TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

ZIL-131 AC-40-137A / ANGRAF / 1:25

Moderator: iconmaster

Matej | 38
Name: parkourista

ZIL-131 AC-40-137A / ANGRAF / 1:25

Postby Matej » 17 Jan 2025 10:38

[center]ZIL-131 AC-40-137A (ЗИЛ-131 АЦ-40-137A)[/center]
Koho by zaujímalo ako vyzerá samotný model tu je video z Betexy:
https://www.youtube.com/watch?v=whQbPosr704

Jediný zlepený model, na ktorý som narazil je tento:
http://www.kartonowki.pl/modele-galeria ... 131-answer
Ak o nejakom reporte viete dajte vedieť budem Vám vďačný..

Čo sa týka samotného modelu..Tento model pre mňa svojou predlohou veľmi zaujímavý a bude to pravdepodobne prvý aj posledný hasičský automobil, ktorý budem lepiť..Hneď ako tento model Angraf vydal vedel som, že ho musím hneď mať..Už z obálky je vidieť, kde bola predloha pre tento model použitá..Bolo to pri hasení požiaru po výbuchu v Černobyle..A môj model by mal byť vo finále zasadený priamo do tohoto prostredia..Ešte som neni úplne rozhodnutý či priamo ako na obálke pri elektrárni, alebo neskôr po uhasení na "pohrebisku techniky" (ale skôr asi druhá možnosť..)

Keď ku mne model dorazil, moje nadšenie vystriedalo sklamanie..Ako to už u Angrafu býva, model nie je až taký prepracovaný ako napr. modely od Model-komu..Už aj samotný autor modelu je predzvesťou, že sa nedajú čakať zázraky..Veľa detailov je vypustených a zjednodušených, je tu absencia motora a jeden detail v samotnej kabíne..K nemu sa ešte dostanem neskôr..Pôvodne po prvom prelistovaní išiel do šuflíka neskôr na predaj..Nakoniec som sa rozhodol. že ho predsa len skúsim postaviť..

V súčasnosti už model pomaly farbím, je už na 80% hotový..Nechcel som zakladať vlákno skôr, nevedel som, či model dokončím, pretože tých chýb či už v modely alebo v návodoch je naozaj kopa..A samozrejme sú aj chýbajúce diely alebo diely, ktorých malo byť viac a je ich len polovica..(dezény) :bad smile:

V lete som si k nemu objednal od Juraja lasery..Už vtedy sa stalo, že mi poslali lasery na úplne iný model..Ani po Jurajových mailoch neposlali nové, tak mi ich objednal znova..Nakoniec prišli po dlhej dobe, no to, čo prišlo, bola jedna veľká katastrofa..

Nie, nie ste po opici a nevidíte krivo..To je naozaj takto vypálené a takto to predali..Hnus..A to sú tak vypálené 4 strany z 5tich..

Druhá vec je, že vypálené diely sú menšie ako pôvodné z modelu..Neviem či je to hrúbkou rezu lasera, ale vo výsledku sú diely menšie..Tu som odfotil jeden príklad..

Ďaľšie čo musím autorovi vytknúť je fakt že nepočíta s hrúbkou papiera..V podstate každé teleso, ktoré sa má po obvode oblepiť plášťom tak ten plášť je krátky..Čiže všetko treba brúsiť, aby to vyšlo..

Report
[center]Kolesá[/center]
Tých má model celkom 6, no ja som spravil ešte rezervu naviac, tú autor vypustil..Najskôr som si diely okopíroval a rezervu lepil z kópie..

Kolesá som doplnil o ráfik z drôtu..Tu pozor, dezén na kolesá je tu tak možno na polovicu kolies, treba si ho dopredu okopírovať.. :beat brick:
[center]Rám, nápravy[/center]

Toľko na úvod, budúci týždeň si dáme čerpadlo a prvý veľký fail, ktorý pochopí asi málokto.. :haha:
Aktuálne: ZIL 131 AC40

