaký ako trojstranné sklápače. Dôvodom prečo sa dochovali 3(4) bol aj ten, že sa vo veľkom prerábali práve na sklápače, ktoré boli viac využiteľné. :P
Začal som podľa návodu motorom.

Podvozok
Pokračovanie rámom kde tiež nie je nič záludné. Páči sa mi, že rám aj nápravy sú vo farbe vozu. Niektoré detaily vyniknú viac ako pri čiernom, alebo šedom podvozku.

Na rám pribudli nápravy a motor bol vlepený do rámu. Stúpačky sú laserový doplnok, ktorý je súčasťou sady laserových doplnkov od Betexy. :still dreaming:

Kolesá, blatníky, nárazník
Kolesá sú klasicky doplnené o dezény. Vystrihovačka ponúka dve verzie predného nárazníku. Jeden s miestom na prilepenie prídavného rámu na predný kartáč, ale v prípade, že by ste tam ten rám nechceli, sú tam aj diely na nárazník bez miest na prilepenie. Mne sa tam ale ten rám na prednom nárazníku páči. :boss: V maske som vyrezal vzduch, čo tiež pekne oživilo celok. :big smile: Na tvarovanie blatníkov som použil malú fľaštičku od herkulesu ako som to popisoval pri stavbe kanálnika.

Na stole:
Galéria

Martin1807

martin1807 | 32
2K+

Postby martin1807 » 14 Oct 2024 23:58

Report
Kabína
Kabína je stále rovnaká, na jej konštrukciu som si už ale zvykol. :wink: :P Rozdiel bol iba v tom, že interiér obsahuje ovládacie prvky pre celú nástavbu.

Všetko sa ovládalo z miesta vodiča čo muselo byť pre vodiča celkom zaujímavé.

Kabínu som umiestnil na podvozok a pribudla kapota. Maska v prednej kapote je tiež laserový doplnok. :wink:

A teraz príde na rad ta najzaujímavejšia časť ale to až zajtra :wink: :victory:
Na stole:
Galéria

Martin1807

martin1807 | 32
2K+

Postby martin1807 » 15 Oct 2024 20:53

Report
Prídavný motor
Na radu prišiel rám za kabínou, na ktorý pribudol prídavný motor. Jedná sa o motor Škoda 1202 a tento motor poháňal celý zametací mechanizmus. Ako je popísane vyššie v odstavci o predlohe :victory:

Motor som osadil na podvozok

Ventilátor, čerpadlo, hydraulická nádrž
Ďalej pribudalo ďalšie vybavenie. Bolo to čerpadlo, ventilátor, hydraulická nádrž a niekoľko ďalších drobností. Pribúdalo tam toho celkom dosť na tak malý priestor.

A zase nasadené všetko na podvozok :still dreaming:

Kartáče
Ďalším prvkom boli samotné zametacie kartáče a hydromotory. Od začiatku tohoto projektu som sa potýkal s dilemou ako nahradiť pôvodný papierový diel a imitovať tak kartáč. Potreboval som nájsť vhodné tenké vlákna, ktoré by sa dali jednoducho aplikovať a aby to ako tak vyzeralo. :bad smile:
V realite vyzerali kartáče takto:

Zvolil som takzvaný „tesniaci kartáč“ na dvere. odrezal som si tenký prúžok, ktorý som rozdelil na menšie kúsky a následne som ich lepil po obvode papierového dielu kartáča. S výsledkom som spokojný a myslím, že to účel splnilo. :victory:

Zametacie kartáče sa dajú nalepiť v hornej alebo dolnej polohe. V skutočnosti je ovládanie zaistené piestom, kde lanko natiahnuté cez kladky spúšťa a dvíha kartáče. Kartáče teda osadené na aute a hneď je z toho zametač. Pribudla tiež hlavná savica. :wink: :P

