TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Revenge 1577 /Shipyard/ 1:96

Moderator: Fito

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Revenge 1577 /Shipyard/ 1:96

Postby Jano 100 » 01 May 2013 22:45

Zdravím moji modelárski priatelia,

Ako som sľúbil, hneď po doručení modelu od Fita som sa doňho pustil. Je to môj prvý poliak po piatich rokoch a vlastne repríza prvej lode vôbec, ktorú som postavil / pôvodný report bol ešte na starom fóre, časť z neho sa zachovala ešte na US fóre, ale bohvie kde, pretože aj to malo medzičasom pár obrovských výpadkov, ktoré čiastočne premazali databázu /

Najprv si predstavme samotnú loď.
Revenge bola jedna z radu tzv. Race - built galeón postavených v druhej polovici 16 storočia v anglicku. Takýchto lodí sa pohybovalo po moriach veľa, avšak len niektoré mali veľmi zaujímavé osudy a Revenge je jednou z nich. Bola vlajkovou loďou Francisa Drakea pri prepadc Cádizu v roku 1587 a vybral si ju ( kvôli jej nautickým vlastnostiam ) aj ako vlajkovú loď počas bitky so španielskou Armadou v roku 1588. Prečo sa ale na túto loď dodnes pamätá, je jej zúrivý boj so španielskou flotilou v roku 1591. Revenge v tom čase pod velením Richarda Grenville hliadkovala na mori ako súčasť anglickej hliadky číhajúc na španielske lode. Práve v tom čase sa Grenville rozhodol, nútený epidémiou horúčky, zostať na jednom z ostrovov a počkať na uzdravenie chorých. Zvyšok posádky sa venoval výmene balastu a iným potrebným činnostiam. Tam ju zachytila flotila španielskych lodí 12 apoštolov. Anglická loď sa mohla pokúsiť utiecť, ale Grenville sa rozhodol pre nerovný boj. 31 augusta sa strhla bitka, španielske lode neustále dorážali na oveľa menšieho protivníka, ale nikdy sa im nepodarilo uskutočniť dokonalú abortáž a dobyť loď, Revenge sama poslala dve španielske lode ku dnu. Na ďalší deň bitka pokračovala, Na konci mala Revenge polovicu posádky mŕtvej, zo zvyšku bolo len pár nezranených, bola bez munície, bez sťažňov a v podpalubí mala skoro dva metre vody. Grenville, sám ťažko ranený, rozkázal potopiť loď, ale ostatní sa rozhodli kapitulovať. Tak sa Revenge stala jedinou loďou dobytou španielmi počas alžbetínskych vojen. Do španielska nikdy nedorazila, o pár dní sa potopila počas búrky pri Azorských ostrovoch.

Teraz k modelu. Nebudem ho priveľmi okecávať, ďalej sú nafotené všetky listy. Poviem len toľko, že reprint je úplne iné kafe, ako originál. Akurát autori si mohli dať trochu viac námahy s obšívkou a urobiť ju vo forme, ako vidím napr. pri Papegojan - e alebo Schwarzer Rabe, takto ostali pri pôvodnej, čo mne osobne vadí a bude nasledovať znovu fóliovanie. Takisto tam dali zbytočne šablóny kostry, stačilo tam dať len diely nenachádzajúce sa v laserových dieloch a ušetrili by cca dve listy.

Ďalší popis laserových dielov pri kostre, k zvyšku nemám čo dodať.

Tož, tu je vystrihovačka, obracal som ju list po liste.

Last edited by Jano 100 on 18 Feb 2014 21:05, edited 1 time in total.
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

Jano 100 | 56
Pán plachetníc

Re: Revenge 1577 / Shipyard / 1:96

Postby Jano 100 » 01 May 2013 23:03

Nedalo mi a začal som lepiť hneď. Kostru vylúpnete za cca 10 minút. Netreba sa trápiť s o zvyškami po laseri, kostru aj tak bude treba brúsiť. Zostavíte ju za ďalších desať minút, tu niet čo špekulovať. Kostra sa nachádzala na troch dieloch A3 kartónu hrúbky 1mm a jednom dieli A4 hrúbky 0,5 mm - tu sa nachádzali dve rebrá rozdelené na prednú a zadnú stranu, ktoré bolo treba zlepiť dokopy. Neviem, prečo sa autori rozhodli pre takéto riešenie, keď to mohli páliť na menší formát rovno na hrúbku 1 mm. Ako som spomínal, rebrá sú takisto vytlačené a milovníci vlastnej práce si ich môžu podlepiť, a vyrezať sami ( :bad smile: ).
Lepenie kostry Vám zaberie pol dňa, ja som tak učinil ešte včera a dnes som nechal kostru schnúť. Z laserov mi treba dolepiť ešte pár drobných dielov ( podložky pod výstuhy do medzipalubia )

Toť zlepená kostra.

