Ako som sľúbil, hneď po doručení modelu od Fita som sa doňho pustil. Je to môj prvý poliak po piatich rokoch a vlastne repríza prvej lode vôbec, ktorú som postavil / pôvodný report bol ešte na starom fóre, časť z neho sa zachovala ešte na US fóre, ale bohvie kde, pretože aj to malo medzičasom pár obrovských výpadkov, ktoré čiastočne premazali databázu /
Najprv si predstavme samotnú loď.
Revenge bola jedna z radu tzv. Race - built galeón postavených v druhej polovici 16 storočia v anglicku. Takýchto lodí sa pohybovalo po moriach veľa, avšak len niektoré mali veľmi zaujímavé osudy a Revenge je jednou z nich. Bola vlajkovou loďou Francisa Drakea pri prepadc Cádizu v roku 1587 a vybral si ju ( kvôli jej nautickým vlastnostiam ) aj ako vlajkovú loď počas bitky so španielskou Armadou v roku 1588. Prečo sa ale na túto loď dodnes pamätá, je jej zúrivý boj so španielskou flotilou v roku 1591. Revenge v tom čase pod velením Richarda Grenville hliadkovala na mori ako súčasť anglickej hliadky číhajúc na španielske lode. Práve v tom čase sa Grenville rozhodol, nútený epidémiou horúčky, zostať na jednom z ostrovov a počkať na uzdravenie chorých. Zvyšok posádky sa venoval výmene balastu a iným potrebným činnostiam. Tam ju zachytila flotila španielskych lodí 12 apoštolov. Anglická loď sa mohla pokúsiť utiecť, ale Grenville sa rozhodol pre nerovný boj. 31 augusta sa strhla bitka, španielske lode neustále dorážali na oveľa menšieho protivníka, ale nikdy sa im nepodarilo uskutočniť dokonalú abortáž a dobyť loď, Revenge sama poslala dve španielske lode ku dnu. Na ďalší deň bitka pokračovala, Na konci mala Revenge polovicu posádky mŕtvej, zo zvyšku bolo len pár nezranených, bola bez munície, bez sťažňov a v podpalubí mala skoro dva metre vody. Grenville, sám ťažko ranený, rozkázal potopiť loď, ale ostatní sa rozhodli kapitulovať. Tak sa Revenge stala jedinou loďou dobytou španielmi počas alžbetínskych vojen. Do španielska nikdy nedorazila, o pár dní sa potopila počas búrky pri Azorských ostrovoch.
Teraz k modelu. Nebudem ho priveľmi okecávať, ďalej sú nafotené všetky listy. Poviem len toľko, že reprint je úplne iné kafe, ako originál. Akurát autori si mohli dať trochu viac námahy s obšívkou a urobiť ju vo forme, ako vidím napr. pri Papegojan - e alebo Schwarzer Rabe, takto ostali pri pôvodnej, čo mne osobne vadí a bude nasledovať znovu fóliovanie. Takisto tam dali zbytočne šablóny kostry, stačilo tam dať len diely nenachádzajúce sa v laserových dieloch a ušetrili by cca dve listy.
Ďalší popis laserových dielov pri kostre, k zvyšku nemám čo dodať.
Tož, tu je vystrihovačka, obracal som ju list po liste.