TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Manžety, prachovky

Moderator: iconmaster

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Manžety, prachovky

Postby iconmaster » 12 Jan 2024 22:05

Riešim zdvíhacie čelo na DAF a už chvíľu špekulujem, ako by sa dalo čo najefetknejšie (a ideálne aj najefektívnejšie) napodobniť prachovky alebo harmonikové manžety, ktoré chránia piestnice hydraulických valcov:

Vonkajší (najväčší) priemer prachovky mi vychádza na 3 mm. Nechcem ich mať funkčné.

Napadli ma zatiaľ takéto riešenia, no každé z nich má nejaký nedostatok:
Slamka
Na plastových slamkách sa nachádza taký "harmonikovitý" úsek, aby sa dala ohnúť. Tvarovo to celkom zodpovedá zadaniu, akurát je to skôr "stromčekovitý" profil (jedna strana zúbok kolmá, druhá šikmá), ktorá ale pri natiahnutí sa viac narovná a dostane symetrický tvar.
Problémom ale je, že slamky sú zvyčajne hrubšie a to aj tie menšie varianty, ktoré sa kedysi dávali na džúsy a pod. - základný priemer trubky okolo 4 mm a vonkajší priemer harmoniky sa už blíži k 5 mm. To by u mňa spôsobilo kolíziu dvoch valcov, keďže sú dosť tesne vedľa seba..

Papierové kolečká
Ortodoxné papierové riešenie by mohlo byť nalepenie krúžkov na seba, striedavo dva rozmery a to nám napodobní efekt hamoniky. Profil bude trochu odlišný od skutočného, ale to by sa dalo zmierniť zaliatím medzier lepidlom.
Väčší problém vidím v tom, ako tie kolečká presne nalepiť za sebou, aby to pôsobilo pekne. Kvôli priemeru by bolo obtiažne ich vydierovať z vnútra a tak navliecť do radu na kus drôtu alebo plastovej tyčky.

Stočený drôt, pružina
Jednoduchším riešením by bolo použiť niečo hotové ako napr. pružina, resp. vyrobiť to navinutím drôtu. Harmonika síce nie je závitovka, ale ak závity nebudú mať príliš strmé stúpanie, tak ten efekt by bol stále OK, si myslím.
No drôt by zase dal iba dosť odlišný a zaoblený profil, namiesto cik-caku.

Samorezka, skrutka do dreva
Rozmýšľal som, čo má ešte podobný profil a zároveň vonkajší priemer, ako potrebujem a napadla ma samorezná skrutka. Použiť ale kus skrutky na modeli nechcem (tiež by to bolo tažké zosúladiť do osi valcom a koncom piestnice). Napadlo ma vyskúšať zmršťovaciu bužírku na závitovú časť samorezky, ako okopíruje ten tvar. Žiaľ, kvôli hrúbke bužírky, to už nie je nijako výrazný profil a navyše, bol problém to vôbec dostať dole zo skrutky.. Ale skrutka ako kopyto by možno šlo použiť v kombinácii s iným mateirálom.

No a tu moje nápady zatiaľ končia. Chcem sa preto spýtať, či ste niekto náhodou neriešili takúto dilemu alebo či vás nenapadá nejaký vhodný polotovar, ktorý by sa dal použiť na imitáciu prachovky. A možno to pomôže aj niekomu inému.

Vopred dík za každý postreh! :wink:

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Re: Manžety, prachovky

Postby petopato » 13 Jan 2024 10:01

Ja by som navliekol primerané O-krúžky (prípadne dva rozmery)napr. na špáratko. Viem, že ten profil je pre teba veľmi guľatý, ale keďže je to také malé to by asi nevadilo a navyše by to nevyžadovalo už povrchovú úpravu.

majos | 51
Name: Marian

Postby majos » 13 Jan 2024 17:27

V dnesnej dobe by som asi isiel do 3D tlace. Myslim, ze Toudi tlaci.
Zilinsky primat(or) v starej forme. Aj Anicka z Cadecky:)
https://www.youtube.com/watch?v=MaR3eZJEQIs
A dalsi Janko:
https://www.youtube.com/watch?v=BBbQbMWQF1o

Paly | 38
Name: Paľo

Postby Paly » 13 Jan 2024 18:30

Ja by som to predsa len spravil z drôtiku, buď natočil špirálovito alebo spravil malé krúžky a postupne ich navliekal. V tej mierke to zaoblenie vadiť nebude a ak predsa, možno by sa ostrým pilníkom dalo prejsť po medzerách a zlepšilo by to vzhľad. Zatiaľ som to vyskúšal na saní k motoru Liazky :big smile: ten priemer tam je myslím okolo 3,5 mm.
Live hard, ride easy.

