TEST UPGRADE FORA
LINK NA VLAKNO TOŤ

Letov Š-231/1:33/R.Blaschke

Moderators: Trak-Tor, Jolaus

Štefan Húska | 44
2K+
Name: Štefan Húska

Letov Š-231/1:33/R.Blaschke

Postby Štefan Húska » 03 Nov 2025 00:07

Ahojte vospolok.
Nitra ma nakopla na lepenie ako nová baterka v hodinkách, proste super. Už počas jazdy domov som premýšľal, do čoho sa pustím alebo čo dokončím a keďže v Nitre bol podľa mňa najsuper model Letov Š-231 od Roberta Blaschke, voľba padla naň. Na súťaži som sa Roberta spýtal, či ho dal niekde na stiahnutie a on že nie, ale ak chcem, tak mi ho pošle na PDFku. Jaaaj, aká to radosť a nadšenie. Robert je muž činu a v pondelok som ho mal v správe a na ďalší deň mi ho kolega v práci vytlačil. Robert pridal aj link so stavbou, takže to je taký fotonávod, ktorého sa držím. Model je na siedmich stranách, je dosť obsiahly a je veľa drobotiny, hlavne v interiéri. Tam by som chcel spraviť drobné zmeny, najmä na rúrkovej konštrukcii, ktorú by som chcel spraviť okrúhlu, teda rolovať papieriky a lepiť podľa pôvodného dielu. Ďalšie zmeny by som chcel robiť na motore a krídlach, najmä rebrovanie, ostatné bude všetko origo.
Report
Do práce som sa pustil podľa fotonávodu, teda podlahou v interiéri a drobotiny na nej. Po dlhom čase nelepenia som lepil tieto blšky a niektoré sú "natupo", teda bez chlopní a som rád, že som to zvládol bez trasenia rúk a strácania "blšiek". Prvý krát som videl v lietadle niečo ako "ručnú brzdu", ktorá je pred kniplom. Neviete čo to je? Je to na obtiahnutie guľometov alebo ozaj ručná brzda?

Keď je model hotový, môžete ho postúpať :#)
Musím lepiť kým mám slinu

Robert Blaschke | 66
Name: Robert

Re: Letov Š-231/1:33/R.Blaschke

Postby Robert Blaschke » 03 Nov 2025 22:51

Netuším, na čo tam bola tá páčka a ani som nikde nenašiel popis jej funkcie.

Štefan Húska | 44
2K+

Postby Štefan Húska » 04 Nov 2025 00:20

Ahojte vospolok.
To Robert: ďakujem, možno to niekedy zistíme, zišlo by sa viac takých super fotiek :wink:
V prvom príspevku som zabudol napísať, o aké lietadlo sa jedná, tak tu je link z wikipedie.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Letov_%C5%A0.231
Report
Pokračoval som podľa fotonávodu kniplom, ktorého tyčku som si zroloval, ale to "madlo" som podlepil a kým schlo, pokračoval som sedačkou. Tá mi dala zabrať, najmä pásy, ktoré som robil komplet nové, tie zo šmikajdy mi poslúžili ako podklad. Tie prťavé skoby a háčiky riadne vycvičili moju trpezlivosť, ale nakoniec som to dobojoval do úspešného konca. Snažil som sa, aby sa na seba aspoň trochu podobali a boli rovné, čo viedlo k zahodeniu pár kúskov do koša, lebo som už dávno nelepil a trochu to bolo na geometrii poznať. Sedačku som ale dokončil komplet a ku kniplu sa vrátim pri ďalšej práci.

Robert Blaschke | 66

Postby Robert Blaschke » 04 Nov 2025 12:23

zišlo by sa viac takých super fotiek
Nahral som fotky, čo som získal všelikde po nete alebo aj inak na Rajce:
https://www.rajce.idnes.cz/robertblasch ... 31-vselico

Štefan Húska | 44
2K+

Postby Štefan Húska » 06 Nov 2025 00:39

Ahojte vospolok.
To Robert: Ďakujem veľmo, podkladov nieje nikdy dosť :wink:
Report
Dnes som spáchal len nádrž na PHM a podlahu, ale potom som podliepal, podliepal a pod....ale veď to poznáte.

Štefan Húska | 44
2K+

Postby Štefan Húska » 08 Nov 2025 00:02

Report
Dobrý večer vospolok.
Dnes som spáchal kostru a vlepil podlahu s nádržou, sedačku a ovládanie som len tak skusmo priložil. Kostra sedela presne, jediné nepresnosti boli spôsobené mojim krivým rezaním, ako vždy :P
Spravil som aj vrtuľu, lebo ju potrebujem ako vzor pre drevenú, ktorej základ som zlepil a zaťažil v prvý deň stavby. Ešte som drevenú nikdy nebrúsil tak dúfam, že to dopadne dobre a ak nie, poslúži mi papierová, tak mi držte palce.

Štefan Húska | 44
2K+

Postby Štefan Húska » 08 Nov 2025 22:44

Report
Ahojte vospolok.
Pokračoval som vyrezaním vnútornej konštrukcie, ktorú som pôvodne chcel spraviť zo zrolovaných papierových trubiek farebného papiera, ale ten bol moc slabý a veľmi sa trhal, tak som to vzdal a vyrezal som si podlepené originály. Tie sedeli ako vždy presne, len som si ich prefarbil na svetlosivú, ako je na fotkách(čiernobielych :haha: ). Potom som pred nádrž vlepil nejaký valček, ktorý je asi nejaká nádrž na vzduch a dokončil som knipel, ktorý som prilepil na miesto v podlahe a komplet som vlepil dnu. Následovala sedačka a pár fotiek.

Robert Blaschke | 66

Postby Robert Blaschke » 09 Nov 2025 10:32

Paráda. :victory:

Štefan Húska | 44
2K+

Postby Štefan Húska » 10 Nov 2025 00:31

Paráda. :victory:
Ďakujem, snažím sa to nespackať :P
Report
Dnes som pokročil v interiéri. Keďže na to niesú plány, študoval som "tvorcove" fotky, čo mi zabralo trochu času, ale nakoniec som sa z toho nejako vysomáril. Najskôr som spravil výplet vzadu za pilotom, tam som študoval fotky skutočného lietadla, ktoré mi posunul Róbert, tie mi veľmo pomohli (ďakovala, bola rada). Potom som spravil "kvačky" na ľavej strane kokpitu, od ktorých som vyviedol drótiky (bogdeny), tie by som mal ešte maľovať na čierno, ale bojím sa, že zapackám model. Potom som spravil tie 4 veci (spínače?) napravo a maptašku.

Štefan Húska | 44
2K+

Postby Štefan Húska » 10 Nov 2025 23:09

Report
Ahojte vospolok.
Dnes som spravil prístrojovku, vlepil som ju dnu a tým by mal byť interiér hotový. Pištoľ a zásobník na svetlice sa mi nechce robiť, aj keď je to brnkačka, ale ja to tam proste nedám, takto sa mi to páči optimálne. Potom som podlepil kostru chvostovej časti, ktorá je komplikovaná, lebo bude vidno rebrá a to je super, lebo ich chcem pretlačiť aby boli 3D :P

Return to “Letecká technika // Aircrafts”