TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Sturmtiger /Answer/ 1:25

Moderator: Oliver

StanoL | 41
Name: Stanislav Lelko

Re: Sturmtiger /Answer/ 1:25

Postby StanoL » 07 Jun 2024 14:57

paráda pásy , človek si to rýchlo prečíta a až potom si uvedomí, že pri samotnej stavbe treba presedieť celú večnosť.
Ale výsledok stojí zato :victory:

juraj_ziacik | 43
Name: Gergej

Postby juraj_ziacik » 07 Jun 2024 19:13

Nádherné. Škoda, že zostanú čisté, bez blata! :) :haha:
Hey Hou, Let´s Go!

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 07 Jun 2024 20:53

Nádherné. Škoda, že zostanú čisté, bez blata! :) :haha:
Neostanú, toto je len základ, ešte ich budem farbiť a patinovať. :big smile:
Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

Oliver | 32
2K+

Postby Oliver » 20 Oct 2025 22:46

Je to neuveriteľné ako ten čas letí ... už viac ako rok čo som v tomto vlákne naposledy prispel príspevkom, takže to tu poďme zas trochu oprášiť a oživiť. V lete 2024 som si dal na chvíľu pauzu, nakoľko som sa venoval tejto experimentálnej poletuche. Tú som dokončil večer pred Nitrou, po ktorej som sa pomaly (doslova) pustil na granát. Ten mal byť taká rýchlovka a zároveň mal poslúžiť ako rozcvička v práci s pištolou. Nakoniec to taká rýchlovka nebola, ale ako rozcvička svoj účel splnil.
Report
Ešte pred prestávkou som na model dorobil a dolepil nejaké detaily. Za zmienku stoja hlavne ťažné háky na prednej a zadnej časti vozidla, ktoré sú všetky z 3D tlače. Ak sa pýtate prečo, tak je to z toho dôvodu, že 50% dielov vo vystrihovačke chýbalo a tie, ktoré tam boli aj tak za nič nestáli. 3D výtlačky mi ako inak poskytol Peťo, a.k.a. tatra 813 (vďaka Peťo). Na ich povrch som neskôr natupoval silno nariedený tmel Tamiya Putty Basic Type, dostali tak trochu robustnejší look - posledný obrázok, na ktorom som už medzičasom škáru po vrstvení tlače stihol zbrúsiť. Sturmtiger som spolu s granátom rovno celý hodil do surfu a keď som následne zmerčil to nekončené množstvo všadeprítomných chĺpkov, moc sa mi do brúsenia nechcelo.

Nakoniec som si povedal, že takto to ďalej nejde a tak som sa postupne po večeroch prepracoval všetkými stranami a zákutiami modelu. A keďže sa s hocijakým výsledkom len tak neuspokojím, brúsiť povrch som musel všade, doslova všade. Hlavne na vrchu zadnej časti korby, okolo mriežok, tam to bola miestami chirurgická práca. Ale podarilo sa a obrúsený model sa mi fakt páči. S takto pripraveným povrchom som sa mohol ďalej pustiť do zvarov. Tie som robil podobne ako na Hetzerovi - Milliputom. Ten som zvolil zámerne, pretože jeho tehlová farba je krásne kontrastná so šedým podkladom, takže je na nej výborne vidieť čo robím. A predstavte si, tmel je aj od roku 2020 stále použiteľný. A keďže mám za sebou výrobu zimmeritu, kde som získal početné skúsenosti s prácou s dvojzložkovými tmelmi, podstatne ľahšie sa mi teraz pracovalo s Milliputom ako v tom roku 2020. Dokázal som preto zvary napodobniť aj na menších detailoch a nedostupnejších miestach. V prednej časti bočných stien korby som potom na imitáciu zvarov na väčších plochách použil Tamiya Epoxy Putty (ten istý tmel ako na zimmerit - posledná foto).

POSTUP PRI PRÁCI S MILLIPUTOM v SPOJLERI:
Najkľúčovejšia je z môjho pohľadu voda a to už pri zmiešavaní oboch zložiek, predovšetkým tej oranžovej (jedna zložka je oranžová, druhá biela/veľmibledunkošedá). Robil som to tak, že z oboch zložiek som si odrezal cca rovnaké množstvo, ktoré som v navlhčenej dlani vygúľal do guličky. Dlaň som si omokril prstom namočeným vo vode a následne som si pomädlil dlane - porovnal by som to pocitu ako keď má človek v lete mierne spotené ruky. V takto "vlhkých" dlaniach tmel krásne spolupracoval, nelepil sa ani sa nedrolil. Následne som z oboch guličiek "vyvalkal hadov" obdobných rozmerov, ktorých som jeden na druhého naplietol ako vianočku. Z nej som v prstoch vyvalkal guličku, ktorú som opäť, tentokrát podstatne dlhšie, v navlhčených dlaniach poriadne premiešal až kým hmota neostala v jednotnej, oranžovej farbe. Z hmoty som ďalej už len ukrajoval menšie množstvá materiálu na výrobu zvarov. Odkrojený kúsok som si vždy vyvaľkal do tenkých hadíkov, s ktorými som pracoval nasledovne:

