TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Pinka Żółty Lew - Shipyard/stavba podle plánu 1:48

Moderator: Fito

tom59herder | 67
Name: Tomáš Herder

Pinka Żółty Lew - Shipyard/stavba podle plánu 1:48

Postby tom59herder » 05 May 2024 11:18

Chtěl bych představit stavbu modelu, který jsem chtěl postavit už před 4 roky a z té doby pochází vyřezaná žebra lodi na diodové laserové gravírce vlastní konstrukce. Inspirován postupy Jana100 a Doris jsem se rozhodnul, že jejich postup vyzkouším právě na této lodi. Důvodem byla také velmi špatná kvalita textur vystřihovánky, které by ani při sebelepší snaze nešlo vylepšit v grafickém programu. Prostě by se textury musely nahradit úplně. Také jsem zjistil, že v polském časopise Modelarz vyšel plán na tuto loď a tak vlasně vlastně vystřihovánka Shipyard mi posloužila jen jako základ trupu lodě tak, že jsem si ji naskenoval a v Corelu jsem nakreslil křivky kýlu a žebra jsem tím mohl vytvořit opravdu symetrická.

Co se týká historie lodi, byla pravděpodobně zhotovena v roce 1622 v Gdaňsku a Wikipedie uvádí, že to byla první zhotovená loď v Polsku od počátku do spuštění na vodu. Posádku tvořilo asi 40 lidí a výzbroj byla 10-12 děl. Loď se účastnila bity s švedskou flotilou u Oliwy v roce 1627. Potopena byla v roce 1628. Více lze dohledat na Wikipedii.

Tak k vlastní stavbě modelu. Kostru trupu lodě jsem nechal vlastně "vyhnít" 4 roky na polici v DDM a za tu dobu jsem řešil spoustu jiných problémů z nichž nejhorší bylo stěhování do nového bydliště a to pořádně zamávalo s mým "pořádkem" modelářských zásob a podkladů a stále ve volných chvílích hledám a třídím modelářské věci. Ale mám také výhodu v tom, že k modelaření mám k dispozici celý pokoj. Prošel jsem si příspěvky plachetničářů, především Jana 100 a Doris a u Jana jsem zahlédnul vyplňování mezižeberních prostor vlnitou lepenkou a tak jsem si řekl, že to vyzkouším. Předtím jsem trupy pěnil stavební pěnou nebo vylepoval bločky extrudovaného polystyrénu. Velmi mě udivilo, že se vlnitá lepenka celkem dobře brousila a přitom jsem použil obyčejnou dvouvrstvou lepenky z prázdné krabice od nástěnky. Lepil jsem Duvilaxem, brousil šedesátkou smirkem na špalíku nebo na kulatině. Oproti dřívějším způsobům vyplňování je to čistější práce. Poté jsem vše natřel Duvilaxem. Proužky papíru na vertikální plaňkování jsou široké 10 mm a je to obyčejná čtvrtka ze skicáku. Poté vše je přetřeno Duvilaxem a pěkně to zvarhánkovatělo.

Nechal jsem nátěr vyschnou přes noc a druhý den jsem lehce přebrousil první vrstvu brusnou houbičnou, drsnost 150. Potah jsem vytmelil akrylátovým tmelem, který je na fotkách, jen jsem přidal do něj trochu Herkulesu. Nechal jsem zatvrdnout a znovu houbičkou obrousil. Tím jsem odhalil, že tmelení nebylo úplně v pořádnu a tam jsem položil ještě jednu vrstvu tmelu. Po vytvrzení jsem znovu brousil houbičkou, nejprve drsnost 150 pak 600.

Na první připravenou vrstvu jsem nejprve chtěl dát papírové horizontální proužky, teď o šířce 8 mm, ale má pohodlnost mě přesvědčila, že to oplaňkuji diagonálně. Opět nátěr oblíbeným Duvilaxem, vytmelení tmelem na sádrokartón, přebroušení houbičkami, natření Duvilaxem. Využil jsem teplého počasí a sušil při otevřeném okně v dílně DDM.

