TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Le Fleuron 1729 / Бумажное моделирование / 1:100

Moderator: Fito

orech | 54
Name: Tomáš

Re: Le Fleuron 1729 / Бумажное моделирование / 1:100

Postby orech » 13 Oct 2022 10:17

Ahoj :victory:

po dlouhé době jsem tady s dalším postupem. Pomalu dokončuji záďové galérie, ale vůbec s nimi nejsem spokojený. Bylo velkou chybou použít na jejich výrobu a vlastně na všechny drobné detaily laserové díly. Výsledek je doslova tristní. Během posledních šesti měsíců byly situace, kdy jsem neměl daleko k radikálním řešením destruktivního charakteru. Zvažoval jsem ukončení stavby, ale nakonec jsem se rozhodl to nějak dobojovat hlavně s ohledem na získání zkušeností pro stavbu dalšího modelu stejného nakladatele - Wasu. Dnes bych spoustu věcí dělal úplně jinak, ale tak to už v životě chodí - člověk se stále učí.

Od záďových galérií, které mě tak deptají, jsem se musel přesunout někam jinam. Zkoušel jsem udělat vlajku ve větru podle fotky co sem dal Jano, ale výsledek se mi nelíbil ještě víc jak samotné galérie. Takže jsem se rozhodl pro řešení jaké můžete vidět na fotkách. Udělal jsem čelen a tím jsem se dostal skoro do stavu, jaký jsem plánoval na začátku stavby - trup s vlajkou a čelenem. Nakonec mi to ale nedalo a pustil se i do těch stěžňů. Zatím mám hotový přední a rozdělaný hlavní stěžeň. Musím říct, že jsem překvapený jejich velikostí. Takže nyní mám nový cíl - trup lodi se všemi stěžni a pevným lanovím. Tam to nejspíš skončí, jestli to teda dřív nerozdupu :scorn: Takže dodělám stěžně, zadní určite i s ráhnem latinské plachty, pevné lanoví, dolepím poodlamovaná zábradlí ( další z mnoha chyb, kterých jsem se dopustil - už vím, že jsem je měl lepit až nakonec :beat plaster: ), střílny asi udělám uzavřené a snad tak za půl roku si budu moct říct hotovo. Ale jak se říká - " Pokud chcete rozesmát Boha, řekněte mu o svých plánech " :haha:

Fotky raději s odstupem :-( Stejně nevím, jak fotit takový velký model.

Semper Fidelis
Hotovo : T-34/76 /Halinski/ 1:25
Na stole : Napoleonics 1807

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 16 Oct 2022 12:16

Za mě fajn, vlajka je super.

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 16 Oct 2022 20:39

Nakonec mi to ale nedalo a pustil se i do těch stěžňů
No vidíš, a nakoniec ju dokončíš celú :P :victory: Však vyzerá dobre.
Chce to len kľud, papierové veci máš skoro hotové, teraz príde najväčšia pakáreň - ale to robí plachetnicu plachetnicou.

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 16 Oct 2022 21:48

Krása!
Vlajka ako vyšitá!
:)
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

orech | 54

Postby orech » 13 Mar 2025 11:25

Ahoj všem :victory:

Po 2,5 letech se vracím k tomuto projektu. Celou tu dobu jsem se dívám na zaďové galerie s takovým odporem, až jsem se rozhodl dát tomuto modelu druhou šanci. Začínám tedy od nuly. Vlastně ani tak ne. Nějaké zkušenosti s tímto modelem už mám, tak rád bych je zúročil. Stále platí, že model budu stavět jen tak, jak ho vytvořil autor. Minimum vylepšení. Žadný model ve stylu Jana či Doris. Prostě na to nemám a vzhledem k tomu, kolik mi trvá dokončení jednoho modelu a hlavně vzhledem k mému věku a tomu, jak se mi zhoršuje zrak, těch modelů už asi moc nedokončím. A to nám v plánu ještě Vasu a Leoparda od stejného autora. Takže asi tak.

Začal jsem tedy opět kostrou, zase od přítele Lasera. Tentokrát jsem prostor mezi jednotlivými žebry vyplnil příčky z kartonu podle fotky, co sem před časem dal Jano. Ještě jsem to pro jistotu vyplnil PUR pěnou, tak snad to bude ve finále lepší, než ten můj první pokus.

Současně s kostrou zkouším pracovat i na dalších prvcích tohoto modelu. Asi ale už nebudu schopný docílit takového provedení, jak před léty, kdy jsem s tímto modelem začínal. Zrak už prostě není, co býval. Jestli to tedy nepůjde, možná nakonec ty záďové galerie na původním modelu strhnu a udělám je znovu. S vystouplými žebry na trupu se ještě dokážu smířit, ale ty galerie mě fakt děsí.

Brzy, doufám, na viděnou.

Semper Fidelis

maaaslo | 45
Name: pavol

Postby maaaslo » 13 Mar 2025 19:51

toto mas velmi dobre vypenene. aj si brusil, ci len orezal nozom a hotovo?

orech | 54

Postby orech » 13 Mar 2025 21:00

Nejdříve jsem mezi žebra vlepil příčky z 1.5 mm kartonu s přesahem. Po nalepení jsem celý trup přebrousil a mezery pak vyplnil velmi malým množstvím nízko expanzní pěny, aby moc nenabrala na objemu. Víc pěny jsem se bál použít, aby mi nedeformovala trup. Kdysi jsem u trupu IJN Taiho vypěnil celou kostru tak, že ani nebyla vidět a dopadlo to katastrofálně. Tady jsem se snažil té pěny použít co nejmíň. Hlavně jsem tentokrát použil pistolovou PUR pěnu, u které se dá regulovat množství vytlačené pěny. Bohužel fotky po aplikaci pěny nemám. Po vytvrdnutí jsem trup znovu lehce přebrousil. Teď prostor hlavní dělové paluby nastříkám na černo a začnu s první vrstvou obšívky.

Semper Fidelis

Jano 100 | 56
Pán plachetníc
Name: Jano

Postby Jano 100 » 26 Mar 2025 20:15

Takže všetko znovu.
Však aj pôvodný model bol celkom dobrý :wink: Každopádne držím palce.

Jano
Lepenia sa nebojte, na počet dielov nehľaďťe

maaaslo | 45
Name: pavol

Postby maaaslo » 29 Mar 2025 09:40

velmi pekne. mam aj ja Fleuron, ale okrem toho mam aj tolko kostlivcov, ze to ani do dochodku nedokoncim. takze budem len sledovat.

Return to “Námorná technika // Watercrafts”