TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

A.S.-51 HORSA Mk.I / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Moderators: Trak-Tor, Jolaus

LaBa | 45
Name: Ladislav Bachorec

Re: A.S.-51 HORSA Mk.I / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Postby LaBa » 27 Jun 2025 14:10

Díky chalani za odozvu.
Včera som konečne zbehol kúpiť tú čiernu farbu. Rozhodoval som sa medzi Tamyou a AK. A keď že s farbami od AK mám celkom dobré skúsenosti kúpil som si čiernu AK 3.generácie (takú ešte nemám) že vyskúšam. Farba je nariedená vo fľaštičke rovno na nanášanie štetcom. Podľa toho čo som čítal nie je potrebné ani pretrepať fľaškou pred nanášaním. Tak som večer neodolal a musel som ju vyskúšať na tých podvozkových nohách. Síce mi sprvu prišla hustejšia, ale nanášala sa skvelo, má neuveriteľnú kryciu schopnosť a relatívne rýchlo zasychá a neostávajú na nej daktilky.

Starosti mi ale robí kabína, respektíve napojenia kabíny na trup. Neviem ako ale prehla sa ako odpočívala v krabici. Teda prehlo sa rebro ktoré sa má napojiť na trup. Tým pádom na ľavom boku vznikla medzera cca 1mm a neviem čo stým. Na pravom boku je to trocha lepšie.

Skúšal som aj silu ale nechcem už kabínu zničiť. Rozmýšľal som že by som to dookola oblepil pásikom v danom odtieni, ale vo vystrihovačke nie je ani mm2 "zapas koloru". A z tlačiarne nie a nie trafiť odtieň.
Keby to bola Horsa mk.II tak nechám odklopenú kabínu a nikoho by to netrápilo. Asi to opäť odložím bokom a dorobím drobnosti na trup a podvozok a potom uvidím čo stým.

LaBa | 45

Re: A.S.-51 HORSA Mk.I / GPM / 1:33 / Operácia Overlord - 80. výročie - SKUPINOVKA 2024

Postby LaBa » 30 Jun 2025 10:15

Ahojte.
Rodina ma na chvíľku opustila, tak som využil času.
Na strechu trupu som prilepil 6 "bublín".

Ďalej som prilepil k trupu konštrukciu zadného podvozku.

Tu som zistil že sekundové lepidlo trocha reaguje s farbou od AK. Na fotkách to až tak vidieť nie je ale farba v okolí lepidla zmenila odtieň, takže to budem musieť ešte pretrieť.

Nasledovala noha predného podvozku aj s kolesom.

Doplnil som tlmiacu lyžu.

Osadil som kolesá zadného podvozku.

Pri bočnom pohľade som zistil že trup padá na nos. Po preštudovaní niekoľkých foto na nete som zistil že mám trocha viac vytrčený zadný podvozok, ako aj krátku nohu predného podvozka. Rozhodol som sa najprv prerobiť tlmič predného podvozka podľa fotiek na nete a keď to nebude stačiť skrátim tlmiace tyče zadného podvozku. Predný tlmič som predĺžil na dvojnásobok a úplne to stačilo. Akurát ešte rozmýšľam že ten tlmič oblepím chrómovou páskou.

No a nasledovali posledné doplnky trupu. Stožiar pre napojenie komunikačného kábla z ťahajúceho lietadla (čo podľa fotiek mali skoro všetky Horsy) a konštrukciu antény (ktorú skoro žiadna Horsa na fotkách nemala, ale na rôznych nákresoch a plánoch bola).

Týmto je v podstate trup ukončený. Teraz len prilepiť chvost a kabínu. A bude hotovo.

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 30 Jun 2025 12:48

Super! :)
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

sony | 41
2K+
Name: Martin Seemann

Postby sony » 01 Jul 2025 09:08

pekne ti to rastie :victory:
Papierový člen plastikového klubu

Brzdič | 40
2K+
Name: Ondra

Postby Brzdič » 03 Jul 2025 12:18

Paráda. Ono to vypadá jako jednoduchý model, jen roura a velké křídlo, ale v té velikosti? fuj lepit bych to nechtěl. :D Držím palce ať to dotáhneš.

LaBa | 45

Postby LaBa » 08 Jul 2025 11:19

Díky chalani.
Prelepil som predný tlmič chrómovou páskou a hneď to vyzerá lepšie.

No a potom sa pustil do prilepovania kabíny a chvostu. A bola to zábava ako som očakával. Začal som kabínou lebo s tou bolo viac roboty keď že nepriliehala k trupu. Som ju napasoval a prilepil. Medzere v spoji som prelepil tenkým papierikom a farebne som to dáko doladil. Na fotenie som už musel použiť konferenčný stolík.

Osadil som krídla a model je viac menej hotový. Akurát sa mi nezmestí do prepravnej krabice. Musím zlepiť dáku prepravku nech to môžem prenášať.

No a na záver spoločná fotka oboch klzákov.

Ešte tam vlepím nejaké drobnosti a keď bude slnečno skúsim to pekne pofotiť.

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Postby Robert Blaschke » 08 Jul 2025 11:30

Sorry, ešte rozospatý takto po ránu čítam prvú vetu, že: "Prepil som predný tlmič... " :haha: :haha: :haha:

Máš to super, dúfam, že to dovlečieš do Nitry :victory:

Trak-Tor | 54
2K+
Name: Juraj

Postby Trak-Tor » 08 Jul 2025 11:33

Super práca!
Gratulujem k dokončeniu.
:)
-- Ani budúcnosť už nie je to, čo bývala... --
Moja galéria

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 08 Jul 2025 12:42

Výborná robota, gratulujem k dokončeniu.
Čo bude ďalšie? Niečo väčšie?
:P
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

LaBa | 45

Postby LaBa » 21 Sep 2025 21:30

Dnes ma Horsa potešila 2.miestom v kategórii klzáky na modelárskej súťaži v Poľskom Przecisowe. Ďakujem chalanom z fóra že ma tam vytiahli.

Return to “Letecká technika // Aircrafts”