Další den jsem položil 3. vrstvu proužků, ale obráceným směrem. Po dokončení jsem opět natíral Duvilaxem a znovu tmelil. Využil jsem toho, že jsme včera měli lepení našeho klubu LICARD v libereckém DDM, a že bylo pěkné počasí a na okně vše rychle vytvrdlo. Břebrousil jsem tmelení houbičkami a celou obšívku jsem teď přestříkal bezbarvým lakem Prima color (značka Dupli-Color).

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Re: Pinka Żółty Lew - Shipyard/stavba podle plánu 1:48

Postby Robert Blaschke » 05 May 2024 13:17

Držím palce. :big smile:

tom59herder | 67

Postby tom59herder » 05 May 2024 21:18

Děkuji, budu to potřebovat. :)

tom59herder | 67

Postby tom59herder » 14 May 2024 22:18

Pracoval jsem na třetí vrstvě "plaňkování", opět jsem lepil 8 mm proužky křížem přes druhou vrstvu - použil jsem Duvilax, kterým jsem pak celou vrstvu natřel a nechal vyschnout do druhého dne. Tmelení bylo ještě nutností, naštěstí na okně vše dobře schnulo a tak jsem asi za 1,5 hodiny mohl brousit. Pak jsem trup přestříkal bezbarvým lakem Prima Color, lehce vybrousil a znovu tím samým lakem přestříknul.

Myslím, že nyní nazrál čas, abych začal lepit boky nad čarou ponoru. Použil jsem karton, ze kterého se dělají krabice na dorty. Předtím bylo nutno vlepit špalíčky vlnité lepenky, kvůli lepšímu dosednutí horních plátů na kostru lodi. Také bylo nutno natřít černou barvou vnitřky podpalubí tam, kde by mohly být vidět. Byl jsem také donucen přilepit základ hlavní paluby (původní myšlenka byla ta, že ji nejprve polepím prkny a pak ji vložím mezi boky). Boky jsem mohl lepit Chemoprénem a spoje sekundovým lepidlem.

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 22 May 2024 17:02

Máš vlastnú metódu, chválim :victory: Ide ti to skvele. Tie prúžky v prostriedku mohli byť kľudne širšie, na krajoch užšie, podľa zakrivenia, ale každý má svoj štýl.
Tiež by som plány chcel, ale už ich asi nezoženiem, vydanie od shipyardu už nemajú ani zberatelia.

Držím palce

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

tom59herder | 67

Postby tom59herder » 23 May 2024 14:26

Děkuji za pochvalu, právě diagonálními proužky jsem se snažil vyhnout tomu zúžování (prostě jenom lenost :red: ). S tím plánem je velká potíž, dohledal jsem si na internetu, že v polském časopise Modelarz 11/2009 vyšel plánek. Byla to anabáze to číslo sehnat, o to větší překvapení bylo, že v tom čísle je asi pět stránek o pince, ale jen dva obrázky použitelné pro případnou úpravu pinky ze Shipyardu. Ještě svitla naděje, že jsem se dozvěděl, že plánek vyšel ještě v časopise Modelarz 1/2016. Překvapení se však nekonalo - v tom čísle byl stejný článek jako v předešlém. Jedinou nadějí je ještě pro mne zkusit oslovit bývalého ředitele Gdaňského námořního muzea pana Litvina jestli on není schopen plán nějakým způsobem získat a zapůjčit. Jinak článek jsem naskenoval v celkém slušné kvalitě a je k dispozici. Já osobně jsem se už rozhodnul, že budu stavět jen podle Shipyardu.

Pokračovat jsem na trupu. Po přilepení horní časti kartonové obšívky jsem trup obrousil a vše natřel Duvilaxem, poté opět tmelení a znovu broušení a nátěr lepidlem. Pro sjednocení jsem ještě celek pokryl proužky, přetmelil, vybrousil a opět nátěr lepidlem. Až poté jsem vyřezal otvory pro střílny.

Tu rutinu mezi potahy jsem vyplnil tím, že jsem si nakreslil křivky na těla lafet z kartonu 1 mm a vyřezal je na svém laseru. Také jsem vymodeloval hlaveň pro 12 děl a vytisknul jsem je na rezinové tiskárně. Po zkusmém sestavení kanónu jsem zjistil, že ty lafety potřebují úpravu a tak jsem musel křivky upravit a znovu lafety vyříznout. Také jsem si vyřezal i části kýlu.

Return to “Námorná technika // Watercrafts”