Hotovo: BAT-M / A-10 Warthog

developer10 | 41
Name: Peter

Re: ZIL-131 AC-40-137A / ANGRAF / 1:25

Postby developer10 » 17 Jan 2025 10:58

Nazdar Matej, takže predsalen si sa doňho pustil, teším sa veľmi, určite to bude zážitok pozrieť aj na niečo červené v Tvojom podaní.
Čo sa týka modelu samotného, už sme so spiderom na niektorej z hvezdární prezreli, že stavba nebude prechádzka ružovou záhradou a pre mňa ako čistostavbára skôr nemožná, o to viac sa teším na šperky čo na to dáš. Zatiaľ to vyzerá viac ako sľubne a keď hovoríš, že už máš za sebou 80%, tak to už asi dlho slintať v očakávaní nebudeme. Budeš ku nemu pridávať na podložku aj tú značku Pripjate, čo si robil?
Držím prsty, nech to odsýpa! Trim še!
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

LuPa | 50
Name: Lubo

Postby LuPa » 17 Jan 2025 21:36

Po tom co pises sa dost cudujem ake chyby to ma...Napriek tomu Ti prajem nech sa model podari v ramci moznosti pekne dokoncit, lebo predloha je velmi atraktivna

Matej | 38

Postby Matej » 18 Jan 2025 16:44

Developer: ďakujem, hádam nesklamem..čo sa týka čististavby, videl som už tento model postavený aj ako čistostavbu..neviem síce ako to dokázal, ale dokázal..možno len ja už neviem lepiť čisto..ale viem, že po všetkých chybách, kt. som našiel tak by to už dávno bolo v krbe..Tak nestrácaj nádej.. :wink:

LuPa: hej predloha je pre mňa srdcovka, tento model chcem mať zlepený..
Teraz ma čaká najťažšia časť na kabíne, spojiť spodok so strechou..Mám tam dosť medzeru tak neviem..Každopádne až toto vyriešim už nebude nič stať k dokončeniu.. :wink:

martin1807 | 32
2K+
Name: Martin Bilý

Postby martin1807 » 20 Jan 2025 14:35

Zaujímavá predloha a rád si tuto stavbu pozriem. :victory: Držím palce pri stavbe. :wink:
Na stole:
Naposledy dokončené: Praga S5T-3 ORKAN, Tatra 815 S1
Galéria

Martin1807

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 20 Jan 2025 19:01

Ta předloha si vyloženě říká o to udělat z toho nějakou špinavou zapomenutou, oprýskanou obludu, třeba ve žluté barvě :D

Jinak na podobné lasery už jsem taky narazil, je to ostuda od vydavatelů, chtějí na to co nejvíc vydělat a tak to pálí rychle a na nějaké mizerné mašině.

spider | 34
Name: Stano

Postby spider » 20 Jan 2025 21:56

Ale ale, čo to tu máme? Adrian Wandtke :beaten:
Jeho modely pod obálkou/edíciou ANGRAF veru nie sú pre slabšie povahy (lebo napr. pod obálkou Kartonowy Świat má kvalitnejšie a presnejšie modely).
Sám som do tohto modelu strihol a zatiaľ som nenabral dostatok síl na pokračovanie. Možno raz...

Ale teda bojuješ s tým veľmi pekne. Som zvedavý na farbenie, toto bude veľmi pozerateľný model v tvojom podaní.
Pekne spisuj nepresnosti a absurdnosti, potom si ťa niekde na akcii odchytím a pokecáme :haha:

Tie rebrá/výduchy na bočných stranách kapoty nebudeš robiť plastické?
правда у воді не тоне і в огні не горить
Working on: KrAZ 255b

Matej | 38

Postby Matej » 21 Jan 2025 10:41

Developer: ešte doplním, ten pamätník bude ako samostatný model..

Brzdič: tak to ťa sklamem, bude červený.. :bad smile:

Spider: áno áno..Adrian a jeho modely..doteraz som o nich len počul, teraz to lepím..Samozrejme, pokecáme, len neviem, či sa mi o tom bude chcieť hovoriť.. :scorn: Áno tie výduchy budú plastické..Ja som ho začal lepiť niekedy z jari tak už si úplne všetky nepresnosti nepamätám..Ale tie 2 najvačšie faily zdokumentované mám..A poďme rovno prvý.. :haha:
Report
[center]Čerpadlo[/center]
V celku pohoda, okrem už spomínaných krátkych obvodových dielov, čo je chyba skoro na všetkom..

Jedny z mála použiteľných laserových dielov, ktoré sa dali použiť boli tu na toto čerpadlo..

Ďalej nasledovalo zostavenie zadnej časti nadstavby, kde je čerpadlo umiestnené..

