TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

SAN SALVADOR 1543 /free + Jano 100/ 1:96 HOTOVO

Moderator: Fito

tom59herder | 67
Name: Tomáš Herder

Re: SAN SALVADOR 1543 / free + Jano 100 / 1:96

Postby tom59herder » 02 Jun 2015 09:11

Čekal jsem jak dopadne tvé potažení trupu lodě a jaké budou poznatky. Já s tím čekám a bál jsem se, jak to bude sedět, přece jen se snažím postavit loď podle autora. Přinejhorším to přebarvím. Ale co mě zaujalo, je použití duvilaxu, potřeboval bych vědět, jaký typ používáš a jaké to má výhody. Díky.

terenkoza | --
2K+
Name: marek

Postby terenkoza » 02 Jun 2015 21:07

Halo :victory:

Co ja viem...

:P
T.E.R.E.N.K.O.Z.A. : Těžkotonážní Efektivní Rychlý Elektronický Náhodně Kráčející Obrovský Zabíjecí Automat

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 05 Jun 2015 22:06

BugsBunny: autor vystrihovačky postupoval podľa podkladov z námorného múzea v San Diegu, kde sa stavia replika, takže do toho veľmi nevŕtal, a navrhol model podľa požiadavky múzea, čo nie je nič zlé. Kto si chce postaviť San Salvador tak, ako je navrhnutý, kľudne môže, nič sa nestane, bude to pekný model. Ja som povedal, že si budem staviať loď podľa seba, a niektoré detaily mi nesedia, a veľa vecí tam vyslovene chýba ( lanovie ) - tak si ich upravím tak, ako mi hovoria dostupné informácie, o ktorých viem :wink: A aj o nich poviem, možno to bude niekomu užitočné.

tom59herder: ako som spomínal, spodok obšívky sedí, vrch trošku nie, ale to si môžeš upraviť a kedykoľvek vytlačiť znovu. Čo sa týka Duvilaxu, je to podobné lepidlo ako Herkules, ja medzi nimi nevidím skoro žiadny rozdiel, obidva lepia drevo a papier rovnako. Trup ním natieram kvôli spevneniu / vystuženiu. Pre nič viac.

A na terenkozu nemám komentára :bad smile:

Trup som prebrúsil ( najprv šmirgeľ 60, potom 200 ), vôbec som ho nešetril, nerovnosti sa stratili.

Porom som ho jemne pretmelil ( riedky herkules zmiešaný s obyčajnou sadrou ), znovu prebrúsil a natrel duvilaxom. Dorobil som zábradlie na hlavnej palube. Loď je pripravená na polep tapetami :victory:

Ešte jeden gól: replika v San Diegu žiadny otvor pre kanóny nemá

ale kanóny už sú ready

??? Nechám sa prekvapiť.

Ďalší postup čoskoro

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

Tomáš | 53
Name: Tomáš

Postby Tomáš » 06 Jun 2015 08:26

Pekná práca, kvalita a la Jano. :victory:

A vieš čo som si ešte všimol okrem otvorov pre delá, že ti máš v zadnej časti 6 okien a oni iba štyri. Možno tie otvory vyrežú dodatočne.

Jano 100 | 56
Pán plachetníc

Postby Jano 100 » 08 Jun 2015 22:20

Nič nevyrežú, Tomáš. Preto som zvedavý, čo teraz spravia. Momentálne sa trápia s tým, že loď už mala byť spustená na vodu, ale samotná loď váži teraz o 20 ton viac, ako unesú žeriavy, ktoré majú k dispozícii, takže prídu žeriavy z 200 km vzdialeného Los Angeles.
Ja som zatial na lodi urobil polep páskami tapety. Nasledovať bude vypatinovanie trupu a vyrezanie všetkých okienok.

Jano

tom59herder | 67
Name: Tomáš Herder

Postby tom59herder » 09 Jun 2015 20:30

Pěkná práce. Jen má otázka - jakou máš zkušenost s tapetami ohledně jejich lepivosti ? Neodlepují se časem ? A napínáš je při přilepování, nebo jen přihlazuješ ? Děkuji za odpovědi, pro mě to je zase další zkušenost a těším se na patinu ve Tvém podání. :still dreaming:

group b | --
2K+
Name: Tomáš

Postby group b » 09 Jun 2015 21:52

v tvém podání to vždy vypadá jako hračka :jawbone:
moje webové stránky kde naleznete mojí tvorbu - modely nejen automobilů | za obzorem

Jano 100 | 56
Pán plachetníc

Postby Jano 100 » 14 Jun 2015 15:32

Vďaka páni.
Tom59herder: tapety lepia ktorá ako. Tá, ktorú som použil teraz, už nelepí skoro vôbec, ale vôbec to nevadí, nalepím 2 - 3 prúžky a prefénujem, lepidlo sa uvoľní a prilepí sa dokonale. Okrem toho sa tapeta teplom zmrští, takže dokonale prilnie aj na oblúky.
Tapety používam vždy, najstarší model má 8 rokov a nie je na ňom vidieť žiadny náznak odlepenia, vyblednutia ani iného zostarnutia.

groupb: brnkačka....to už je tou rutinou....s tým ja už nenarobím nič .

Trup je vypatinovný anilinovými vodovkami, pretretý matným bezfarebným lakom, vyrezané sú okienka a spodok je natretý.
Predtým

Potom

Spodok som nenatrel bielou, ale hnedou farbou, biela sa bežne používala až v druhej polovici 16 storočia, na tejto lodi takáto ochrana spodnej časti trupu mohla, ale aj nemusela byť. Ja som zvolil druhú alternatívu.
Tu je ešte niekoľko fotiek, nasledovať bude kýl a vonkajšie výstuhy.

Jano
Last edited by Jano 100 on 17 Jan 2016 17:06, edited 1 time in total.

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 15 Jun 2015 09:10

Vymakané! :)
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 16 Jun 2015 23:10

chlape ty to maš zas pekne vymakané.. Ono mi to vazne pride, že ten zaklad je všade o tom istom a ty ides už jak automat..;) kazdopadne je to super a budem dalej sledovať :victory:
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

Return to “Námorná technika // Watercrafts”