Miesto na modely, na ktoré som pokladal hadíka (budúci zvar) som si jemne navlhčil vodou - stačí naozaj jemne. Vyvaľkaný tmel z podložky som na model preniesol pomocou špáratka, ktoré som predtým namočil do vody a otrel do prstov. Práve to otretie prebytočnej vody do prstov mi príde ako najdôležitejšie. Takto navlhčený koniec špáratka stačilo položiť na vyvaľkaný tmel, ktorý sa na drevo nalepil čo umožnilo jeho jednoduchý transfer na určené miesto. Vyvaľkať naozaj tenkých hadov sa mi darilo najmä pod plátkom medeného plechu. Následne som ďalším špáratkom tmel popritláčal ku jednotlivým detailom, pričom som sa snažil udržať v 45° uhle. Takto som tmel naniesol vždy na niekoľko detailov súčasne. Keď som skončil s posledným, začal som od prvého do už jemne zavädnutého tmelu skalpelom robiť ryhy a napodobňovať štruktúru zvarov (aj skalpel som priebežne namáčal a otieral).

Trochu jednoduchším ale obdobným spôsobom som potom robil zvary v škárach, ktoré som mal na povrchu predpripravené. Najprv som ich navlhčil, potom som ich vyplnil tmelom, ktorý som špáradlom rozvaľkal ako cesto po celej dĺžke drážky. Prebytočný tmel po bokoch som otieral špáratkom alebo špicatými tyčkami do uší navlhčenými vo vode. V týchto škárach tmel držal perfektne a práca bola podstatne rýchlejšia. Na napodobnenie zvarov som si vyrobil pomôcku, keď som na špáratko nasadil kúsok medeného plechu, ktorý som sa snažil pripraviť na rozmer škár. Medený plech je v tomto lepší ako kov z túb na sladké mlieko (blatníky), nakoľko tuba z mlieka sa ľahko ohýba. Týmto nástrojom som na vertikálnych častiach škár napodobnil štruktúru zvarov jeho vtláčaním do tmelu - niekde aj v kombinácii so skalpelom. Na horizontálnych častiach škár som tmel pritláčal širším pásikom medeného plechu uchyteným v pinzete.

Možno som sa zbytočne rozpísal o práci s tmelom, preto ten spojler, ale pamätám si, že pri Hetzerovi som s ním dosť bojoval. Vtedy by mi podobný návod pomohol, preto si ho sem zavesím. Ak tmel chytím do ruky o ďalších 5 rokov, budem vedieť kde hľadať a medzitým to možno pomôže niekomu ďalšiemu. Ešte by som doplnil, že ak je vody okolo detailu príliš veľa, tak tmel sa začne po povrchu kĺzať a nebude držať + bude ho možné roztierať ako maslo (čo sa hodí napríklad pri "umývaní" okolia drážok).
Popri zvaroch som priebežne nastriekal surfacerom všetky pripravené diely a zároveň som ich postupne poriadne prebrúsil. Najvýživnejšie bolo brúsenie všetkých 32 pojazdových kolies, na ktorých bolo miestami naozaj hodne roboty. Po brúsení som pristúpil k inštalácii ramien pre pojazdové kolesá, z ktorých som mal trochu obavu. Našťastie, šablóna dodávaná spolu s modelom bola veľmi nápomocná a tak to nakoniec bolo ľahšie ako som čakal. Veľmi dlho som uvažoval aký postup zvoliť: či na ramená nenalepiť kolesá už teraz alebo či kolesá všetky nezlepiť k sebe a ako celok nasadiť na korbu ... nakoniec som sa vybral cestou samostatného farbenia a lepenia kolies, ktorá mi zo všetkých prišla najsprávnejšia. To som si vzápätí overil skúšobným nasadením kolies na jednu stranu. Zatiaľ sú ramená pevné, takže si myslím, že som zvolil cestu správnu. No a ako je možné vidieť na jednej z fotiek nižšie, medzičasom sa počet členov našej domácnosti rozrástol o 1 malého človiečika, ktorý nám už 3 mesiace striedavo robí radosť a tiež dáva dobre zabrať. Našťastie, v dnešnej dobe existujú spôsoby, kedy sa aspoň niekedy počas jeho spánku viem dostať k modelu! : )

Po nalepení všetkých ramien som dorobil na korbe posledné detaily, dolepil posledné diely, predovšetkým blatníky vpredu, vzadu a viacero drobností na zadnej strane korby. Okolo mnohých z nich som natiahol posledné zvary. Na bočné blatníky som pripevnil drôty, pre ktoré som do bokov korby vyvŕtal diery. Rozhodol som sa totiž, že nebudem riskovať ich lepenie na plochu, ale poistím ich prilepením drôtov do korby. Všetky tieto dorábky som ešte raz nastriekal surfacerom a vybrúsil.

