Co se týká historie lodi, byla pravděpodobně zhotovena v roce 1622 v Gdaňsku a Wikipedie uvádí, že to byla první zhotovená loď v Polsku od počátku do spuštění na vodu. Posádku tvořilo asi 40 lidí a výzbroj byla 10-12 děl. Loď se účastnila bity s švedskou flotilou u Oliwy v roce 1627. Potopena byla v roce 1628. Více lze dohledat na Wikipedii.
Tak k vlastní stavbě modelu. Kostru trupu lodě jsem nechal vlastně "vyhnít" 4 roky na polici v DDM a za tu dobu jsem řešil spoustu jiných problémů z nichž nejhorší bylo stěhování do nového bydliště a to pořádně zamávalo s mým "pořádkem" modelářských zásob a podkladů a stále ve volných chvílích hledám a třídím modelářské věci. Ale mám také výhodu v tom, že k modelaření mám k dispozici celý pokoj. Prošel jsem si příspěvky plachetničářů, především Jana 100 a Doris a u Jana jsem zahlédnul vyplňování mezižeberních prostor vlnitou lepenkou a tak jsem si řekl, že to vyzkouším. Předtím jsem trupy pěnil stavební pěnou nebo vylepoval bločky extrudovaného polystyrénu. Velmi mě udivilo, že se vlnitá lepenka celkem dobře brousila a přitom jsem použil obyčejnou dvouvrstvou lepenky z prázdné krabice od nástěnky. Lepil jsem Duvilaxem, brousil šedesátkou smirkem na špalíku nebo na kulatině. Oproti dřívějším způsobům vyplňování je to čistější práce. Poté jsem vše natřel Duvilaxem. Proužky papíru na vertikální plaňkování jsou široké 10 mm a je to obyčejná čtvrtka ze skicáku. Poté vše je přetřeno Duvilaxem a pěkně to zvarhánkovatělo.
Nechal jsem nátěr vyschnou přes noc a druhý den jsem lehce přebrousil první vrstvu brusnou houbičnou, drsnost 150. Potah jsem vytmelil akrylátovým tmelem, který je na fotkách, jen jsem přidal do něj trochu Herkulesu. Nechal jsem zatvrdnout a znovu houbičkou obrousil. Tím jsem odhalil, že tmelení nebylo úplně v pořádnu a tam jsem položil ještě jednu vrstvu tmelu. Po vytvrzení jsem znovu brousil houbičkou, nejprve drsnost 150 pak 600.
Na první připravenou vrstvu jsem nejprve chtěl dát papírové horizontální proužky, teď o šířce 8 mm, ale má pohodlnost mě přesvědčila, že to oplaňkuji diagonálně. Opět nátěr oblíbeným Duvilaxem, vytmelení tmelem na sádrokartón, přebroušení houbičkami, natření Duvilaxem. Využil jsem teplého počasí a sušil při otevřeném okně v dílně DDM.
Další den jsem položil 3. vrstvu proužků, ale obráceným směrem. Po dokončení jsem opět natíral Duvilaxem a znovu tmelil. Využil jsem toho, že jsme včera měli lepení našeho klubu LICARD v libereckém DDM, a že bylo pěkné počasí a na okně vše rychle vytvrdlo. Břebrousil jsem tmelení houbičkami a celou obšívku jsem teď přestříkal bezbarvým lakem Prima color (značka Dupli-Color).