Tu by som asi len spomenul, že diely 7a sú kratšie o cca 1mm..Treba na to myslieť už pri vyrezávaní..Tu je aj návod dosť zavádzajúci..Nikde v návode som nenašiel, kde má íst diel 6a, tak teda ide sem..

Následne som vedel, že túto časť musím dopredu nastriekať, pretože keď to uzavriem zadným čelom, už to nenafarbím..Takže nasledovalo striekanie aj tejto časti aj čerpadla..Následne som ho vlepil dnu..Sadlo tam pekne..To bola ale posledná vec čo pasovala..

A tu začala nepochopiteľná séria nepresností.. :beat plaster: Viac z fotiek..

No to najhoršie prišlo, keď som toto zadné čelo priložil ku čerpadlu..

Najskôr som si myslel. že som niečo blbo pozrel a zlepil, neskôr som zistil, že nie..Čo je najhoršie, že ten prívod vody na čerpadlo a vlastne celé čerpadlo, je vyššie o cca 1cm !!

Čo ma štvalo najviac, že čerpadlo už bolo dnu vlepené sekundovým lepidlom..Vždy lepím už nastriekané diely spolu sekundovým..No nič, nasledovala operácia kde som čerpadlo odlepi, odstrihol predný držiak, odstránil diel č.7 a následne vlepil späť..Ešte by to možno o milimetrík mohlo ísť nižšie, ale už nie je kam..

V pohode sa spodok čerpadla zmestí do rámu..

M.

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 22 Jan 2025 19:53

Bojuješ statočne, nevzdávaj to!
Viem koľko sebazaprenia je treba na pokračovanie nepresného modelu. Nepochybujem, že to zvládneš.
P.S: Na to jedinom dokončenom modely ma zaujali tie nespustené pneumatiky na vraku, ktorý tam musí stáť poriadne dlho, ale to bude asi tým, že sú to ruské gumy :haha:

Matej | 38

Postby Matej » 29 Jan 2025 10:08

Petopaťo: Ďakujem, snažím sa.. :boss: Máš pravdu, kolesá by asi mali byť viac vyfučané..Ale zas povedzme si, spraviť prázdne pneu z papiera je dosť ťažké..Ja som skúšal na tento model spraviť jednu "trocha" podhustenú..Uvidím ako to vo finále ukáže..Inak na Youtube sledujem kanál Crazy Restoration, sú to týpci, ktorý štartujú niekoľko rokov nepoužívané stroje..A tam majú aj 10 rokov odstavené autá stále plné gumy..Okrem iného odporúčam kuknúť, skvelé podklady pre patinu..
Report
[center]Výfuk[/center]
Po nastriekaní rámu a prilepení náprav som pokračoval výfukom..Taká oddychovka, však čo už by sa tu mohlo pokaziť..?! Nooo..

Tu pozor, najskôr treba namontovať výfuk, až potom kardan z prednej nápravy..Ja som to spravil naopak a už som ho tam potom nedostal..Na výfuk som naniesol hneď aj pigmenty..Však ten už mám hotový a už ho nebudem chytať..No nadšenie trvalo len chvíľku, kým som nezistil, že je to tak trochu zle..Opäť veľmi zle spravený a zavádzajúci návod.. :beat plaster:

A čo sa stalo..? Na obrázku nižšie som odfotil návod aj s mojim hotovým výfukom..

Mal som za to, že tá ohnutá časť okolo spodku motora sa napojí na tú rovnú..Tak som to aj spravil..Ani ma nenapadlo že by to tak nemalo byť..Pri pozeraní plastového modelu od ICM a následne aj reportu z prvého príspevku už hotového modelu som narazil na to, že to je zle..Nasledovala operácia kde som potrubie rozobral a prerobil..Nebolo to nič zložité, ale opäť zbytočné prerábanie kôli odfláknutému návodu..Nakoniec som ešte pridal nejaké tyčky na zadnú nápravu..

Rám je v podstate hotový, chýba už len dorobiť držiak na rezervu, ale ten si musím najskôr nakresliť..Rám dostal aj prvý rýchly wash..Pigmenty a podobné chémie prídu až úplne nakoniec..

A ako dopadlo napasovanie predného skla na strechu..? No nič moc..Sklo šlo dolu a robil som ho nanovo..Nejako som ho tam nakoniec dostal..Včera druhýkrát pretmelil..

A nakoniec skúška ako to bude vo finále vyzerať.. :still dreaming:

Return to “Automobily verejných služieb // Public Services' Vehicles”