Ako som avizoval, ďalším lietadlom, ktoré sa pokúsim dať dokopy je P-40C, v britskom typovom značení Tomahawk Mk.IIB.
P-40tak je tak trochu v tieni úspešnejších strojov ako P-51 a P-47, ja si netrúfam hodnotiť, či zaslúžene (aj keď som nejaké porovnávačky čítal).
V Európe viac odbojovali iné typy, masovejšie nasadenie bolo v tichomorí a severnej afrike, kde ich nasadili briti. Odtiaľ pochádza aj kamulfláž tohoto modelu, lietal na ňom Clive Caldwell - austrálske eso.
Technické údaje som prebral z modelu (na wiki sú mierne odlišné):
Rozpätie - 11,38 m
Dĺžka - 9,67 m
Výška - 3,22 m
Povrch krídiel - 21,92 m2
Váha - 2640 kg
Maximálka - 555 km/h
Dostup - 9992 m
Poďme k modelu. Rozsah sú štyri strany A4, dve strany rebier a štyri strany návodoviek. WAK používa oproti iným, čo som držal v ruke, naozaj tvrdý prebal, takže ani po dlhom listovaní v archíve sa nepokrkve
Návodovky na mňa pôsobia nie úplne dobre, asi najskôr tým, že sú oproti tomu Halovmu formátu na A4ke viac natlačené na seba, a teda trochu menej prehľadné. Ako to je mojím zvykom, mám k tomu aj laser set. Ten je od GPM, a chýbajú v ňom diely podliepané 0,5 mm kartónom. Takže ak lasery, treba asi kuknúť, či ten WAKový set nie je kompletný...
Zlepiteľné to je, videl som fotky pekne zlepeného modelu. Ale aj komentáre typu " to gówno w kolorowym papierku"...tak uvidíme, ako skončím ja
Priznávam, že som chcel pôvodne lepiť niečo iné, tak nezáživam úplnú eufóriu...
Problématické časti asi budú nos a prechod za opierkou hlavy.
Začiatok stavby je klasika, kostra okolo kokpitu a kokpit samotný. Rebro 1h neodporúčam nalepiť hneď, ale až po knipli a sedačke - inak sa tam asi bude zle manipulovať.
Nemám z toho ale zatiaľ dobrý pocit. Tá kostra na mňa nepôsobí úplne dôveryhodne. Drôty som bral presne podľa modelu, ale knipel sa mi teraz zdá tenký. Bodky pre nalepenie sedačky boli tiež trochu mimo, musel som to dotrieť...:
Takže nie úplne šťastný začiatok, uvidíme ako ma to bude baviť...
m.