Zberná nádrž
No a teraz ostalo už iba dorobiť samotnú zbernú nádrž. Nejedná sa o nič zložité. Kostra s vonkajším a vnútorným opláštením, zadné výklopné čelo a vo vnútro je doplnených asi 30 retiazok, ktoré slúžili na usmerňovanie odpadu alebo také niečo. Vo vystrihovačke je to znázornené ako drôtiky, ja som použil tenkú retiazku. :bad smile:
Trochu som ešte rozmýšľal z čoho vyrobiť mriežku na bočné zásuvné dvierka. Najprv som to skúsil s čajovým sáčkom, to bolo ale príliš jemné. Nakoniec som zničil kuchynské sitko a výsledok je uspokojivý.
Na stole:
Galéria

Martin1807

martin1807 | 32
2K+

Postby martin1807 » 15 Oct 2024 21:20

Po dorobení posledných detailov som urobil niekoľko fotiek samotného auta. :P

Report
Predný zametač

Ďalej ostalo iba dorobiť prídavný kartáč. Zase dilema čo použiť. Inšpiroval som sa od Yvana, ktorý pri stavbe zametača za malotraktor kde použil dekoratérsky drôtik. drôtik som namočil vodou zriedenou s herkulesom, natvaroval a nechal vyschnúť. Ostatok na zametači bol už malina. :still dreaming: :victory:

A tu niekoľko fotiek hotového auta so zametačom. :victory: :wink:
Na stole:
Galéria

Martin1807

martin1807 | 32
2K+

Postby martin1807 » 15 Oct 2024 21:39

Ostávalo iba model nafotiť na obálku. Tu je výsledok. Výber z týchto fotiek je na oficiálnych stránkach vydavateľstva a taktiež na obálke. :boss: :vicotry:

Tak a niekoľko slov na záver.

Na tento model som sa tešil od doby, kedy som prvý krát dostal informáciu, že takýto model bude. Keď sa mi dostal do rúk, pustil som sa do neho s veľkou chuťou a moje očakávania boli na mieste. Po tom čo som zlepil asi 40 modelov od Ripper Works, bol tento jeden z najzaujímavejších čo sa atraktivity predlohy aj spracovania týka. Krásne doplnil celú sériu S5Tčiek.
A tu celá séria doposiaľ vydaných Pragoviek S5T :still dreaming: :bad smile:

Dúfam, že sa model bude páčiť aj vám a tento report bude pre niektorých z vás inšpiratívny a nápomocný pri stavbe vašeho zametača. :wink: :victory:
Vidíme sa pri ďalších modeloch.
Na stole:
Galéria

Martin1807

mineraly | 50
Name: Rastislav

Postby mineraly » 15 Oct 2024 21:40

Neskutočné. Radosť pozerať.

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 16 Oct 2024 07:32

Tak toto vyzerá naozaj zaujímavo, dvojmotorovka, to musel byť riadny hukot na ulici keď to zametalo.
Pekný model, skvelé fotky.... uvidíme :wink:
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

developer10 | 41
Name: Peter

Postby developer10 » 16 Oct 2024 08:35

Takto vyzerá zhmotnené príslovie - cvikom ku dokonalosti... Ako už predošlá kabína espetéčky bola fajnová, ale tento modelík je snáď najkrajší a aj najlepšie zlepený v sérii, veľká poklona pane! A myslím že si ho aj kúpim, páči sa mi, hoci ho s veľkou pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote lepiť nebudem, ale páči sa mi :)

A dones ho do Nitry! Trim še!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

martin1807 | 32
2K+

Postby martin1807 » 18 Oct 2024 11:03

Ahoj chlapi ;)
Ďakujem a som rád, že sa model páči.:-)
A dones ho do Nitry!
V Nitre by model mal byť k videniu :P
Tak toto vyzerá naozaj zaujímavo, dvojmotorovka, to musel byť riadny hukot na ulici keď to zametalo.
Dnes som stretol na ulici "moderný" zametač a tiež to nie je najtichšie vozidlo :haha:

Tu je video z youtubu kde chlapík okecáva celý stroj a v určitom momente to má aj naštartované (oba motory). Toto by mal byť jeden z dvoch funkčných strojov, ktoré existujú ak sa nemýlim.
Na stole:
Galéria

Martin1807

Return to “Automobily verejných služieb // Public Services' Vehicles”