Kolumbus to ešte biele nemal, vtedy iba napustili dosky dechtom a živicou a ktovieeštečím, aby im to v tej slanej vode vydržalo dlhšie, ako iba jednu cestu tam......to bílé je skutečně nátěr, používal se jako ochrana lodního trupu před škůdci, kteří by jinak poničili dřevo. Je to krásně vidět i na dobových malbách zcela nových lodí ještě před spuštěním na vodu...
TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ
LINK NA VLAKNO TOŤ
Santa Maria 1492 /Jano 100/ 1:96 - HOTOVO
Moderator: Fito
Re: Santa Maria 1492 /Jano 100/ 1:96
v akomsi vlákne o loďkách Doris píše toto :
Vďaka páni
Doris nedávno zmenila zamestnanie, takže je jej aj na modelforu poskromne, holt budete sa musieť spokojiť so mnou.
Tak, ako to bolo napísané u Doris, nátery sa používali na ochranu spodnej časti trupu hlavne proti obrastaniu trupu rôznymi morskými potvorami, ktorým chutilo drevo a zároveň ich prítomnosť na trupe spomaľovala loď.
V európe sa do začiatku 16 storočia na úpravu používal decht, resp. rôzne zmesi dechtu podľa možností a spôsobov majiteľa. Spodok trupu sa predtým zvykol ešte opáliť, takže po niekoľkonásobnom pretretí dechtom získal tmavohnedý, až čierny nádych.
Začiatkom 16 storočia sa v európe objavili portugalské lode, ktoré mali natretý spodok trupu na šedobielo ( alebo tak podobne - podľa použitých prísad ) niekoľkými vrstvami zmesou vápna, rybieho tuku, oleja a iných prísad. Nebol to portugalský vynález, ale čínsky, číňania tento spôsob ochrany lodného trupu používali už dávno. ( Iste je Vám známo, že portugalci sa tam motali už od začiatku 16 storočia, až tam v roku 1537 založili na jednom ostrovčeku obchodnú kolóniu Macao ). Tento náter sa postupne rozšíril do celej európy. V Anglicku sa ujal zhruba v polovici 16 storočia.
Dúfam, že Vám takéto vysvetlenie postačí
Ja sa teraz venujem drobotine, dačo už je na lodi, na dačom sa pracuje.
Jano

Doris nedávno zmenila zamestnanie, takže je jej aj na modelforu poskromne, holt budete sa musieť spokojiť so mnou.
Tak, ako to bolo napísané u Doris, nátery sa používali na ochranu spodnej časti trupu hlavne proti obrastaniu trupu rôznymi morskými potvorami, ktorým chutilo drevo a zároveň ich prítomnosť na trupe spomaľovala loď.
V európe sa do začiatku 16 storočia na úpravu používal decht, resp. rôzne zmesi dechtu podľa možností a spôsobov majiteľa. Spodok trupu sa predtým zvykol ešte opáliť, takže po niekoľkonásobnom pretretí dechtom získal tmavohnedý, až čierny nádych.
Začiatkom 16 storočia sa v európe objavili portugalské lode, ktoré mali natretý spodok trupu na šedobielo ( alebo tak podobne - podľa použitých prísad ) niekoľkými vrstvami zmesou vápna, rybieho tuku, oleja a iných prísad. Nebol to portugalský vynález, ale čínsky, číňania tento spôsob ochrany lodného trupu používali už dávno. ( Iste je Vám známo, že portugalci sa tam motali už od začiatku 16 storočia, až tam v roku 1537 založili na jednom ostrovčeku obchodnú kolóniu Macao ). Tento náter sa postupne rozšíril do celej európy. V Anglicku sa ujal zhruba v polovici 16 storočia.
Dúfam, že Vám takéto vysvetlenie postačí
Ja sa teraz venujem drobotine, dačo už je na lodi, na dačom sa pracuje.
Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe
majster lodiar,mam na nich znovu par otazok: kolko asi vazi takato lod? ako namornici vytahovali na breh lod ked ju potrebovali opravit na suchu mimo pristavu? / ako napr. francis drake pocas plavby okolo sveta/. ako lod dostali do vody po oprave?
nejsem mistr lodičkář, jen fanda majáků. Stavím nejen modely, ale zajímám se o ně i jinak. A tak je pro mě něco jako bible kniha Julese Verna Maják na konci světa. Mimo jiné i v ní autor popisuje, jak se to dělalo a stejně to určitě dělal i Drake.
Dostat loď na břeh je velice jednoduché. Stačí k tomu příhodná pláž. Při přílivu se loď zakotvila co možno nejblíže břehu a pak se jen počkalo na odliv a loď byla na suchu. Pokud nebyla posádka úplně blbá, tak si zjistila, kolik času mají, než se voda vrátí a mohla se pustit do oprav. Pak se zase počkalo na příliv, který loď zvedl ze dna a buď vlastní silou, nebo pomocí člunu, případně vytaženou kotvou se stáhla na vysokou vodu.
Dostat loď na břeh je velice jednoduché. Stačí k tomu příhodná pláž. Při přílivu se loď zakotvila co možno nejblíže břehu a pak se jen počkalo na odliv a loď byla na suchu. Pokud nebyla posádka úplně blbá, tak si zjistila, kolik času mají, než se voda vrátí a mohla se pustit do oprav. Pak se zase počkalo na příliv, který loď zvedl ze dna a buď vlastní silou, nebo pomocí člunu, případně vytaženou kotvou se stáhla na vysokou vodu.
moje webové stránky kde naleznete mojí tvorbu - modely nejen automobilů | za obzorem
Roman: jaký ja som majster...len si lepím to, čo ma baví. Na tvoju otázku Group b odpovedal za mňa. Ja len doplním, že loď sa pred tým mohla odľahčiť vyložením časti nákladu.
Tu je o tom kratší článok: http://en.wikipedia.org/wiki/Careening
Tu sú nejaké obrázočky:

Používalo sa to predovšetkým u menších plavidiel, väčšie prechádzali očistou v suchom doku, alebo čiastočne naklonením trupu ( premiestnením kanónov alebo nákladu ) priamo na mori. Občas sa tak stali aj tragédie - pri takejto činnosti sa potopila radová loď 1. triedy Royal George.
Jano
Tu je o tom kratší článok: http://en.wikipedia.org/wiki/Careening
Tu sú nejaké obrázočky:
Používalo sa to predovšetkým u menších plavidiel, väčšie prechádzali očistou v suchom doku, alebo čiastočne naklonením trupu ( premiestnením kanónov alebo nákladu ) priamo na mori. Občas sa tak stali aj tragédie - pri takejto činnosti sa potopila radová loď 1. triedy Royal George.
Jano
Trup je hotový. najviac času zabralo na mieru robené zábradlíčko, inak nič. 99 % papierovej roboty je hotovej, teraz môžem ísť do pohonu
Malá rekapitulácia:

a po troške trápenia je vymaľované

Dúfam, že sa Vám výsledok môjho snaženia páči - a ideme do sťažňov
Jano
Malá rekapitulácia:
a po troške trápenia je vymaľované
Dúfam, že sa Vám výsledok môjho snaženia páči - a ideme do sťažňov
Jano
Last edited by Jano 100 on 04 Mar 2015 13:38, edited 1 time in total.
ak by už bolo po 22:00, tak smelo môžem napísať, ku*važe, takto iba, kuaže ánoDúfam, že sa Vám výsledok môjo snaženia páči...
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]
o tom nepochybuj , tohle je pořádný kus modelařiny, pěkně si všechno osahat, žádný lasery, 3d technologie a podobně.
Proto je radost vidět, jak ti to přibývá.
Proto je radost vidět, jak ti to přibývá.
moje webové stránky kde naleznete mojí tvorbu - modely nejen automobilů | za obzorem
Jano ty si vypracoval svojskú, /dokonalú/ metódu výroby modelov. Videl som už všeličo na nete ale tento spôsob som ešte nevidel ani u jedného modelára, teda okrem Doris. Si unikátny modelár. S takou ľahkosťou pracuješ, vidno že to už máš v maličku. Ja sa tu trápim s každou maličkosťou, a ty si vezmeš plán do ruky a o 2 mesiace je hotový model ako group b písal bez laseru a podobných vymožeností. Obdivujem ťa za to.
Vďaka páni za kladné reakcie
Tomáš: každý modelár je unikátny, hoci je pravda, že u mňa prevláda skôr už rutina ( a možno preto sa nechtiac vyhýbam laserom ). Takýmto spôsobom si vyrobím model, ktorý ma prežije
So sťažňami to už nešlo tak rýchlo, ako som predpokladal ( aj času je pomenej ), ale už sú na mieste. Vyrobil som ich, ako vždy, z bukovej ( môže byť aj javorová ) guľatiny, ktorú som obrúsil šmirgľom na ručnej vŕtačke. Tónované sú anilinkami a natreté bezfarebným matným lakom ( až na spodok, do lode ich lepím herkulesom ).
To je zatiaľ všetko, idem vyrábať kladky a polkladky - hoci som ich mal tony, už zmizli ( odvtedy som už štyri lode vystrúhal - ale ten čas letí, čo? )
Tu je zopár fotiek z lode:
a tu jedna spoločná ( už bolo načase )
Pokračovanie nabudúce.
Jano
Tomáš: každý modelár je unikátny, hoci je pravda, že u mňa prevláda skôr už rutina ( a možno preto sa nechtiac vyhýbam laserom ). Takýmto spôsobom si vyrobím model, ktorý ma prežije
So sťažňami to už nešlo tak rýchlo, ako som predpokladal ( aj času je pomenej ), ale už sú na mieste. Vyrobil som ich, ako vždy, z bukovej ( môže byť aj javorová ) guľatiny, ktorú som obrúsil šmirgľom na ručnej vŕtačke. Tónované sú anilinkami a natreté bezfarebným matným lakom ( až na spodok, do lode ich lepím herkulesom ).
To je zatiaľ všetko, idem vyrábať kladky a polkladky - hoci som ich mal tony, už zmizli ( odvtedy som už štyri lode vystrúhal - ale ten čas letí, čo? )
Tu je zopár fotiek z lode:
a tu jedna spoločná ( už bolo načase )
Pokračovanie nabudúce.
Jano