TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

JCB 1CX / Patero / 1:25

Moderators: iconmaster, braintech

iconmaster | 37
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Re: JCB 1CX / Patero / 1:25

Postby iconmaster » 21 Sep 2025 21:36

Vďaka Tom. Nezvyčajná je skôr len hmotnostná kategória, inak ja mám rád ajj stavebné stroje popri nákladiakoch. :wink:

Minule ma kolega zavolal pomôcť pri bagrovaní - prenajal si minibáger a nakoniec som končil ako bagrista a celkom ma to bavilo! :haha: Pripomenulo mi aj to, že mám doma rozrobený tento mini-stroj.
Leto je v podstate za nami a ja začínam ľutovať, že som nevyužil teplné dni aspoň na farbenie. Pravda, nebolo to úplne že pripravené, lebo chýbali nejaké detaily, na ktoré prichádzam ešte aj teraz..

Po trochu špekulovaní a spomínaní, čo všetko som ešte chcel dorobiť pred farbením, som sa pustil do drotárčiny. Na zostave rýpadla som porobil hydraulické trubky, ktoré budú vo farbe stroja. Takisto som doplnil trubky na hydraulické valce (nechal som ich trochu prečnievať, potom odcvaknem na rozmer pri finálnom skladaní).

Okrem toho som doplnil pár drobností, ako lišty na hrany lopaty a nejaké improvizované zuby na lyžicu. Trochu som prebrúsil bočné kastlíky vedľa kabíny a doplnil hrdlo nádrže. Až teraz som zistil, že by som mal dorobiť priečku na spodok zadnej strany kabíny, lebo je tam medzera.

Chvíľu som váhal, akú farbu použiť a pri googlení ohľadne kódu na viacerých miestach spomínali, že by to malo byť RAL1007 (narcisová žltá). Našiel som v tomto odtieni sprej za 3,50€, tak reku nebudem ani špekulovať s miešaním alebo zháňaním inde, tak som to hodil k objednávke, ktorú som aj tak plánoval. Už len vymyslieť, ako to dostať do airbrushu. Internet je našťastie plný zaručených metód, tak hádam niektorá bude fungovať. Diely, ktoré budú oranžové som dnes napustil nitrolakom. Počasie sa má zhoršiť, tak ak stihnem tento týždeň aposň nástrek základnej, už budem rád.

Posledná improvizovaná zostava pred farbením - poskladané nasucho, nepresne a neúplne (nechcelo sa mi skladať kinematiku ramien a drobné detaily), ale aspoň niečo pre predstavu.

WanRayen | 49
Papierovy Kopernik
Name: Tino

Postby WanRayen » 22 Sep 2025 07:52

Parádne Peťo. :wink:

sony | 41
2K+
Name: Martin Seemann

Postby sony » 22 Sep 2025 08:28

Peťo super.
Peťo príde do Nitry a odprezentuje po dlhej dobe hotový model!
Už to vidím. :P
Last edited by sony on 23 Sep 2025 14:56, edited 1 time in total.
Papierový člen plastikového klubu

developer10 | 41
Name: Peter

Postby developer10 » 22 Sep 2025 10:18

Tak ten je parádny Ico! A akou ho budeš striekať? Škoda že hasiči žiadne 1cb-čko vo výbave nemajú, by som Ťa presviedčal :D
Najbližšie k tomu máfešanda zo škodovky ale tak to neviem, či by autor schválil...
V každom prípade sa teším až to uvidím naživo! Trim še
...po 20 rokoch naspäť v papieri, hlavne hasiči :) ...ale niečo som už aj porobil, aha TU
Hrdý na tento multiprojekt Tatry 148 CAS-32 a aktuálne frčím na tomto technikovi plus kopa minimodelov, veď čekni tú galérku

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 22 Sep 2025 20:01

Vďaka hoši za pozitívne reakcie! :victory:

Sony - Zámerne nedávam verejný sľub, že dokončím do Nitry, lebo nie som si istý, či sa to dá stíhať. Ale za pokus nič nedám, žejo?!
A akou ho budeš striekať? Škoda že hasiči žiadne 1cb-čko vo výbave nemajú, by som Ťa presviedčal
Najbližšie k tomu máfešanda zo škodovky ale tak to neviem, či by autor schválil...
Ako som spomínal vyššie, striekať budem odtieňom RAL 1007 - narcisová žltá, zajtra by mal prísť aj sprej HB Body Irida, čo som našiel v tejto farbe.