Aktuálne mám všetko pripravené na striekanie, no pred ním sa ešte raz na všetko dôkladne pozriem a ak niečo nájdem, dobrúsim. Ináč sa na farbenie naozaj moc, moc, moc teším. Pred narodením malého som mal možnosť robiť model v podstate denne, čo časom viedlo k tomu, že som si takto strávený čas nevážil a často odkladal na neskôr. Teraz, keď mi je vzácna každá minútka za modelom, mám po troch mesiacoch riadny absťák a veľmi ma to baví, za čo som malému náramne vďačný. Takže .. keďže ideme pomaly do jesene a zimy, tak sa mi hádam počas chladných dní podarí model dorobiť. V hlave mám veľmi konkrétnu predstavu ako budem postupovať, už len si na to nájsť čas. PS: Bočné blatníky, žeriav a ani výfuky a ich kryty nie sú nalepené napevno (na predposlednej fotke som kryty výfukov medzi sebou omylom prehodil).

Oliver

Na stole: STURMTIGER
Naposledy dokončené: Stielhandgranate 24

GALLERY

"The master derives from his art."
https://www.youtube.com/channel/UC_Sxcj ... J1yC951EKA

alexxiik | 46

Postby alexxiik » 20 Oct 2025 23:06

Chvíľami má človek pocit, že je to render :P Fakt miestami nechápem, klobúk dolu!!! :surrender:

Tomasz | --
Name: Tomáš Wolanszký

Postby Tomasz » 21 Oct 2025 07:00

:dribble: čisté šialenstvo Oliver ..brutálna robota a výsledok je úžasný klobúk dole a zároveň gratulujem k prírastku do rodiny :wink:

Matej | 38
Name: parkourista

Postby Matej » 21 Oct 2025 07:35

:shocked:
Aktuálne: ZIL 131 AC40

Hotovo: BAT-M / A-10 Warthog

iconmaster | 38
Last man standing
Name: Peter Jankovič

Postby iconmaster » 21 Oct 2025 11:03

Tomu sa vraví progress na každom fronte :) Takisto gratulujem k prírastku!

A parádne si sa posunul aj s touto stavbou. Tie detaily sú naozaj lahôdka pre oko modelára!
Dovolil som si zavesiť tvoj postup na zvary do študovne. Máš to špičkovo zmáknuté.

Ohľadne tých chĺpikov v surfaceri: Preklikal som report o pár strán naspäť, ako to vyzeralo pred striekaním. Podľa fotiek je vidieť, že si mal prebrúsené aj plochy. Neviem, ako a čím si impregnoval, ale zrejme tu bude problém. Ak si použil iba sekunďák aj na plochy, ten si mohol prebrúsiť. S tým mám skúsenosť aj ja - darmo natrieš veľké plochy, ak nie sú úplne do hĺbky zapustené lepidlom, po prebrúsení sa môžu dostať na povrch chĺpiky. Ak používaš jemnejší šmirgel, ani to nezbadáš, lebo je to stále pekne hladké, ale prvá vrstva základu to odhalí.
Osobne sa snažím veľké plochy udržiavať čisté a zbytočne do nich ani nezabrúsiť (aby sa neporušila vrchná štruktúra papiera) a impregnovať predovšetkým nitrolakom. Inak aj nitrloak vie odhaliť tie problematické miesta, vtedy je šanca to viackrát pretrieť a chĺpy zahladiť do povrchu. Potom po preschnutí je možno jemným šmirglom upraviť, kde je to drsnejšie, ešte pred striekaním základu.

spider | 34
Name: Stano

Postby spider » 22 Oct 2025 10:55

Gratulujem k prírastku! :victory:
Parádny plasťák. Donesieš rozostavané ukázať do Nitry?
правда у воді не тоне і в огні не горить
Working on: KrAZ 255b

StanoL | 41
Name: Stanislav Lelko

Postby StanoL » 22 Oct 2025 12:42

Paráda Oliver, na to farbenie sa aj ja teším :big smile: a gratulujem k malému modelárovi :victory:

Return to “Vojenská technika // Military Vehicles”