Vonkajší (najväčší) priemer prachovky mi vychádza na 3 mm. Nechcem ich mať funkčné.
Napadli ma zatiaľ takéto riešenia, no každé z nich má nejaký nedostatok:
Slamka
Na plastových slamkách sa nachádza taký "harmonikovitý" úsek, aby sa dala ohnúť. Tvarovo to celkom zodpovedá zadaniu, akurát je to skôr "stromčekovitý" profil (jedna strana zúbok kolmá, druhá šikmá), ktorá ale pri natiahnutí sa viac narovná a dostane symetrický tvar.
Problémom ale je, že slamky sú zvyčajne hrubšie a to aj tie menšie varianty, ktoré sa kedysi dávali na džúsy a pod. - základný priemer trubky okolo 4 mm a vonkajší priemer harmoniky sa už blíži k 5 mm. To by u mňa spôsobilo kolíziu dvoch valcov, keďže sú dosť tesne vedľa seba..
Papierové kolečká
Ortodoxné papierové riešenie by mohlo byť nalepenie krúžkov na seba, striedavo dva rozmery a to nám napodobní efekt hamoniky. Profil bude trochu odlišný od skutočného, ale to by sa dalo zmierniť zaliatím medzier lepidlom.
Väčší problém vidím v tom, ako tie kolečká presne nalepiť za sebou, aby to pôsobilo pekne. Kvôli priemeru by bolo obtiažne ich vydierovať z vnútra a tak navliecť do radu na kus drôtu alebo plastovej tyčky.
Stočený drôt, pružina
Jednoduchším riešením by bolo použiť niečo hotové ako napr. pružina, resp. vyrobiť to navinutím drôtu. Harmonika síce nie je závitovka, ale ak závity nebudú mať príliš strmé stúpanie, tak ten efekt by bol stále OK, si myslím.
No drôt by zase dal iba dosť odlišný a zaoblený profil, namiesto cik-caku.
Samorezka, skrutka do dreva
Rozmýšľal som, čo má ešte podobný profil a zároveň vonkajší priemer, ako potrebujem a napadla ma samorezná skrutka. Použiť ale kus skrutky na modeli nechcem (tiež by to bolo tažké zosúladiť do osi valcom a koncom piestnice). Napadlo ma vyskúšať zmršťovaciu bužírku na závitovú časť samorezky, ako okopíruje ten tvar. Žiaľ, kvôli hrúbke bužírky, to už nie je nijako výrazný profil a navyše, bol problém to vôbec dostať dole zo skrutky.. Ale skrutka ako kopyto by možno šlo použiť v kombinácii s iným mateirálom.
No a tu moje nápady zatiaľ končia. Chcem sa preto spýtať, či ste niekto náhodou neriešili takúto dilemu alebo či vás nenapadá nejaký vhodný polotovar, ktorý by sa dal použiť na imitáciu prachovky. A možno to pomôže aj niekomu inému.
Vopred dík za každý postreh!