Keď už spomínaš tie červené, práve dnes som narazil na fotku novšej verzie JCB 4CX našich hasičov! 3CX a 4CX sú asi najrozšírenejšie modely JCB-čiek, majú ich v takmer každej stavebnej firme či u správcov infraštruktúry a pod. Rád by som niekedy zlepil aj niektorého z týchto väčších bratov, 4CX-ko mám aj zdokumentované a zaradené na nekonečnom zozname mojich plánov, niekde v zadných sekciách :P

Dnes som mal deň voľna, tak som to využil nejakými úkolmi na tomto projekte. Najviac ma teší, že som stihol nastriekať diely do základu, teda várku, ktorá pôjde do oranžovej farby. Neviem, ako tá bude kryť, preto som sa rozhodol pre šedý základ a zároveň som experimentálne vyskúšal aj metódu plnenia zo spreja do airbrushu a funguje to :victory: (pridám postrehy do študovne)
Sem-tam vyliezli nejaké maličké chĺpiky, zjemním to šmirglom a hádam aj budú pripravené na nástrek "odtieňa JCB".

petopato | 55
12 násobný gulášmajster!
Name: Peter Židuliak

Postby petopato » 25 Sep 2025 14:58

Fúúú, tak toto vyzerá fakt dobre...

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 27 Sep 2025 19:58

Dík Peťo, hádam sa ti to bude pozdávať aj vo farbe.

Cez týždeň som ešte porobil nejaké drobnosti, ktoré som nemal zlepené - zrkadlá, klaksón, madlo pre nastupovanie, držiaky svetiel na kabíne a kryty svetlometov, nech všetko nastriekam naraz do čiernej.

Dnes po naimpregnovaní ostávajúcich dielov nitrolakom, prestal fúkať vietor a trošku sa aj oteplilo, hoci nebolo ani 20°C, rozhodol som sa, že streknem tie oranžové diely. Plnenie zo spreja do airbrushu išlo aj teraz v pohode. Hoci tá základovka bola svetlo šedá, pod túto oranžovú by sa zrejme viac hodila biela. Prvá vrstva totiž bola dosť "ovplyvnená" farbou základu, no po druhom nástreku to už vyzerá celkom dobre, aj v porovnaní so vzorkou, čo som nastriekal na biely papier. Výhoda týchto sprejových farieb je aj to, že celkom rýchlo schnú na dotyk, povedal by som, že je to porovnanteľné s vodou riediteľnými farbami. Každopádne nechám tie diely poriadne preschnúť, nech farba vytvrdne, aspoň sa medzitým povenujem druhej várke dielov na farbenie.

wot99 | 33
Name: Ján

Postby wot99 » 29 Sep 2025 06:28

Vyzerá to super :)

iconmaster | 37
Last man standing

Postby iconmaster » 29 Sep 2025 19:58

Vďaka Wot!

Tu je teda druhá várka dielov v základovke.

Dnes som mal deň voľna, tak som to využil aj na nastriekanie týchto zvyšných dielov. Keďže pôvodne som myslel, že rýchoupínač lopaty bude čierny, no na fotkách som až neskoro zbadal, že by mal byť oranžový a tak ostal nenastriekaný. Tak som dnešné farbenie zahájil tým. Potom prišli na rad lopata a lyžica, skelet kabíny, náboje a základňa sedačky, ktoré som nastriekal čiernym autolakom (báza). Aby to bolo trošku kontrastné, plastové čierne diely som striekal vodou riediteľnou čiernou. No je medzi nimi iba minimálny rozdiel. Pneumatiky a gumenú podlahu v kabíne som nastriekal Revellkou aqua 09 (antracit), čo sa mi osvedčilo zo stavby návesu Benalu. A na záver som nastriekal vymaskovaný šedý pruh do sedačky - do zvyšnej čiernej farby som primiešal bielu, no mohol som toho dať aj viac, lebo je to dosť tmavé. Neva, hlavne že mám +/- všetko vo farbe!

Matus R | 44
Name: Matúš Rybár

Postby Matus R » 30 Sep 2025 09:10

Krása ako stále :)

Return to “Stavebné a iné stroje // Construction & Other Machinery”