Ahojte papierníci, blíži sa Nitra a pre každú si do kategórie "Oldies" spravím aspoň jeden kúsok zo starých abecéčiek alebo abíčiek. Tentokrát - štvrtý kúsok do tejto zbierky - bude stará Tatrovečka typ 26/30 z roku 1933, ktorý je vôbec najstarším (prvým) modelom hasičského vozidla, ktorý vyšiel v ABC, čiže je to ešte "müllerovánka" - ručne kreslená a maľovaná vystrihovánka p. Müllera. Keďže originál papier je už v takom stave, že lepidlo namiesto lepenia spôsobuje vrstvenie, spravil som v copycentre kvalitnú kópiu na môj obľúbený 150g mondi colourcopy papier a výtlačok som ešte zafixoval nitrolakom.
Report
Keďže ide o model z obdobia, kedy papierové modelárstvo bolo vo svojich prvopočiatkoch, treba ku jeho stavbe dostatok prehľadu o postupnosti dielov, trošku kumštu vyčítať, ktorú linku treba rihovať či rezať (niektoré sú hrubé aj 1mm). Mnoho vecí v návode ani v návodovke nevidieť a treba si ich domyslieť, napríklad postupnosť lepenia blatníkov a ostatných segmentov, a model obsahuje aj dosť autorských chýb, ktoré mladším lepičom mohli spôsobiť následné nepodarené časti. Aj tu ako pri predošlých modeloch platí porekadlo platné pre poľské modely - dvakrát meraj a raz rež, a kým prilepíš ešte dvakrát premeraj a napasuj.
Ako vylepšenia som pre tento model zvolil vyrezanie všetkého "vzduchu", a teda okná, rebríky, volant či zadný kotúč na hadicu sú vyrezané a spevnené.
Toľko v krátkosti ku tejto oddychovke, nabudúce snáď finálne fotky, a keď nie, tak po Nitre. Trimce še!