TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

P-47D-11 /Halinski/ 1:33

Moderators: Trak-Tor, Jolaus

Peter Bucek | 45
Name: Jack

Re: P-47D-11 /Halinski/ 1:33

Postby Peter Bucek » 16 Oct 2013 23:24

Ahoj všetci, tak sa znovu po dlhšom čase hlásim.

Pokračoval som prácou na bočných paneloch, kde som sa snažil doplniť niektoré detaily podľa fotografií. S výsledkom som celkom spokojný aj keď to išlo urobiť lepšie. Hlavne foťák vytiahol a zvýraznil chyby s retušou a čistotou.

Okrem toho som sa ešte vrátil k základu kokpitu, kde som tiež pridal niektoré detaily

Nasledovalo spojenie častí do jedného celku a doplnenie vnútornej časti obšívky. Tu som ale urobil asi zatiaľ najväčšiu chybu - bočné panely sa mi podarilo osadiť trochu vyššie ako majú byť. Osadeniu vnútornej obšívky to zatiaľ nevadilo, ale po skusmom napasovaní vonkajšej obšívky z kópie, to vyzerá že otvor kokpitu na vnútornej a vonkajšej obšívke nesadne presne a otvory na obšívke pre napojenie nosníkov krídel nebudú lícovať s otvormi v kostre trupu. Pôvodom problému bude pravdepodobne podlepenie niektorých dielov kostry, kde som asi použil viac vrstiev papiera a tak je celé vnútro kokpitu a hlavne to rebro s otvorom pred prístrojovkou trochu vyššie. Pokúsim sa to asi trochu pribrúsiť a tak tú chybu minimalizovať, ale obávam sa že poškodím aj časti ktoré obšívka nezakryje. Musím si to ešte nechať uležať v hlave.
No nechajte sa prekvapiť ako to dopadne. Sám som zvedavý čo z toho bude..

Ešte foto

johnny7 | 42
Wykonawca
Name: Jano

Postby johnny7 » 17 Oct 2013 08:16

Nie som lietadielkar, ale urcite to zbrus. Lebo ak ti nesadne hned prvy diel obsivky, budes sa musiet pasovat aj s ostatnymi.
Hotovo: M4A3 Sherman GPM, Brabham BT26 Forum Team
Na Stole: Dragon Wagon GPM
Pod stolom: SdKfz 251, Mordin Solus (Mass Effect 2)
Zrusene: Skoda Roomster

Peter Bucek | 45

Postby Peter Bucek » 06 Nov 2013 00:30

Tak ubehol nejaký ten týždnik a podarilo sa aj pokročiť, takže sem s tým...

Čím dlhšie som nad tým rozmýšľal, tým viac som vedel že to budem musieť zbrúsiť, pretože ako písal Johnny, chyba v obšívke hneď na začiatku by pochovala celý model. Takže som začal zľahka brúsiť ale nakoniec sa z toho vykľula celkom mäsiarčina. Ale všetko dopadlo dobre, vnútorné časti sa nepoškodili a obšívka celkom sadla. Píšem celkom, pretože relatívne malá chyba (porovnávam s tým čo bolo na začiatku) tam ostala.

Tu je tá chyba - otovry v obšívke sa na pravej strane presne nekryjú s otvormi na kostre a v prednej časti neprilieha presne na vnútornú obšívku

Ostatné časti ale sadli presne, tak dúfam že to tak bude aj na ďalších dieloch obšívky

Momentálne pracujem na prednej časti, takže nabudúce nejaké foto z tade... dúfam...

Peter Bucek | 45

Postby Peter Bucek » 01 Dec 2013 23:20

Po dlhšej odmlke to tu trochu oživím...
Vzhľadom k tomu, že na nete som našiel k tomuto lietadlu dosť podkladov som sa rozhodol skúsiť otvoriť kryty za motorom. Keďže niečo také a v takomto rozsahu robím prvý krát, tak zatiaľ som pracoval len na nových dieloch a originálne diely som zatiaľ neupravoval - na to som ešte nenabral odvahu. Diely som kreslil v 2D grafickom editore, následne lepil, striekal tmelom v spreji, prípadne tmelil modelárskym tmelom a brúsil. Niektoré som aj natrel farbou, ale ku konečným úpravám povrchu som sa ešte nedostal - trochu ma trápi otázka farieb, viď dotaz dole.
Toto zatiaľ vzniklo:

Celkový pohľad - konštrukcia uloženia motora, protipožiarna stena za motorovou sekciou, stena za motorom a kópia vystrihovačky, dve nádrže (na olej a vodu), zadná strana motora a karburátor:

protipožiarna stena - natretá bez patiny:

Zadná časť motora - v nástreku tmelom a karburátor len papier:

Momentálne vyrábam nanovo tú stenu za motorom, pretože obruč uloženia motora tam ide zasunúť len ťažko, čo by určite robilo problémy pri zostavovaní. No a potom bude musieť nasledovať zarezanie do originálu a úprava originálnych dielov - teda ak sa na to nevykašlem a neurobím to celé zavreté :) Ešte uvidím ako sa na to vyspím...

