TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Podlepovanie

Moderator: iconmaster

OrasM | --
Name: Mirec

Re: Podlepovanie

Postby OrasM » 19 Mar 2025 12:54

Chlapi pridám osobnú skúsenosť so schnutím kartónu. Ku svojej stavbe modelu K-WAGENu je potrebné 2/3 dielov podliepať a z toho 12ks má rozmery cez 52cm, teda nevojdú sa na jedne kus A3. Preto som zháňal niečo väčšie a zohnal som formát B1 hrúbky 2,0mm (70x100cm). Keďže som nechcel riskovať že ich bude málo tak som kúpil rovno 3 kusy a poviem Vám dobre som urobil. Teraz späť k pointe.
Keď som si niesol kartóny v rukách domov (cca 1km pešo) tak sa počasie rozhodlo mi cestu spríjemniť a žeby sa pod nohami zbytočne neprášilo, tak sa spustil dážď. Vo výsledku to úplne namokla jedna strana jedného kartónu a zvyšné boli ochránené. Keď som došiel domov, tak som si povedal že skúsim kartón zaťažiť a nechať preschnúť. Kartón tak ležal 12 hodín na plávajúcej podlahe plne zaťažený čímkoľvek čo som mal po ruke. Nakoľko formát B1 zaberie v obývačke na podlahe dosť veľa miesta tak som ho vybral, pozrel a bol krásny rovný. S radosťou som ho odložil, veď problém som vyriešil. Avšak na ďalší deň som zistil že som sa mýlil. Kartón nebol na 100% preschnutý a teda na ďalší deň som ho našiel skrútený a mám parádny poloblúk...

Čo tým chcem na záver povedať? Netreba podceňovať čas schnutia kartónu a radšej ho zdojnásobiť ako si ho celý zničiť. :wink:
Všetko je raz po prvý raz.

Helikoptéry nelietajú. Sú také škaredé, že ich zem sama odpudzuje.

serpens | 42
a.k.a. hado
Name: Miro

Postby serpens » 19 Mar 2025 13:14

Pokrop znova vodou a zataz...
"Art without engineering is dreaming. Engineering without art is calculating." Steven K. Roberts

toudi_sk | --
Krotiteľ textúr
Name: Milan

Postby toudi_sk » 19 Mar 2025 16:09

Čo tým chcem na záver povedať? Netreba podceňovať čas schnutia kartónu a radšej ho zdojnásobiť ako si ho celý zničiť. :wink:
hehe, skúšal si podliepať herkulesom A4? ani týždeň schnutia nepomohol :P
žasnem, už sa ničomu nedivím, len tíško žasnem (som zrelý na antidepresíva)
[b]na mierku sa nestažuje, mierka sa mení[/b] a radšej napchám prachy do modelov pod postel, ako potom niekomu na aukre do krku
[align=right][url=http://www.papermodelers.sk/viewtopic.php?f=15&t=3725&p=70971#p70971]pár pomôcok[/url][/align]

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 19 Mar 2025 19:15

Ja keď podliepam väčšie plochy, tak prikladám z oboch strán 1-2 listy papiera na odvádzanie vlhkosti. Takto rýchlejšie vyschne.

Fito | 51
Admin
Name: Fito

Postby Fito » 19 Mar 2025 20:37

Na také plochy sa podla mňa Herkules nehodí, obsahuje veľa vody a ťažko odhadneš hrúbku / nasýtenie lepidlom, plus to potrebuješ zaťažiť a dlho nechať preschnúť ( tak ako píše Ico, meniť krycie papiere
To skôr to lepidlo v spreji. Alebo tyčinkové lepidlo, no chce to pomocníka a veľké tuby toho lepidla...
...The one who finished the Kriegslok.....................|Blog||Gallery

LuPa | 50
Name: Lubo

Postby LuPa » 24 Mar 2025 22:50

Tiez uz pouzivam na 95% papierom podlepenych dielov nejake kvalitne tycinkove lepidlo. A ked nim prejdem nahodou aj tam kde nechcem da sa do urciteho casu bez skody odstranit.
Teraz som na miniboxe Liaz a cisterna pouzil na podlepenie ramu cisterny 1mm a 2mm balzu. Tu som pouzil Herkules. Balza sa sice trosku pri dlhych stihlych dieloch krutila ale dalo sa to opakovane vyrovnat opatrne.

Return to “Tipy a triky - Diskusia // Tips & Tricks - Discusion”