TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Santa Maria 1492 /Jano 100/ 1:96 - HOTOVO

Moderator: Fito

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Re: Santa Maria 1492 /Jano 100/ 1:96

Postby Fito » 24 Feb 2015 20:24

v akomsi vlákne o loďkách Doris píše toto :
...to bílé je skutečně nátěr, používal se jako ochrana lodního trupu před škůdci, kteří by jinak poničili dřevo. Je to krásně vidět i na dobových malbách zcela nových lodí ještě před spuštěním na vodu...
Kolumbus to ešte biele nemal, vtedy iba napustili dosky dechtom a živicou a ktovieeštečím, aby im to v tej slanej vode vydržalo dlhšie, ako iba jednu cestu tam...
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 25 Feb 2015 00:03

Vďaka páni :wink:

Doris nedávno zmenila zamestnanie, takže je jej aj na modelforu poskromne, holt budete sa musieť spokojiť so mnou.

Tak, ako to bolo napísané u Doris, nátery sa používali na ochranu spodnej časti trupu hlavne proti obrastaniu trupu rôznymi morskými potvorami, ktorým chutilo drevo a zároveň ich prítomnosť na trupe spomaľovala loď.
V európe sa do začiatku 16 storočia na úpravu používal decht, resp. rôzne zmesi dechtu podľa možností a spôsobov majiteľa. Spodok trupu sa predtým zvykol ešte opáliť, takže po niekoľkonásobnom pretretí dechtom získal tmavohnedý, až čierny nádych.
Začiatkom 16 storočia sa v európe objavili portugalské lode, ktoré mali natretý spodok trupu na šedobielo ( alebo tak podobne - podľa použitých prísad ) niekoľkými vrstvami zmesou vápna, rybieho tuku, oleja a iných prísad. Nebol to portugalský vynález, ale čínsky, číňania tento spôsob ochrany lodného trupu používali už dávno. ( Iste je Vám známo, že portugalci sa tam motali už od začiatku 16 storočia, až tam v roku 1537 založili na jednom ostrovčeku obchodnú kolóniu Macao ). Tento náter sa postupne rozšíril do celej európy. V Anglicku sa ujal zhruba v polovici 16 storočia.
Dúfam, že Vám takéto vysvetlenie postačí :wink:

Ja sa teraz venujem drobotine, dačo už je na lodi, na dačom sa pracuje.

Jano

Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

Roman | 53
4K+
Name: Roman

Postby Roman » 01 Mar 2015 08:47

majster lodiar,mam na nich znovu par otazok: kolko asi vazi takato lod? ako namornici vytahovali na breh lod ked ju potrebovali opravit na suchu mimo pristavu? / ako napr. francis drake pocas plavby okolo sveta/. ako lod dostali do vody po oprave?

group b | --
2K+
Name: Tomáš

Postby group b » 01 Mar 2015 19:22

nejsem mistr lodičkář, jen fanda majáků. Stavím nejen modely, ale zajímám se o ně i jinak. A tak je pro mě něco jako bible kniha Julese Verna Maják na konci světa. Mimo jiné i v ní autor popisuje, jak se to dělalo a stejně to určitě dělal i Drake.
Dostat loď na břeh je velice jednoduché. Stačí k tomu příhodná pláž. Při přílivu se loď zakotvila co možno nejblíže břehu a pak se jen počkalo na odliv a loď byla na suchu. Pokud nebyla posádka úplně blbá, tak si zjistila, kolik času mají, než se voda vrátí a mohla se pustit do oprav. Pak se zase počkalo na příliv, který loď zvedl ze dna a buď vlastní silou, nebo pomocí člunu, případně vytaženou kotvou se stáhla na vysokou vodu.
moje webové stránky kde naleznete mojí tvorbu - modely nejen automobilů | za obzorem

Jano 100 | 56
Pán plachetníc

Postby Jano 100 » 01 Mar 2015 22:29

Roman: jaký ja som majster...len si lepím to, čo ma baví. Na tvoju otázku Group b odpovedal za mňa. Ja len doplním, že loď sa pred tým mohla odľahčiť vyložením časti nákladu.
Tu je o tom kratší článok: http://en.wikipedia.org/wiki/Careening
Tu sú nejaké obrázočky:

Používalo sa to predovšetkým u menších plavidiel, väčšie prechádzali očistou v suchom doku, alebo čiastočne naklonením trupu ( premiestnením kanónov alebo nákladu ) priamo na mori. Občas sa tak stali aj tragédie - pri takejto činnosti sa potopila radová loď 1. triedy Royal George.

Jano

Jano 100 | 56
Pán plachetníc

Postby Jano 100 » 03 Mar 2015 19:25

Trup je hotový. najviac času zabralo na mieru robené zábradlíčko, inak nič. 99 % papierovej roboty je hotovej, teraz môžem ísť do pohonu :victory:

Malá rekapitulácia:

a po troške trápenia je vymaľované :victory:

Dúfam, že sa Vám výsledok môjho snaženia páči - a ideme do sťažňov :wink:

Jano
Last edited by Jano 100 on 04 Mar 2015 13:38, edited 1 time in total.

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 03 Mar 2015 20:09

Dúfam, že sa Vám výsledok môjo snaženia páči...
ak by už bolo po 22:00, tak smelo môžem napísať, ku*važe, takto iba, kuaže áno :victory:
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

group b | --
2K+

Postby group b » 03 Mar 2015 22:47

o tom nepochybuj , tohle je pořádný kus modelařiny, pěkně si všechno osahat, žádný lasery, 3d technologie a podobně.
Proto je radost vidět, jak ti to přibývá.
moje webové stránky kde naleznete mojí tvorbu - modely nejen automobilů | za obzorem

Tomáš | 53

Postby Tomáš » 04 Mar 2015 09:53

Jano ty si vypracoval svojskú, /dokonalú/ metódu výroby modelov. Videl som už všeličo na nete ale tento spôsob som ešte nevidel ani u jedného modelára, teda okrem Doris. Si unikátny modelár. S takou ľahkosťou pracuješ, vidno že to už máš v maličku. Ja sa tu trápim s každou maličkosťou, a ty si vezmeš plán do ruky a o 2 mesiace je hotový model ako group b písal bez laseru a podobných vymožeností. Obdivujem ťa za to.

Jano 100 | 56
Pán plachetníc

Postby Jano 100 » 13 Mar 2015 19:55

Vďaka páni za kladné reakcie :big smile:
Tomáš: každý modelár je unikátny, hoci je pravda, že u mňa prevláda skôr už rutina ( a možno preto sa nechtiac vyhýbam laserom ). Takýmto spôsobom si vyrobím model, ktorý ma prežije :bad smile:

So sťažňami to už nešlo tak rýchlo, ako som predpokladal ( aj času je pomenej ), ale už sú na mieste. Vyrobil som ich, ako vždy, z bukovej ( môže byť aj javorová ) guľatiny, ktorú som obrúsil šmirgľom na ručnej vŕtačke. Tónované sú anilinkami a natreté bezfarebným matným lakom ( až na spodok, do lode ich lepím herkulesom ).
To je zatiaľ všetko, idem vyrábať kladky a polkladky - hoci som ich mal tony, už zmizli ( odvtedy som už štyri lode vystrúhal - ale ten čas letí, čo? )

Tu je zopár fotiek z lode:

a tu jedna spoločná ( už bolo načase )

Pokračovanie nabudúce.

Jano :victory:

Return to “Námorná technika // Watercrafts”