Pokiaľ viem, aj Číňania tam už lietajú.
TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ
LINK NA VLAKNO TOŤ
Vesmír
- juraj_ziacik | 43
- Name: Gergej
Re: Vesmír
Veď jasné, že sa to dá brať ako úspech, ale na druhej strane vo vesmíre sme už boli X krát, tak prečo sa začína od znova? Rakety lietali aj s posádkou až na mesiac a zrazu padajú rakety a považujeme to za "úspech". Prečo sa začína od znova?
Hey Hou, Let´s Go!
- developer10 | 41
- Name: Peter
Odpoveď je jednoduchá - začína sa nová etapa vesmírneho cestovania raketami, ktoré sú znovapoužiteľné. Od éry megadrahých shuttlov. Áno, aj šikmookí už boli aj na vysokej obežnej dráhe, ale vieme, ako neočakávateľne končia ich rakety niekedy
Žiadna krajina momentálne nemá dostatok financií aby vyvíjala vlastný kozmický program, prechod na takéto low-costové riešenia je win-win pre obe strany aj z tohto pohľadu.
Áno, okrem tejto oslavy vzniklo aj mnoho ďalších filozofických otázok, ale tak to bolo vždy, dokiaľ je ľudstvo ochotné veriť konšpiráciám a zabíjať vedcov za to že zem a oni sami sú stredobod vesmíru
Trimce še!
Žiadna krajina momentálne nemá dostatok financií aby vyvíjala vlastný kozmický program, prechod na takéto low-costové riešenia je win-win pre obe strany aj z tohto pohľadu.
Áno, okrem tejto oslavy vzniklo aj mnoho ďalších filozofických otázok, ale tak to bolo vždy, dokiaľ je ľudstvo ochotné veriť konšpiráciám a zabíjať vedcov za to že zem a oni sami sú stredobod vesmíru
Trimce še!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku
Nemyslím si že by u tak nákladného projektu zodpodvední niečo riskli, alebo mali zle vyrátané sily, ktorým bude musieť odolávať launchpad. SpaceX snáď už nie je žiaden startup s pár nadšencami.
Cieľ misie naplnený nebol, žiadna katastrofa sa ale tiež nekonala. Niečo otestovali, niečo nevyšlo, ide sa ďalej. Ja osobne si s gratuláciami počkám, až s posádkou pristanú mimo Zeme a vrátia sa späť. Lebo dovtedy ostáva určite ešte kopec práce a riešenia technických problémov, ktoré môžu byť kritické.
To ostatné je marketing.
Mimochodom, tiež niekomu príde ten štartovací stôl na pohľad strašne slabý? Už to vidím, ako sa mi to raz z papiera bude všetko mačkať...
Cieľ misie naplnený nebol, žiadna katastrofa sa ale tiež nekonala. Niečo otestovali, niečo nevyšlo, ide sa ďalej. Ja osobne si s gratuláciami počkám, až s posádkou pristanú mimo Zeme a vrátia sa späť. Lebo dovtedy ostáva určite ešte kopec práce a riešenia technických problémov, ktoré môžu byť kritické.
To ostatné je marketing.
Mimochodom, tiež niekomu príde ten štartovací stôl na pohľad strašne slabý? Už to vidím, ako sa mi to raz z papiera bude všetko mačkať...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jano
Hotové modely: Phoenix DIIa, Z5, T40
Jano
Hotové modely: Phoenix DIIa, Z5, T40
Nopretože to je asi tak, ako keby si v roku 1920 povedal, že načo vyvýjať a inovovať autá, veď už autá máme.....vo vesmíre sme už boli X krát, tak prečo sa začína od znova...(
Alebo ako by jeden nemenovaný z Hvezdárne povedal...., to že máme zaparkovanú ISS 400km nad zemou, to ešte neznamená, že lietame do vesmíru.....
O letoch na mesiac tu pre istotu písať nejdem, to je téma pre Tina
Za mňa - celé SpaceX je peknou ukážkou toho, čo sa dá vybudovať, keď sa do projektu nemontuje štát a korupcia, ale keď tomu šéfuje niekto, kto chce niečo dokázať.
PRESNE TAKNopretože to je asi tak, ako keby si v roku 1920 povedal, že načo vyvýjať a inovovať autá, veď už autá máme.
Alebo ako by jeden nemenovaný z Hvezdárne povedal...., to že máme zaparkovanú ISS 400km nad zemou, to ešte neznamená, že lietame do vesmíru.....
O letoch na mesiac tu pre istotu písať nejdem, to je téma pre Tina
Za mňa - celé SpaceX je peknou ukážkou toho, čo sa dá vybudovať, keď sa do projektu nemontuje štát a korupcia, ale keď tomu šéfuje niekto, kto chce niečo dokázať.
Dnes v noci poleti F9H prvý krát full expendable (ani jeden booster sa nebude pokúšať o pristátie - nebudú mať ani nohy ani grid fins)...
Neviem, či som to sem už niekedy dával, ale ak by niekoho zaujímalo - Booster Flights
Ak by to chcel niekto tlačiť tak myslím A0 som to robil a fronty majú vtedy 2mm na výšku
updatujem to tak pocca troch az piatich letoch (ako kedy)...
Neviem, či som to sem už niekedy dával, ale ak by niekoho zaujímalo - Booster Flights
Ak by to chcel niekto tlačiť tak myslím A0 som to robil a fronty majú vtedy 2mm na výšku
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts
konečne poletí FH ako naozajstná raketa 
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]
ja by som to skôr vintage style nazval...konečne poletí FH ako naozajstná raketa
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]