Za kvalitu fotiek sa ospravedlňujem - keď to bude hotové tak to odfotím za denného svetla.

Mám na vás ale aj prosbu o radu. Akej farby má byť nadrž na olej, uloženie motora a pásky slúžiace na prichytenie krytov (pásky lemujúce otvory po odstránení krytov s dierami) zo strany trupu a zo strany motora?
Foto aby ste vedeli na čo sa pýtam:

Problém mi robí fakt, že farba základného náteru sa líšila podľa továrne (žltá, alebo zelená). Neviem ale či aj časti motora boli farbené podľa toho. Na čiernobielych fotkách to nezistím, na farebných sa jedná väčšinou o rekonštruované stroje. Ale fotiek so žltými časťami v motore som ale našiel minimum.
Čo si o tom myslíte???

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 01 Dec 2013 23:25

Ja si myslím, že to vyzerá veľmi fajnovo! :)
A dal by som žltú, nech to je farebné, keď je to už vymakané...
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

Peter Bucek | 45

Postby Peter Bucek » 03 Dec 2013 09:18

O farbe nádrže a konštrukcie uloženia som už viac-menej presvedčený - bude žltá. To sa ale nedá povedať o farbe tých plechov lemujúcich otvory. Logicky by mali byť žlté, ale problém je že na žiadnej fotke som ich žlté ešte nenašiel, tak neviem... Plechy zo strany motora a vyústenia chladiča budú asi vo farbe kovu. No a od strany trupu ... to vážne neviem.

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Postby Robert Blaschke » 03 Dec 2013 10:00

Ja by som to riešil tak: Ak neviem nájsť konkrétnu fotku, ktorá dokazuje, ako to naozaj bolo, tak si prehľadám nejaké plastikárske fóra, kde také niečo rozkrytované už niekto iný robil a vyberiem si farebnú kombináciu, ktorá sa mi bude najviac páčiť :big smile:

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 03 Dec 2013 16:48

Rámová konstrukce by měla být určitě natřená, plechy bych z vnitřní strany natřel hliníkovým odstínem a ušpinil bych je aby to vypadalo, že je v nich zažratá špína. :wink:

Jinak dodělávky vypadají naprosto perfektně. :jawbone:

Stuler | 37
Name: Peter

Postby Stuler » 04 Dec 2013 07:15

Mám na vás ale aj prosbu o radu. Akej farby má byť nadrž na olej, uloženie motora a pásky slúžiace na prichytenie krytov (pásky lemujúce otvory po odstránení krytov s dierami) zo strany trupu a zo strany motora?
Foto aby ste vedeli na čo sa pýtam:

Problém mi robí fakt, že farba základného náteru sa líšila podľa továrne (žltá, alebo zelená). Neviem ale či aj časti motora boli farbené podľa toho. Na čiernobielych fotkách to nezistím, na farebných sa jedná väčšinou o rekonštruované stroje. Ale fotiek so žltými časťami v motore som ale našiel minimum.
Čo si o tom myslíte???
Palivové systémy západných lietadiel mali, a stále myslím, že majú, hnedé sfarbenie.

Peter Bucek | 45

Postby Peter Bucek » 04 Dec 2013 16:49

Brzdič - tie plechy budú určite vo farbe kovu, ale nie som si istý či ten hliník je správny. Z fotiek to vyzerá viac sivé ako vo farbe hliníka. Podľa mňa sa tie plechy nejako upravovali vo výrobe a preto nie sú lesklé. Takže asi zvolím odtieň sivej a možno tam pridám trochu "hliníka"

Stuler - Je to pravdepodobné že systémy sa farebne odlišovali. Nevyznám sa v tomto a tak si nechám poradiť + sa budem riadiť fotkami. Tá nádrž na fotke je ale na olej a tá bola určite farbená základnou farbou aká sa používala na vnútorné časti lietadla. Palivové nádrže sú až za tou priečkou.

Return to “Letecká technika // Aircrafts”