Ako si všimnete, lasery neobsahujú celú kostru. Chýbajú vnútorné výstuhy pod lafety v podpalubí a celá horná časť kormy. To sú diely, ktoré si musíte podlepiť a vystrihnúť. Pritom z laserov mi ostalo toľko odpadu, že tých 14 drobných dielov tam kľudne mohli dať ( a som si istý, že s odpadom podlepím všetky diely potrebujúce hrúbku 1mm :bad smile:

Pokračovanie nabudúce :wink:

Jano

Miso122 | 28
Name: Michal

Re: Revenge 1577 /Shipyard/ 1:96

Postby Miso122 » 02 May 2013 08:18

Svitá na ďalšiu perfektnú stavbu v tvojom podaní. Kostra je super. Sledujem.
Na stole: San Salvador
Hotovo: Nautilus, Michalská veža, Kaiten-1,...

Tomáš | 53
Name: Tomáš

Postby Tomáš » 02 May 2013 08:58

Aj ja so zvedavý na tvoju prácu, a ako ťa poznám model bude perfektný. Dúfam že ťa neprestane baviť opravovať chyby, ktoré sú na modely /určite sú/ a na konci nám ukážeš ešte krajší model ako je tam na obale. Držím ti palce.

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 02 May 2013 09:40

Nuž, keď budem veľký, tiež dám nejakú loďku... :P
Držím palce a teším sa na super stavbu a report! :wink:
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

DORIS | --
Name: Doris

Postby DORIS » 02 May 2013 11:14

Tak na to se moc těším a přeji spoustu radosti a zdaru při stavbě krásné lodičky. :victory:
Doris

Jano 100 | 56
Pán plachetníc

Postby Jano 100 » 03 May 2013 20:46

Vďaka Vám všetkým za povzbudivé slová :wink:

Zvyšok kostry som vystrihol a vlepil ešte predvčerom - len to nestíham publikovať :wink:
Kostra, akokoľvek vyzerá zlepená pekne, má tie isté nedostatky ako pôvodné vydanie - sú tam presahy v palubách a dieloch slúžiacich ako podložky pod lafety ( neuvádzam čísla dielov - aj tak by to nikto nenašiel ) a horizontálne rebrá sú pálené - aj nakreslené - tak, že spodná strana lícuje, ale na vrchnej strane je už medzera. Spred piatich rokov si pamätám, že miro m13 mal takýto istý problém pri Trinidade ( jednalo sa o vyrezávanú kostru ).. Ako som spomínal, je treba kostru prebrúsiť kvôli plynulému prechodu.

Dorobil som zvyšné diely, nasledovať už budú časti medzipalubia a paluby.Loď musí byť vykostrená celá vrátane palúb. Potom sa získa tuhosť a rovnobežnosť kostry a môžete si s ňou robiť čo chcete.

Jano

Jano 100 | 56
Pán plachetníc

Postby Jano 100 » 03 May 2013 21:32

Vlepené medzipalubie.

Nechal som pôvodnú tlač, aj tak tam nebude vidieť, a okrem toho je celkom pohľadná :wink:

Jano

Jano 100 | 56
Pán plachetníc

Postby Jano 100 » 05 May 2013 16:01

Nalepené paluby. Špáry medzi doskami som vyryhoval koncom ihly. teraz sú paluby pretreté bezfarebným lakom a o hodinu budem brúsiť ( obšívka samozrejme presahuje a brúsením sa upraví ). Možno sa večer pustím do spodnej časti obšívky a do lafiet, ktoré pred uzavretím obšívky už musia byť na miestach.

Jano

Rado T | 28
Name: Radovan

Postby Rado T » 05 May 2013 19:12

Ale si sa rozbehol :haha: pekne ti to ide :big smile: Nejaky ten nabytok v kajutach nebude? Drzim palce pri dalsom postupe, Revenge sa mi velmi paci. :victory:
Čo ťa nezabije, to sa ťa pokúsi zabiť znova.

Return to “Námorná technika // Watercrafts”