Paly | 38
Name: Paľo

Postby Paly » 13 Jan 2024 18:43

Tak mne to nedalo a predsa ma napadlo ešte niečo ďalšie. Vzal som kovové pravítko, držal ho cca pod uhlom 45 stupňov a tlakom som pod jeho hranou vaľkal cínový a neskôr aj hliníkový drôt. Keď bola jedna ryha hotová, presunul som sa trošku ďalej a vedľa spravil ďalšiu a ďalšiu. Zhruba som nafotil výsledok. Myslím, že na to, že som sa vôbec nesnažil, to je celkom ok a pri troche viac snaženia by výsledok mohol byť zaujímavý a to hlavne po nafarbení. No sám to musíš vyskúšať, či by si s tým bol spokojný :wink:
Live hard, ride easy.

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 13 Jan 2024 19:29

Dík za postrehy chlapci!

O-krúžky by mohli mať podobný efekt, ako natočený drôt, akurát že takéto malinké O-krúžky nemám doma iba 1-2 ks (aj tie si rezervujem ako ND do airbrush pištolí :) )

3D-tlač ma tiež napadla, ako riešenie "poslednej inštancie", v robote mám aj prístup k FDM tlačiarni, mám ale trochu nedôveru, že by drobný diel vytlačila v prijateľnej kvalite.

Palyho nápad mi nedal, lebo už som špekuloval o niečom podobnom, akurát v papierovej verzii. Hneď som teda aj vyskúšal na papierovej tyčke (ø2,5 mm) otlačiť vzor nechtom a šlo to. Napadlo ma ešte skúsiť navinúť kúsok papiera, a kým je to ešte vlhké, skúsiť tak otlačiť vzor a vyzerá to celkom nádejne:

Tak zatiaľ buď toto alebo drôt ako na Palyho dakarke (s tým mám dobré skúsenosti aj ja na rôznych trubkách nasávania a výfukov).

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 13 Jan 2024 22:29

Paly, sanie motora je ale myslím plechová špirálová hadica, tam je závit aj v reále, ale na Liazke to vyzerá efektne, dole klobúkom.

3D tlač by možno, teda určite išla, ale skôr SLA (živica/ rezin), FDM so strunou by už narážala na svoje limity, jedine tak menšia tryska, manžetu z 2 polovíc a zlepiť

prípadne spraviť prípravok, vysústružiť/ vytlačiť nejaké ryhované valce a takú mokrú papierovú trubičku medzi nimi naryhovať, podobne ako sa valcujú závity

možno by stačilo vytlačiť 2 ryhované platne (to FDM tlačiareň zvládne), spodná by mala bočnice, vrchná by sa posúvala medzi nimi a ryhovalo by sa to podobne, ako sa pilníkom/ pravítkom rovná drôt, posúvaním tam a naspäť
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 14 Jan 2024 00:53

Mňa ešte napadla jednoduchšia vec. Čo tak upnúť špajlu do minivrtačky/brúsky a pomocou ostrého pilníka "vysúsutružiť" tú manžetu?

maaaslo | 45
Name: pavol

Postby maaaslo » 14 Jan 2024 18:04

a mna napadlo este cosi ine... ta samorezka by sa dala pouzit. navlieknut na nu zmrstovaciu izolacnu gumovu? rurku, zmrstit ju plamenom a potom odskrutkovat opatrne tu samorezku. ak by si pouzil detsky puder na tu skrutku tak by sa to mozno ani neprilepilo

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 14 Jan 2024 20:09

Dík za dodatočné tipy. :wink: Ak bude priestor, ešte budem ďalej experimentovať!

Maaslo - s tou zmršťovačkou som to práveže skúšal, ale tadiaľ cesta nevedie. Jednak bol problém to sundať, lebo veľmi tesne obopne závit a podľa mňa ani ten púder alebo dáke mazivo by to nezachránilo. Zároveň tá zmršťovacia bužírka okopíruje ten tvar závitov iba veľmi plytko (kvôli jej hrúbke) a výsledný efekt je ešte menej výrazný, ako napr. natočený drôt. Škoda, že som to nenafotil.
Možno by šlo podľa samorezky vytvoriť odlievaciu formu, ale to je už prlíš veľa alchýmie, to už radšej vytlačiť z rezinu SLA.

Return to “Tipy a triky - Diskusia // Tips & Tricks - Discusion”